Vücudun doğal mantosu derinin özellikle mevsim değişikliklerinde korunmaya ihtiyacı var. Derinin özellikle sonbahar ve kış aylarında soğuk havanın etkisiyle daha kuru, kaşıntılı ve egzamaya eğilimli hale geldiğini belirten Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Kübra Esen Salman, “Güneşin etkisi giderek azalsa da sonbaharda da 30 faktörlü güneş koruyucuları ihmal edilmemeli. Sonbaharda uzun sıcak duşlardan uzak durmak ve cildimize uygun nemlendiriciler kullanmak önemli” açıklamasında bulundu.
#Soğuk Havalarda Cilt Koruma2024 yazı rekorlarla geldi. Haziran ayı ortalama sıcaklığı, son 53 yılın en sıcak haziranı olarak İklim Bakanlığı kayıtlarına geçti. Hem bu sıcaklık ve nem artışı hem de serinlemek için yaptığımız kimi şeyler güneş çarpmasından kalp krizine, göz enfeksiyonundan cilt rahatsızlıklarına pek çok riski de beraberinde getiriyor. Uzmanların önerileri net: Direkt güneş ışığına maruz kalmayın, bol su için, egzersizleri akşama alın ve yüzdüğünüz suların temizliğinden emin olun.
#Melis YılmazYaz mevsimine doğru yol aldığınız bu günlerde ruhen ve bedenen yenilenme ihtiyacımız daha fazla hissedilmeye başladı. Yaz aylarında aldığımız D vitamini, yaşadığımız o güzel ve uzun günler, bize yaşam enerjisi verir. Eğer siz de gerçek bir yaz tutkunuysanız, şimdi gelin tüm bir yazı daha verimli ve enerjik geçirmek için yapabileceklerimize bir göz atalım.
#Yaza HazırlıkSıcaklık şimdiden mevsim normallerinin üzerinde hissediliyor. Havaların ısınması nem artışına bağlı olarak vücut ısımızı arttırıyor ve metabolizmamız bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışıyor. Sıcak havalarda dikkat edilmesi gerekenleri uzmanlara sorduk: “Belirti olmasa bile kan basıncınızı ölçün, yaşlılarda düşük tansiyon da sorun yaratır. Güneş koruyucu kreminizde ve güneş gözlüklerinizde hem UVB hem de UVA koruması olmalı...”
#Güneş IşınlarıOzon tabakası her yıl inceliyor ve zararlı güneş ışınları daha az filtreleniyor. Güneş ışınlarının filtrelenmesi azaldıkça cilt lekeleri, kanser ve yaşlanma sorunları artmaktadır. Yeterli güneş ışığı almanın görme, D vitamini sentezi, sedef hastalığı ve benzeri hastalıklar üzerinde olumlu etkisi vardır. Bununla birlikte, güneşe aşırı maruz kalmak yarardan çok zarar verir. Güneş, görünür ışık ve görünmez ışık yayar ve görünmez ışığı ultraviyole A, ultraviyole B ve ultraviyole C'yi içerir. Bu görünmez ışınlar ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Ultraviyole C doğrudan kansere neden olur. Bronzlaşmış cildin popülaritesi ile birlikte son yıllarda cilt kanseri görülme sıklığı artmıştır. Bunun temel nedeni insanların çok fazla güneş ışığına maruz kalmasıdır. Her yaşta ve her mevsimde güneşten korunmak gerekir. Bu sayede zararlı güneş ışınlarının zararlı etkileri azaltılmış olacaktır. Güneşe aşırı maruz kalma nedeniyle, vücut ağrılı kırmızı cilt yanıkları yaşanabilir.
#Güneş KoruyucuYeryüzünde birbirinden farklı ağaçlar bulunuyor. Bu ağaçların da faydaları saymakla bitmez. Özellikle meyve ağaçlarının da doğru bir bakım yapılması gerekir. Özellikle demirhindi ağacı da merak ediliyor. Demirhindi ağacı nedir, nerede ve nasıl yetişir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
"Kış aylarında nem kaybı hem cildin kalitesini etkileyerek matlaştırıyor hem de erken yaşlanma belirtilerinin ortaya çıkmasına neden oluyor. Kurumuş ciltte ince kırışıklıklar daha hızlı yer edinirken aynı zamanda bakımsız ve solgun bir görünüme neden oluyor" diyen Dermatolog Doktor Elif Burcu Benar, kış aylarında cilt bakımının nasıl olması gerektiğini anlattı.
