Güncelleme Tarihi:
AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Sağlık Bakanlığı Aşı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tarlan Mammedov, koronavirüse karşı 20 kişilik ekiple ‘Transient Bitki Ekspresyon Sistemi’ kullanarak, yeni nesil aşı çalışmalarını yaptıklarını açıkladı. Bugüne kadar sıtma, şarbon ve kuduz aşılarının üretiminde ilklere imza atarak patent sahibi olan ve çalışmaları ünlü bilim dergilerinde yayımlanan Mammedov, yeşil bitkilerden gen transferi yaparak koruyucu güce sahip antijenler ürettebildiklerini söyledi.
İLKLERİ BİZ GERÇEKLEŞTİRDİK
Koronavirüse karşı yaptıkları çalışmaların detaylarını Hürriyet’le paylaşan Prof. Dr. Tarlan Mammedov, “Amerika’da 14 yıl ve Japonya’da 5 yıl aşı geliştirme çalışmalarında görev aldım. Bugün ise yeşil bitkilerin yapraklarında aşı antijenleri üretiyoruz. Daha önce sıtma hastalığı konusunda önemli başarılara imza atan ekibin içinde yer aldım. Akdeniz Üniversitesi’nde ekibimizle yaptığımız bilim çalışmalarında tarihte bir ilki gerçekleştirerek sıtmaya neden olan ‘Plasmodium falciparum’ proteinini aktif hale getirmeyi başardık. Amerikan Milli Sağlık Enstitüsü’nde yaptığımız testlerle de nihai sonuca ulaştık. Bu başarımız Nature Dergisi’nde geçtiğimiz yıl yayımlandı ve bilim dünyasında önemli bir adım olarak kayıtlara geçti” dedi.
BAKANLA GÖRÜŞÜP ‘BİZ HAZIRIZ’ DEDİM
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın kendisini aradığını ve 2 görüşme yaptıklarını vurgulayan Mammedov, şöyle devam etti: “Bakan Bey’in gösterdiği ilgi hepimizi memnun etti. Hemen çalışmalara başladık. Önce bilgisayar ortamında uygulamayı dizayn ettim. Amacımız bu ölümcül virüsten bizi koruma gücüne sahip bir protein üretmek. Yeni nesil aşı dediğimiz bu protein formülüne ulaşmak için ekibimizle gece gündüz çalışıyoruz. Bu yolda önemli ilerlemeler kaydettik. Başaracağımıza inanıyoruz.”
YENİ BİR BAŞARI BEKLİYORUZ
Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal ve Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Davut Karayel, Prof. Dr. Tarlan Mammedov ve ekibini çalıştıkları laboratuvarda ziyaret ederek koronavirüs aşısı konusunda geldikleri son aşama hakkında bilgi aldı. Rektör Ünal, “Sağlık Bakanlığı Aşı Bilim Kurulu üyesi, aşı konusunda önemli bir tecrübeye sahip, sıtma ve şarbon aşıları patent sahibi öğretim üyemiz Prof. Dr. Tarlan Mammedov hocamız koronavirüs aşısı konusunda da laboratuvarında çalışmalarına devam ediyor” dedi.
SITMA İÇİN ÖNEMLİ ADAY
Prof. Dr. Tarlan Mammedov, sıtmaya karşı tam koruma sağlayan bitkisel üretim aşıyı bulduğu için 2019’un temmuz ayında dünya arenasında yayınlanan bilimsel raporlarda yerini aldı. Dünya Sıtma Raporu’nda, 2017 yılında 219 milyon vakanın görüldüğü, 435 bin ölümün gerçekleştiği ve hiçbir aşının kayda değer başarı sağlayamadığı sıtma hastalığını kontrol altına alabilmek için Mammedov’un aşısı önemli bir aday olarak gösterildi.