İzmir'de tekerlekli sandalye ile yaşayan skolyoz (omurga eğriliği) hastası Kardelen Akbay (16), DHA'nın haberi sonrası İstanbul'da geçirdiği omurilik ameliyatıyla hayata tutundu. Akbay, "Ameliyattan çıktığımda ilk kurduğum cümle 'Yeniden dünyaya gelmiş gibi hissediyorum' oldu" dedi.
#Kardelen AkbayOmurganın 10 dereceden fazla yana eğilmesi ile tanımlanan skolyoz önemli bir toplumsal sağlık problemi olarak karşımıza çıkıyor. Eğrilik ileri boyutlara vardığında sadece estetik sorun olmakla kalmayıp akciğerlerin ve kalbin sağlıklı işlemesini engelleyerek nefes almayı ve dolaşımı zorlaştırıyor. Erken teşhis edildiğinde çok iyi bir düzelme sağlanabilmesine rağmen toplumda bazı yanlış bilgilerin bu fırsatın kaçırılmasına neden olabildiğini belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Tezer, Haziran ayı-Skolyoz Farkındalık Ayı kapsamında yaptığı açıklamada, toplumda doğru sanılan yanlış bilgiler hakkında bilgiler verdi, çok önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#SkolyozYeni anne babaların aklında pek çok soru yer alır: 10 aylık bebek ne kadar uyur, 10 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 10 aylık bebek kilosu, 10 aylık bebek bakımı, 10 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 10. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#Bebekİki kız kardeş, dünya çapında şöhrete sahip bir ailenin üyeleri... Üstelik bu aile, son bir yıldır gündemin ilk sıralarındaki yerini kimseye kaptırmıyor. Aralarında sadece bir yaş fark olan iki kardeş daha birer bebek oldukları dönemden bu yana da kameralar karşısında. Zaman zaman kapalı kapılar ardında bazı gerilimler yaşasalar da bunu asla dışarıya yansıtmıyorlar. Üstelik "skandallar kralı" babaları yüzünden zor dönemler de yaşadılar. Ama hiçbir şey onların arasındaki uyumu bozamadı.
#Prenses EugenieKraliçe 2. Elizabeth'in ölümü, Prens Harry ve Meghan Markle'ın bir dijital platform için hazırladığı belgesel, ardından Harry'nin (Yedek) Spare adlı kitabında yer alan şoke edici satırlar, hepsinin öncesinde Prens Andrew hakkındaki cinsel taciz iddiaları derken iyice boğulan İngiliz kraliyet ailesine derin nefes aldıracak mutlu haber geldi! Geniş aile biraz daha genişleyecek, çünkü aralarına yeni bir bebek katılıyor.
#Prenses EugenieSpina bifida, doğum öncesinde gelişme aşamasındaki embriyo veya fetüste sinir kordonu olarak adlandırılan ve daha sonra omurga, omurilik ve çevresindeki zarlar ile sinirlere farklılaşacak yapının tam bir tüp haline gelememesi durumu sonrasında canlı doğan bir bebekte görülen klinik tablonun adıdır.
#Spina BifidaOmurganın kendi ekseninde dönerek kıvrılması ve yana doğru eğriliği olarak tanımlanan ve günümüzde her 100 ergenlik dönemi kız çocuktan 3’ünün karşılaştığı skolyozun erken teşhisi pandemi sürecinde imkansız olabiliyor. Omurga Sağlığı, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Alanay, Haziran ayı Skolyoz Farkındalık Ayı kapsamında yaptığı açıklamada, toplumumuzda skolyoz hakkında doğru bilinen yanlışları anlattı, anne-babalara önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#SkolyozKraliyet düğünleri, bu ailelerin üyelerini uzaktan hayran hayran takip etmeyenlerin bile her zaman dikkatini çekmiştir. O özel günlerde giyilen gelinlikler bir yana o gelinlikleri süsleyen taçlar da kraliyet düğünlerinin en çok ilgi çeken ayrıntılarından biri.
#Kraliyet TaçlarıÖzel Bossan Hospital, Gaziantep’in halıcılık sektöründe uzun yıllardır sanayici olarak faaliyet gösteren Bossan Halı’nın Gaziantep’e kazandırdığı ve bölgenin en büyük özel hastanelerinden biri olma özelliğine sahiptir. Halit, Mehmet, Mustafa ve Şevki Bostan’ın ortaklığında kurulan hastane 1 Şubat 2021’de hasta kabulüne başladı.
#Bossan HospitalHer anne babanın arzusu, sağlıklı bir bebek dünyaya getirmektir. Sonrasında ise dilekleri, sağlıklı bir çocuk ve genç olması üzerinedir… Peki, onun sağlıklı bir şekilde büyümesi ve gelişmesinde nelere dikkat etmeli? İşte bu sorunun yanıtını Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şeyma Ceyla Cüneydi veriyor ve anne babaları uyarıyor “Büyüme ile gelişme aynı şey değildir!”
