23 TL’ye Sofya’ya nasıl gidilir?

1300 yıllık tarihinin 500 yılını Osmanlı hâkimiyetinde geçirmiş, tarihle iç içe bir şehir Sofya… Ryanair’den bulduğum Ürdün bileti beni Sofya yoluna düşürdü. Çünkü uçak Sofya’dan kalkıyor. Ben de bir ülke, bir şehir daha gezeriz diye bunu bir fırsata çevirdim. 23 TL’ye Sofya’ya gittim. Peki ama nasıl? İşte yolda yaşadıklarım ve Sofya gezi rehberi…

Haberin Devamı

Sofya’ya gidebilmek için Shengen vizeniz ya da Bulgaristan vizeniz olması gerekiyor. Eğer sadece geçiş için kullanacaksanız transit vize almalısınız. Sofya’ya Halkalı’dan kalkan trenle gidebilirsiniz. Her gün Sofya’ya seferler düzenleniyor. Otobüs 160 TL. Bla Bla Car’la 23 TL'ye Edirne’ye gidiyoruz. Couchrail Facebook grubundan bizi misafir edecek birini de buluyorum. Ertesi sabah ev sahibimiz Gökhan, bizi sınıra bırakıyor. Sınırı geçer geçmez otostopa başlıyoruz. Hava da buz gibi ve yağmur başlıyor. Neyse ki çok fazla beklemeden bir araç duruyor ve bizi alıyor. Irak asıllı Norveç vatandaşı Ali, Sofya’ya kadar götürüyor bizi… Eğer uçak biletim olmasa Norveç’e 23 TL’ye gitmiş olacaktık. Bizim Sofya’ya gidişimiz Bla Bla Car ve otostopla 23 TL tutuyor.

23 TL’ye Sofya’ya nasıl gidilir

Sofya’nın İstiklal Caddesi: Vitosha Bulvarı

Akşam olmak üzere… Vitosha Bulvarı’nı arıyoruz. Vitosha Bulvarı Sofya’nın İstiklal Caddesi’ymiş. Couchsurfing’den yer bulamadık. Türkler için Bulgaristan’da yer bulmak zor. Booking’den ‘Hostel44’ diye bir yer buluyoruz. 7 Euro kişi başı. Metroya, başbakanlık konutuna, Kara Cami’ye (Banyabaşı Cami) oldukça yakın. Vitosha Bulvarı’na 10 dakika mesafede. Akşam dünyanın dört bir tarafından gelmiş gezginlerin müzik ziyafetine denk geliyoruz. Bayılıyorum bu eğlencelere. Kim olduğun, nereden geldiğin, yaşın, kimliğin, hiçbir şey önemli değil. Akşam Vitosha Bulvarı’nı keşfe çıkıyoruz. Gece ışıklarıyla çok güzel gözüküyor. Kafeler, restoranlar, mağazalar… Ne ararsan var. İstiklal Caddesi kadar uzun değil tabi… Sabah erkenden Alexander Nevsky Katedrali’ne gidiyoruz. Şehrin simgesi durumunda, görülecek yerler listesinin en başında. Bulgarların ibadet için kullanılan başlıca Ortodoks kiliselerinden biri... Osmanlı-Rus savaşında hayatını kaybeden 200 bin Sırp askerin anısı için yapılmış. Neo-Bizans mimarisi ve altın kaplama kubbesiyle katedral dünyanın en büyük katedrali olma özelliğini taşıyor.

23 TL’ye Sofya’ya nasıl gidilir


Yapımı 30 yıl süren katedral

Haberin Devamı

Alexander Nevsky Katedrali’nde pazar sabahı ayin var. İçeride fotoğraf ve video çekmek ücretli. Zaten oldukça kalabalıktı. Kocaman yaldızlı kubbeleri göğe doğru öğle bir heybetli uzanıyor ki… Yapımı tam 30 yıl sürmüş. Şehrin tam merkezinde… Bulmak çok zor değil. Hemen yanında kurulan bit pazarına iki ayrı gün iki ayrı zaman diliminde gittiğimiz halde bir türlü açık halini yakalayamadık. Alexander Nevsky Katedrali’ne arkanızı dönüp bir parkın içinden geçtiğinizde Alaaddin’in Sihirli Lambası’ndan fırlamış gibi, sanki şekerden yapılmış bir kiliseyle karşılaşıyoruz. Osmanlı egemenliğinden kurtulan Ruslar için yaptırılmış zamanında. Tamamen Rus mimarisinin hâkim olduğu kilisesinin görüntüsüne gerçekten bayıldım.

