Oxford Üniversitesi'nden bilim insanları "devrimsel" potansiyele sahip bir sıtma aşısı geliştirdiklerini açıkladılar. Üstelik aşının maliyeti çok düşük olacak ve bu da sayısız insanın hayatını değiştirebilecek bir gelişme...
#SıtmaGeçen yıl gözümüz COVID-19 aşılarının üzerindeydi. Biliminsanları bu konuya yoğunlaşırken farklı sağlık sorunlarının çareleri için de çalışmalar sürdü. Yeteri ve hak ettiği kadar büyük ses getirmeyen tıbbi buluşlar için literatürü taradık; 2021’de sıtmadan candida’ya, ön çapraz bağ yırtığı tedavisinden 50’den fazla kanseri test edebilen yönteme birçok sevindirici gelişme yaşanmış. İşte umut verici çalışmalar...
#Tıbbi BuluşlarTemelleri 1970'lerin Macaristan'ında atılan ve son 1 yılda Covid-19'a karşı en güçlü silahımız olan mRNA aşıları, önümüzdeki yıllarda kanser başta olmak üzere birçok ölümcül hastalığa da kalkan olacak. Gelecekte her yıl yüz binlerce kişinin hayatını kurtaracak bu gelişmeleri biz de sizin için mercek altına aldık.
#Mrna AşılarıKoronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara herkesin merak ettiği o soruya yanıt verdi. Kara, ‘Normal hayata ne zaman döneriz’ sorusuna ‘Kurallara sıkı sıkıya bağlanırsak Mayıs sonu Haziran başı gibi dönebiliriz’ yanıtını verdi.
#Ateş KaraSağlık Bakanlığı Hudut ve Sahiller Genel Müdürü Hüsem Hatipoğlu, Türkiye'de 2013'te 285, geçen yıl ise 233 sıtma vakasının görüldüğünü belirterek, "Ülkemizde sarıhumma vakası 2014 yılında hiç görülmemiştir. Türkiye'de dünya ortalamasının çok altında oluşan bu rakamlar bize seyahat enfeksiyonlarında paniğe gerek olmadığını göstermektedir" değerlendirmesinde bulundu.
#Seyahat SağlığıCerrah Ayla Oya Bayrı (69), İstanbul’da yaşıyor. Resim, heykel, seramik çalışmalarının yanı sıra seyahati seviyor. Senede birkaç kez yurt dışına çıkıyor. Bayrı, Etiyopya’nın Oromia Eyaleti’ndeki Omo Vadisi’nde dokuz farklı kabileyi ziyaret etti. “Beni en çok etkileyen farklı güzellik anlayışları ve çıplaklığı doğal kabul etmeleriydi” diyor.
Yeni geliştirilen sıtma aşısının Afrika'da başarıyla denendiği bildirildi. İngiliz The Times gazetesinin haberine göre, Mozambik'te 2000 çocuk üzerinde denenen yeni aşı, sıtma vakalarını yüzde 60 azalttı. Aşıyı geliştiren İngiliz GlaxoSmith-Kline firmasının sözcüsü Jean Stephenne, aşının, sıtmayla mücadelede önemli bir kilometre taşı olduğunu söyledi.