#Kışın Cilt BakımıKış aylarında diğer herkes gibi, siz de bazı güzellik ve cilt bakımı hataları yapıyorsunuzdur. Ancak, günlük rutininizde yapacağınız birkaç basit değişim, yıl boyunca nemli parıltınızı korumanıza yardımcı olabilir. İşte kışın çoğumuzun yaptığı en büyük cilt hataları ve çözüm önerileri…
#Cilt BakımıCildin neden yaşlandığını anlamak için cildin biyolojik yapısını bilmek gerekir. Epidermis denen cildin en üst katmanı dört ayrı katmandan meydana gelmektedir. Birisinin cildine baktığınızda, ışığı yansıtan hücrelerden oluşmuş en üst katmanı görürsünüz. Bu üst katman pürüzsüz olduğunda, ışığı eşit miktarda dağıttığı için cilt yüzeyinin sert olduğu zamana göre daha düzgün ve parlak görünür.
#Yaşlanma Karşıtı ÜrünlerBebeklerin ilk yaz tatili deneyimi onlar için stresli de olabiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Musa Bostancıoğlu, küçük bebeklerde dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı ve “Bebeğinizi 4 aydan önce denize sokmayın. Genel havuzlarda hastalık ve enfeksiyon riski büyük. Güneş kreminde 30 faktör yeterlidir. Maksimum koruma vadeden 50+ faktörlü ürünlerde daha fazla kimyasal var” dedi.
#BebekCildiniz mevsimsel değişikliklerden de hava durumunun ani değişimlerinden de etkilenir. Dondurucu ve rüzgârlı bir havadan bayıltan bir sıcağa geçince deriniz bozguna uğruyor! Ekolojik değişiklikler cildinizde hasara, kuruluğa ve yaşlılık belirtilerine neden olabilir. Açık havanın tadını her mevsimde çıkarmak için bu cilt bakım rutinlerini uygulayın.
#Cilt Bakımıİlerleyen yaşla birlikte, cildimizin elastikiyetini sağlayan kollajen, yağ dokusu ile nem tutma kapasitesi azalıyor. Bunun sonucunda da ciltte kırışıklar, sarkma, mat görünüm ve lekeler gibi problemler gelişmeye başlıyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Nilüfer Tüysüz cildin erken yaşlanmasına neden olan 10 hatalı alışkanlıkları anlattı, önemli önerilerde ve uyarılarda bulundu.
#Cilt BakımıGüneşin zararlı ultraviyole ışınları, yetişkinlere oranla cilt sağlığı açısından hassas yapıda olan bebekleri ve çocukları daha fazla etkiliyor. Bir insanın tüm yaşamı boyunca aldığı ultraviyole ışınlarının yarısından fazlası çocukluk dönemine ait olduğunu söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şemsettin Ayçiçek, çocukların sağlıklı gelişimi için aldığı gıda kadar güneş ışığndan faydalanmanın da o kadar önemli olduğunu vurguluyor.
#AlerjiKış mevsiminde, cilt rahatsızlıkları daha sık görülür. Bu aylarda rüzgâr ve soğuk hava etkisi ile hassaslaşan cildimizde kuruluk, kızarıklık, çatlamaya bağlı cilt sorunları oluşur. Kışın gerek koruyucu kremler gerekse sağlıklı giysi ve doğal beslenme ile canlı ve sağlıklı bir cilde kavuşabiliriz. Peki, başka nelere dikkat etmek gerekiyor? Dermatoloji Uzmanı Dr. Emine Özge Ayabakan, anlatıyor.
#BAYERSoğuk kış günleri genel sağlığımızın yanı sıra cildimizi de olumsuz yönde etkileyebiliyor. Özellikle el-ayak ile yüz derisinde gelişen şiddetli ve rahatsız edici kuruluk, kış aylarının cildimizde en sık yol açtığı sorunu oluşturuyor. Üstelik kuruluk ileri aşamaya ulaştığında cildin nem, yağ ve proteinini kaybetmesi sonucu kepeklenme, çatlama, kızarıklık, kaşıntı, hatta egzama gibi çok daha can sıkıcı sorunlar gelişebiliyor.
#KışSoğuk kış günleri genel sağlığımızın yanı sıra cildimizi de olumsuz yönde etkileyebiliyor. Özellikle el-ayak ile yüz derisinde gelişen şiddetli ve rahatsız edici kuruluk, kış aylarının cildimizde en sık yol açtığı sorunu oluşturuyor.Peki cildimizi kış aylarında bu olumsuz etkilerden nasıl koruyabiliriz? Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Emel Öztürk Durmaz soğuk kış aylarında sağlıklı ve ışıl ışıl bir cilde sahip olmanın yollarını sizler için anlattı.
#Cildinizi Korumanın YollarıKış mevsiminde, cilt rahatsızlıkları daha sık görülür. Bu aylarda rüzgâr ve soğuk hava etkisi ile hassaslaşan cildimizde kuruluk, kızarıklık, çatlamaya bağlı cilt sorunları oluşur. Kışın gerek koruyucu kremler gerekse sağlıklı giysi ve doğal beslenme ile canlı ve sağlıklı bir cilde kavuşabiliriz. Peki, ama nasıl? Dermatoloji Uzmanı Dr. Emine Özge Ayabakan, kış aylarında cilt kurumasının önüne geçmek için öneriler sundu.
#BAYER