23 TL’ye Sofya’ya nasıl gidilir
23 TL’ye Sofya’ya nasıl gidilir

Sofya’daki tek cami: Banyabaşı

Haberin Devamı

Banyabaşı Cami çatısının siyah olmasından dolayı ‘Kara Cami’ olarak da biliniyor. Vitosha Bulvarı’ndan aşağıda, metronun orada bulunuyor. Mimar Sinan tarafından yapılmış küçük bir cami. Gittiğimiz an ibadet olduğu için içeriye giremedik. Banyabaşı Cami Sofya’daki tek cami olma özelliği de taşıyor. Caminin hemen karşısında çok değişik mimariye sahip bir bina ilgimizi çekiyor. İçinde ne var diye merak ettiğimizde kocaman bir çarşı olduğunu görüyoruz. Market alışverişinden tutunda sebze meyvenizi alabileceğiniz ayaküstü atıştırabileceğiniz üç katlı bir çarşı burası. Sokaklarda da gördüğümüz dilimli pizzaların en kocamanını bu çarşıda gördüm. En alt katında kiloyla satın alabileceğiniz kıyafet satan bir dükkân var. Oldukça ilginç geldi bana…

23 TL’ye Sofya’ya nasıl gidilir

Merkezdeki alt geçitlerin içinde tarihi eserleri görmeniz mümkün. Metroya giderken bile görebiliyorsunuz. Tavanı cam kaplı alt geçitler gençlerin de toplanma merkezi olmuş. Sokaklarındaki çeşmelerinden kaynar sular akıyor Sofya’nın… Herkes gelip bidon bidon dolduruyor. Merkezdeki caddeler tramvay yolu. Yolun ortasında durup insan alıyor. Orası tabi ki bir durak ama durak kaldırımda tramvay yolun ortasında. Her tramvay her yere gitmiyor. Nereye gidecekseniz hat değiştirmeniz gerekiyor. Yeşil, mavi gibi isimlendirmişler. Bulgar halkı İngilizceyi çok bilmiyor ama yine de bir şekilde anlatabiliyorsunuz. Hostel44 metroya oldukça yakındı. Bize yarım saatte havaalanına gidersiniz dediler ama biz yine de erken gitmeye çalıştık. Bir bilet alıp metroya indik. Metroya indiğinizde gördüğünüz metro havaalanına gitmiyor. Redline’ı bulmanız gerekiyor.  Benim içim yine rahat etmiyor. “Sorayım” diyorum. Bu Redline’da iki ayrı metro hattı varmış. Ondan inip bu sefer havaalanına giden metroya binmeyi başarıyoruz. Havaalanı son durak zaten. Bu arada aldığınız bileti asla atmayın. İşim bittikten sonra hatıra diye saklıyım diye düşünmesem cezayı yemiştim. Metroya bindikten bir hayli zaman sonra bir görevli biletimi soruyor. Neyse ki gösterebiliyorum. Sofya benim için Ürdün’e geçiş yolum oluyor. Hazır gelmişken, giderken ve dönerken iki ayrı zaman diliminde gezebilmek şansım da oluyor.

23 TL’ye Sofya’ya nasıl gidilir


100 TL’ye İstanbul’a dönüş

Gece yarısı geldiğimiz Sofya havaalanın da metronun kapanmış olmasından dolayı taksiye binmeye kalkıyoruz. 50 Euro istiyor. Hem de 20 dakikalık yola. İnsanlar çıldırmış olmalı. Hava alanına dönüp geceyi orada geçiriyoruz. İnternet var ve sıcacık. Türkiye’ye dönmek için bu sefer otobüs kullanmayı düşünüyoruz. Gelirken otostop yaptık ama dönüşte artık çok yorgunuz ve Sofya’ya kar yağmış. O meşhur Balkanlar’dan gelen soğuk havanın içindeyiz…

23 TL’ye Sofya’ya nasıl gidilir


Gelirken 160 TL, dönerken 178 TL ücret yazıyordu internette. İstanbul’dan bir arkadaşa aldırıyoruz. Otogara gittiğimizde de hayatımızın şokunu yaşıyoruz. Nasıl olduysa bilet Kapıkule’ye kadar. Görevli kadın iyi Türkçe konuşuyor. Bileti iptal edemiyor. Bize Kapıkule-İstanbul bileti satıyor ve yine nasıl oluyorsa 178 TL ödememiz gerekirken 100 TL’ye İstanbul’a dönüyoruz. İki ayrı biletin daha pahalı olması gerekirken çok daha ucuza geliyor. Planlasak olmaz... Sabah üç gibi geldiğimiz otogarda bir saat servis bulamıyorsunuz. Neden otobüs yerine otostop kullandığımızın cevabı burada saklı sanki...

Daha fazla bilgiye nerdesinbahar.com tıklayarak ulaşabilirsiniz...

Yazarın Tüm Yazıları