#ÇocukBelinizden dizinize doğru inen dayanılmaz ağrılar, bacaklarda karıncalanma, hareket etmekte zorlanma gibi şikayetleriniz varsa sebebi siyatik ağrılar olabilir. Halk arasında sinir romatizması olarak da adlandırılan siyatik ağrılar, vücudun en büyük siniri olan siyatikte meydana gelir ve sıkışması halinde şiddetli ağrıya sebep olur. Beyin Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Çetin Ayhan Evliyaoğlu siyatik ağrısı ve tedavi yöntemleri hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.
#Ayakta KarıncalanmaSerebral Palsi, beyin dokusunda oluşan, kalıcı olan bir hasardır. Bu hasar, hamilelik esnasında, doğum sırasında ya da doğumu izleyen (yenidoğan dönemi) ilk ayda olur. Serebral palsi, yani beyin felci insan vücudundaki kasların hareketlerini, tonusunu veya vücudun duruşunu etkileyen bir grup fiziksel engel durumuna verilen isimdir. Serebral Palsi çoğunlukla doğumdan önce olmak üzere olgunlaşmamış beynin gelişmesi sırasında meydana gelen hasardan kaynaklanır.
#Serebral PalsiOrtopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Tuhanioğlu, “beyin felci” olarak da tanımlanan Serebral Palsi (SP) hastalığının tedavisinde başta çocuk nörolojisi, fizik tedavi uzmanı, fizyoterapist, ortopedi uzmanı, göz hastalıkları uzmanı ve psikolog olmak üzere çok sayıda bölümün tedaviye katkı sunduğunu belirtti.
#Serebral PalsiHer anne babanın arzusu, sağlıklı bir bebek dünyaya getirmektir. Sonrasında ise dilekleri, sağlıklı bir çocuk ve genç olması üzerinedir… Peki, onun sağlıklı bir şekilde büyümesi ve gelişmesinde nelere dikkat etmeli? İşte bu sorunun yanıtını Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şeyma Ceyla Cüneydi veriyor ve anne babaları uyarıyor “Büyüme ile gelişme aynı şey değildir!”
#BebekSkolyoz, omurganın normalin dışında eğri bir şekil almasıdır. Normal bir omurga yapısı, omzun üst kısmında bir kavis ve sırtın alt kısmında bir kavis olacak şekildedir. Omurga bir yandan diğer yana kıvrıksa veya "S" veya "C" şeklinde ise skolyoz hastalığınız olabilir.
#SkolyozSivas Cumhuriyet Üniversitesi personel alımı ile kadrosuna 400 yeni personel katacak. Hemşire, biyolog, diyetisyen, ebe, eczacı gibi pek çok unvanda gerçekleşecek olan Cumhuriyet Üniversitesi personel alımı ile 400 kişi belirli koşulları karşılamaları halinde istihdam edilecek. Peki, Cumhuriyet Üniversitesi personel alımı başvurusu nereden yapılacak ve şartları neler olacak? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler
#Cumhuriyet ÜniversitesiNager sendromu nedir? Nager sendromu nasıl bir hastalık? Belirtileri nelerdir? Nager sendromu anne karnında teşhis edilebilir mi? Tüm sorularımızın yanıtını Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aslı Alay konu hakkında önemli bilgiler verdi.
#Nager Sendromu BelirtileriHer anne babanın arzusu, sağlıklı bir bebek dünyaya getirmektir. Sonrasında ise dilekleri, sağlıklı bir çocuk ve genç olması üzerinedir… Peki, onun sağlıklı bir şekilde büyümesi ve gelişmesinde nelere dikkat etmeli? Hangi sağlık kontrolleri yaptırılmalı? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şeyma Ceyla Cüneydi konuyla ilgili detaylı bilgi veriyor.
#BüyümeCam kemik hastalığı nedir sorusunun yanıtı vatandaşlar tarafından merak edilen ve sorgulanan hastalıklar arasında yer alıyor. Cam kemik hastalığının birçok farklı tipi vardır. Kimisi daha anne karnında bebeğin ölümü ile sonuçlanırken, kimisi hayat boyu çocuğa ve aileye çok büyük zorluklar yaşatan tekrar eden birçok kırık ile kendini göstermektedir. İşte detaylar.
#Cam Kemik HastalığıSMA’nın açılımı ve tanımı sosyal medya üzerinden yapılan kampanyalar nedeniyle sık sık gündeme geliyor. Belirtileri çocuklukta daha belirgin olan SMA, hareket sinir hücrelerinden (motor nöronlardan) kaynaklı nöro-müsküler bir hastalık. Peki, SMA tam olarak nedir?
#SMA NedirAnne babalar olarak çocuklarımızın büyüme gelişimleri sırasında her gün kafamızı meşgul eden sorularla mücadele etmekten kendimizi alamayız. Çocuğumun büyümesi yaşına uygun mu? Zihinsel ve bedensel gelişmeleri iyi mi? Duygusal gelişime yardımcı olabilmek için neler yapmalıyım? Fark edilmeyen bir hastalığı var mı?
#ÇocukSkolyoz hastası olan Tuna Aparı, doktorun verdiği egzersizlere yoga ile devam ederek ağrılarından kurtuldu. Bir senedir yoga ile uğraşan Aparı, “Ağrılardan ne hareket edebiliyordum ne de yatabiliyordum. Yoga ile tanıştıktan sonra fiziksel olarak olumlu gelişmeler yaşadım” dedi.
#Skolyoz