Toplumda sık görülen omurga eğriliği yani skolyoz, hareket kabiliyetini ciddi ölçüde kısıtlayarak yaşam kalitesini düşürebiliyor. Doğuştan gelen ya da sonradan oluşabilen bu rahatsızlık, kişinin yaşı ve hastalığın derecesine göre modern yöntemlerle tedavi edilebiliyor. Peki skolyoz nedir ve neden olur? Skolyoz önlenebilir mi? İşte skolyoz hakkında merak edilenler...
#SkolyozToplumda yüzde 2 ila 4 oranında görülen skolyozun erken tanı ve tedavisi büyük önem taşıyor. Bu sorunun kız çocuklarında erkek çocuklarına oranla 8-10 kat daha fazla rastlandığına dikkat çeken Fizyoterapist Ali Menoğlu, “Skolyoz önemli bir omurga deformitesi olmakla birlikte kişilerde kozmetik kaygılar da oluşturmaktadır. Özellikle erken tanı ve teşhisle birlikte kişiye özel hazırlanan tedavi planı olumlu sonuçlar elde etmek açısından oldukça önemlidir” dedi.
#SkolyozSkolyoz, omurganın normalin dışında eğri bir şekil almasıdır. Normal bir omurga yapısı, omzun üst kısmında bir kavis ve sırtın alt kısmında bir kavis olacak şekildedir. Omurga bir yandan diğer yana kıvrıksa veya "S" veya "C" şeklinde ise skolyoz hastalığınız olabilir.
#SkolyozBirçok hastalığa bağlı olarak ortaya çıkabilen skolyoz, farklı yaşlarda ve omurga yapısının çeşitli bölgelerinde görülebilir. Skolyoz, kız çocuklarda erkek çocuklara göre yaklaşık 8-10 kat daha sık görülebilir. Düzenli egzersiz yapma, sırt kaslarını güçlü tutma, kondisyonu artırma ve daha fit olma skolyoz takibinin ve tedavisinin hemen her basamağında yer alan vazgeçilmez ögelerdendir. İşte, skolyoz hakkında merak edilenler ve detayları.
#SkolyozOmurganın 10 dereceden fazla yana eğilmesi ile tanımlanan skolyoz önemli bir toplumsal sağlık problemi olarak karşımıza çıkıyor. Eğrilik ileri boyutlara vardığında sadece estetik sorun olmakla kalmayıp akciğerlerin ve kalbin sağlıklı işlemesini engelleyerek nefes almayı ve dolaşımı zorlaştırıyor. Erken teşhis edildiğinde çok iyi bir düzelme sağlanabilmesine rağmen toplumda bazı yanlış bilgilerin bu fırsatın kaçırılmasına neden olabildiğini belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Tezer, Haziran ayı-Skolyoz Farkındalık Ayı kapsamında yaptığı açıklamada, toplumda doğru sanılan yanlış bilgiler hakkında bilgiler verdi, çok önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#SkolyozYeni anne babaların aklında pek çok soru yer alır: 10 aylık bebek ne kadar uyur, 10 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 10 aylık bebek kilosu, 10 aylık bebek bakımı, 10 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 10. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekSon yıllarda ne yazık ki yaygın bir şekilde gündemde yer alan sma hastalığı için farkındalık yaratmak için çalışmalar devam ediyor. Ünlülerin de destek verdiği sma hastalığı ile ilgili vatandaşlar çeşitli soruların yanıtlarını arıyor. Bunların başında da sma anne karnında tespit edilir mi, hamilelikte belli olur mu soruları geliyor. Peki, SMA nedir, neden olur? SMA hastalığı tedavisi nasıl yapılır? İşte SMA belirtileri ve tedavisi hakkında merak edilenler...
#SMA HastalığıÜnlü kişilerin hayatlarının en mutlu ve özel günü yani düğünleri onları tanımayan milyonlarca insanın bile dikkatini çeker. Özellikle de gelinin üzerindeki -genellikle- bembeyaz giysi, yani gelinlik. O süreçte hangi ünlünün gelinliği daha çok sükse yapmışsa birçok genç kız da düğününde o gelinliğini benzerini giyer ya da en azından bunun için çabalar.
#Naomi BidenTakvimler 29 Temmuz 1981'i gösteriyordu. Milyonlarca kişinin aylar öncesinden nefeslerini tutarak beklediği evlilik töreni için kararlaştırılan gün sonunda gelmişti. O gün birçok kişinin gözünde "bir peri masalı" gerçeğe dönüşüyordu. Ülkesinin tahtına oturacak olan prens, her ne kadar soylu bir aileden gelse de kral ya da kraliçe kızı olmayan gencecik bir gelinle hayatını birleştirecekti. Zaten gelini milyonlarca kişi daha ilk gördükleri andan itibaren çok sevmişti.
