Psikiyatrist Onur Okan Demirci, sosyal medya platformlarının ortaya çıkmasıyla insanların öfkelerini aktarabilecekleri yeni bir araç bulduğunu söyledi, “Öfke kontrolü yapamayan kişiler yargılama ve muhakeme yeteneklerini devre dışı bırakarak ‘ilkel beyin’ ile hareket ediyor. Sosyal medya öfke yansıtma aracı olarak kullanılıyor” dedi.
#Sosyal Medya Asosyal YapıyorUzman Psikolog Haydeh Faraji, sosyal medyanın beden algısı bozukluğu olarak bilinen dismorfofobiye sebep olabileceğini belirtti, "Bu hastalık ergenlerde yetişkinlerden 6 kat daha fazla görülüyor. Beden dismorfik bozukluğu olan her 4 kişiden biri intiharı düşünüyor, her 8 kişiden birn de bunu deniyor" dedi.
#Dismorfofobi NedirÖzellikle son yıllarda dijital teknolojinin ilerlemesi ile televizyondan radyoya, bilgisayardan navigasyona, alışverişten restoran seçimine kadar birçok şeyin cep telefonuna sığdırılması, hayatı çok kolaylaştırdı. Ancak bu kolaylığın bağımlılığa dönüşmesi, birey ve toplumlarda ruhsal ve bedensel sorunları da beraberinde getiriyor. Psikiyatri Uzmanı Dr. Mahir Yeşildal, sosyal medya bağımlılığı ve dijital detoks hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.
#Sosyal Medya Asosyal Yapıyor“O fotoğrafı neden ‘like’ladın?”, ”Onu neden takibe aldın?”, “Konum at”, “Gördün, ama yazmadın” ya kendi ilişkimizde ya da arkadaş çevremizde sık sık duyduğumuz dönemimizin en yaygın cümleleri. Çağımız dijital çağ… Peki ya ilişkiler? Onlar da mı dijitalleşecek? Psikiyatri Uzmanı Dr. Gözde Gündoğdu Meydaneri, açıklıyor...
#Sosyal Medya BağımlığıTüm hayatını göz önünde yaşayıp çocuk yaşta ünlenen kimi isimler erkenden gelen bu ün ve servetin kurbanı olup zor zamanlar geçirebiliyor. Bir zamanların çocuk yıldızı ve gençlik filmlerinin gözde oyuncusu Amanda Bynes da bu kadere kurban giden isimlerden biri. Hatta genç oyuncu bir dönem Britney Spears’la aynı süreçten geçmişti.
#Amanda BynesAkıllı telefonlar artık sadece bir araç değil, hayatımızın parçası olarak görülüyor. Milyonlarca insan daha çocukluk hatta bebeklik döneminde akıllı telefonlarla tanışıyor. Bu çocuklar biraz büyüyüp okula başladıklarında da kendilerine ait bir telefonları ve sosyal medya hesapları oluyor. Ancak bazı ebeveynler çocuklarına akıllı telefon almama konusunda direniyor. Kimisi 18 yaş şartı koyuyor, kimisi "En azından lise çağına kadar bekleyeceğim" diyor. Peki, ebeveynleri telefon yasağı koyarken çocuklar bundan nasıl etkileniyor? Telefon kullanımı için ideal bir yaş var mı? İşte çocuklarına akıllı telefon vermeyi reddeden ebeveynler ve uzman görüşleri...
#Akıllı Telefon5’inci Uluslararası Teknoloji Bağımlılığı Kongresi, Yeşilay ev sahipliğinde çevrimiçi olarak 2-3 Haziran tarihinde düzenleniyor. Kongre kapsamında 2 gün boyunca saat 9.00-18.30 arasında dijital bağımlılıklar alanında çalışan araştırmacılar, kurum ve kuruluş temsilcileri bir araya geliyor.
#5’İnci Uluslararası Teknoloji Bağımlılığı KongresiRuh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Erdem Önder Sönmez, sosyal medya bağımlısı kişilerin sırf beğeni ve takipçi kazanmak için farklı davranışlarda bulunduğunu, beğeni kazanmayınca da bunalıma girdiklerini belirtiyor. Sönmez, "Madde bağımlılığı, sigara bağımlılığı ve kumar gibi. Kişi beğenilince haz alıyor, bu haz o bağımlılığı tetikliyor ve daha ileri giderek yapılmayacak hareketler yapıyorlar" dedi.
#Sosyal MedyaBilim uyarıyor: Teknoloji ve sosyal medya; günümüzün en tehlikeli bağımlılıkları arasında uyuşturucu, alkol gibi rakiplerini geride bırakmak üzere. Uzmanlara göre insanları şu an ayakta tutan tek güç: ‘Like’ (Beğeni). Gerçekten hepimiz, farkında olmadan, ‘minik kalp’ ve ‘mavi başparmak’ bağımlısına dönüşmüş olabilir miyiz?
#LikeGünümüzde teknolojinin hızla gelişmesi, akıllı telefonların hayatımıza girmesi ve giderek tüm topluma yayılan sosyal medya alışkanlığının bir sonucu olarak psikolojik bozukluklarda önemli bir artış olmuştur. Bu sorunları rahatlatmak için alkol, uyuşturucu, seks, alışveriş, fazla yeme gibi bağımlılıkların yanında internet bağımlığı da hızlı bir şekilde artmıştır.
#Ruhsal Bozukluk