Pek çok Türk için Türkiye anavatansa, Balkanlar da ata toprağıdır. Benim gibi köklerini merak edenler için Balkanlar’a seyahat kaçınılmazdır. Soyadımızı aldığımız Sofyalı Bâli Efendi veya Bâli Baba-i Sofyevi’nin türbesini bulmak üzere geldiğim Sofya’da başka güzellikler de keşfettim. Yaklaşık 3 bin yıllık bir geçmişe sahip, Doğu Roma İmparatorluğu’nun ve Bulgar İmparatorluğu’nun önemli bir merkezi olmuş kentte görülecek pek çok yer var.
#Sofya1800’lü yılların son çeyreğinde, ‘93 Harbi’ de denilen Türk-Rus Harbi sırasında Bulgaristan’dan göçmek zorunda kalmış bir aileye mensup olduğumdan, dilden dile anlatılarak gelen o zorlu yolculuğun masalsı hikâyeleri, çocukluk anılarımda bir hayli yer tutar. ‘Arda Boyları’nın, ‘Drama Köprüsü’nün, ‘Selanik Türküleri’nin beni hiç tanımadığım büyük büyük dedelerime, ninelerime bağladığını düşünürüm. Bütün bu duyguların eşliğinde adımımı atıyorum Sofya Ekspresi’nin basamaklarından içeriye. Bir de ilk defa yataklı bir trenle yolculuk yapacak olmanın merakı ve heyecanı var içimde...
#Sofya Gezi Rehberi1300 yıllık tarihinin 500 yılını Osmanlı hâkimiyetinde geçirmiş, tarihle iç içe bir şehir Sofya… Ryanair’den bulduğum Ürdün bileti beni Sofya yoluna düşürdü. Çünkü uçak Sofya’dan kalkıyor. Ben de bir ülke, bir şehir daha gezeriz diye bunu bir fırsata çevirdim. 23 TL’ye Sofya’ya gittim. Peki ama nasıl? İşte yolda yaşadıklarım ve Sofya gezi rehberi…
#Bulgaristan Gezi RehberiRomalıların, ‘Serdika’ dedikleri şehir, 13. yüzyıldan, 19. yüzyıla kadar Osmanlı hakimiyetinde kalmış, bu sayede mimari hazinelerinde -zamanla izleri silinmeye çalışılsa da- İslam esintisi taşıyor. İstanbul’dan bir saatlik bir uçuşla veya karayoluyla ulaşılabilen bu komşu ülke başkenti, sadece Türkiye’ye yakın konumuyla değil, görülecek yerleriyle de sizi kendisine çekiyor. Özellikle Avrupa ülkelerini gezmek için Schengen vizesi zaten almışsanız, hiç olmazsa bir hafta sonu kaçamağı için mutlaka bu komşu kente gitmelisiniz.
#Bulgaristan