#Prenses DianaOmurganın yana doğru eğriliği anlamına gelen skolyozun doğuştan olan şekli, son yıllarda teknoloji ve tıptaki gelişmeler sayesinde henüz bebek anne karnında iken de tespit edilebiliyor. Anne karnındaki bebeğin gelişimi sırasında ortaya çıkan doğuştan (doğumsal) skolyoz genellikle ilerleyici olduğu için, erken teşhis ve tedavisi büyük önem taşıyor. Prof. Dr. Ahmet Alanay, skolyoza karşı toplumsal farkındalık yaratmak amacıyla tüm dünyada etkinliklerin yapıldığı Haziran - Skolyoz Farkındalık Ayı kapsamında yaptığı açıklamada, doğuştan skolyoz hakkında bilinmesi gereken 6 önemli noktayı anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#SkolyozGece kesintisiz uyuma ve sağlıklı bir uyku düzenine sahip olma konusunda birçoğumuz sorun yaşıyoruz. Oysa iyi bir uykunun bağışıklık sistemimiz üzerinde bile olumlu etkisi var. 17 Mart Dünya Uyku Günü’nü geride bırakırken uzmanlardan doğru yatak seçimi ve iyi bir uyku uyuma konusunda tüyolar aldık.
#17 Mart Dünya Uyku GünüSpina bifida, doğum öncesinde gelişme aşamasındaki embriyo veya fetüste sinir kordonu olarak adlandırılan ve daha sonra omurga, omurilik ve çevresindeki zarlar ile sinirlere farklılaşacak yapının tam bir tüp haline gelememesi durumu sonrasında canlı doğan bir bebekte görülen klinik tablonun adıdır.
#Spina BifidaGünümüzde istenmeyen pek çok rahatsızlıklarla karşı karşıya kalabilmekteyiz. Bu rahatsızlıklar çocuklarda da çıkarken, yetişkinlerde de çok fazla olduğu gözlemlenebiliyor. Onlardan biri olarak söyleyeceğimiz skolyoz, yetişkinlerde de görülebilen rahatsızlıklardan biridir. Skolyoz belirtileri nelerdir, düzelir mi, kaç yaşında görülür şeklinde çok fazla merak edilen sorular olabiliyor. Skolyoz egzersizleri işe yarıyor mu tüm detayları ile derledik.
#SağlıkSpinal stenoz olarak adlandırılan dar kanal, omurgada yer alan boşlukların daralması ile meydana gelen bir hastalık olarak bilinir. Bu durum omurga içinden geçmekte olan sinire baskı oluşturabilir. Sık sık görülen bir hastalık olmasının yanı sıra en çok boyun ve alt sırt bölgesinde görülmektedir. Bazı kişilerde belirti bile göstermezken bazı kişilerde ise yürüme esnasında ya da ayakta dururken bacaklarda ve elde ağrı, uyuşma, kas güçsüzlüğü hissi, karıncalanma gibi belirtiler gösterebilir. Belirtiler zaman geçtikçe ve hastalık ilerledikçe kötüye gidebilir. Genel olarak osteoartrit ile ilgili omurgada yer alan değişik ve yıpranmadan da kaynaklanabilir. Şiddetli hastalıklarda doktorlar sinir ve omuriliğin sağlığı için ameliyatı tercih edebilir. Peki, Stenoz nedir? Belirtileri ve tedavisi nasıldır tüm detayları ile derledik.
Son yıllarda ne yazık ki pek çok çocuğumuzda gözlemlenen ve farkındalık yaratmak için ünlüler tarafından da destek gören SMA hastalı hakkında bilgiler merak ediliyor. Tedavisi oldukça maaliyetli bir hastalık olan SMA neredeyse bütün yaşam kalitesini etkiliyor ve tedavi edilmediği takdirde istenmeyen sonuçlar yaratabiliyor. Peki SMA hastalığı nedir, neden olur, genetik mi? İşte SMA hastalığı belirtileri ve tedavisi...
#SMA HastalığıSeçmelere katılan binlerce genç kız arasından önce ilk 20’ye kaldı. Ardından ‘Farmasi Miss Turkey birincilik tacını taktı. Dilara Korkmaz “Güzellik tamamen kalple ilgili” diyor. Türkiye’nin en güzel kızıyla buluşup hikâyesini dinledik.
#GazetehaberleriGünlük yaşamı etkileyen en önemli sağlık sorunları içerisinde lordoz gelir. Özellikle bu sorun ile karşı karşıya kalan birçok kişi internet üzerinden bilgi almaya çalışıyor. Peki, lordoz nedir ve belirtileri nelerdir? Lordoz düzleşmesi neden olur ve nasıl tedavi edilir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Lordoz Nedir?Omurganın kendi ekseninde dönerek kıvrılması ve yana doğru eğriliği olarak tanımlanan ve günümüzde her 100 ergenlik dönemi kız çocuktan 3’ünün karşılaştığı skolyozun erken teşhisi pandemi sürecinde imkansız olabiliyor. Omurga Sağlığı, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Alanay, Haziran ayı Skolyoz Farkındalık Ayı kapsamında yaptığı açıklamada, toplumumuzda skolyoz hakkında doğru bilinen yanlışları anlattı, anne-babalara önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#SkolyozYürüteç ve örümceklerin çocuğun gelişimine katkı sağladığını belirten Çocuk Gelişim Uzmanı Nur Kevser Abdioğlu, ev kazalarının önüne geçilmesi için yürüteç kullanan çocukların sürekli ebeveyn gözetiminde olmaları gerektiğini söyledi. Fizyoterapist İrem Nur Komaz ise yürüteçlerin günde yarım saati aşmayacak şekilde kullanılması gerektiği uyarısında bulunarak, çocuğun güvenli ve sağlıklı gelişimi için klasik örümcek yürüteçlerin yerine, ilk adım araba kullanımının daha uygun olduğunu belirtti.
#ÇocukTelefon, tablet, bilgisayar ve televizyon karşısında uzun süren hareketsiz yaşam erken yaşta boyun düzleşmesi, sırtta kamburluk, omurga ağrısı, bel fıtığı ve kireçlenmelere de sebebiyet verdi. Yanlış postür boyun, sırt, omuz, bel ve bacak ağrılarına neden olmaktadır. İnsanların yüzde 80'inden fazlasının hayatlarının bir döneminde bel ağrısı yaşamaktadır. Pandemide duruş bozukluğunun arttığını belirten Uzm. Dr. Narmin Ahmadli, koronavirüs pandemisi döneminde artan postür bozukluğuyla ilgili açıklamalarda bulundu.
#Duruş BozukluğuPandemide duruş bozukluğunun arttığını belirten Uzm. Dr. Narmin Ahmadli, "Telefon, tablet, bilgisayar ve televizyon karşısında uzun süren hareketsiz yaşam erken yaşta boyun düzleşmesi, sırtta kamburluk, omurga ağrısı, bel fıtığı ve kireçlenmelere de sebebiyet verdi. Yanlış postür boyun, sırt, omuz, bel ve bacak ağrılarına neden olmaktadır. İnsanların yüzde 80'inden fazlasının hayatlarının bir döneminde bel ağrısı yaşamaktadır” dedi.
#Doğru PostürGünümüz çocukları zamanlarının büyük kısmını kapalı alanlarda tablet ve telefon başında geçiriyor. Gelişimleri için gerekli olan doğru duyusal ve duygusal uyaranları almıyorlar. Bu durum da pek çok fiziksel soruna sebep olabiliyor. Konuyu fizyoterapist Umut Aybarç ile konuştuk.
#COCUKBazı durumlar vardır ki, günlük hayatımızın içinde rutinin bir parçası olur. Örneğin geçmeyen migren atakları, önemsemediğimiz boyun ağrıları ve dünyayı alt üst eden vertigo (baş dönmesi) gibi… Ancak bu durumlar dayanılmaz bir hal aldığında artık ertelemek çok tehlikeli bir hal alabilir. Bahsi geçen şikayetlerin üst servikal omurga sendromundan kaynaklanabileceğini söyleyen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Özgür Ortak, konuyla ilgili bilinmesi gerekenleri anlatıyor.
#Üst Servikal Omurga SendromuÖğrencilerin yanlış çanta kullanımının omurgalarında kalıcı hasara neden olabileceğini söyleyen Doç. Dr. Hasan Kerem Alptekin, “Ağır çanta kullanımı, ileriki zamanlarda kız öğrencilerde kamburlaşmaya, erkek öğrencilerde ise eğri durmaya neden olabilmektedir. Çantanın ağırlığı kişinin kendi ağırlığının yüzde 15’i kadar olmalı” dedi.
#ÇocukSkolyoz hastalığı, çocuk yaşlarda ortaya çıkan, çeşitli yöntemlerle kontrol altına alınabilen dikkat edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Peki, Skolyoz hastalığı nedir ve nelere dikkat edilmelidir? İşte, o konu rahatsızlık hakkında merak edilen bazı detaylar
#SkolyozÖzellikle masa başında çalışanlar sıklıkla bel, boyun, sırt ağrısı gibi problemler, postür sorunları yaşıyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Levent Altınel, birkaç basit önlem ve egzersizle bu soruların önüne geçmenin mümkün olduğunu söylüyor.
#Evde Fizik Tedavi Yöntemleri