17 Ağustos 1999 depreminin 24 yıl dönümü nedeniyle Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, basın toplantısı düzenledi. "Türkiye'nin herhangi bir yerinde 7'lik bir deprem yaşama ihtimalimiz var" diyen Prof. Dr. Haluk Özener, "Marmara'ya baktığımız zaman Kuzey Anadolu fayı içinde kırılmamış 130 kilometrelik yaklaşık bir alan var Marmara Denizi içerisinde. Doğu Anadolu'da da farklı kırılmayan yerler var. Türkiye'de Kuzey Anadolu fayı üzerinde Yedisu segment dediğimiz Marmara sismik boşluğu, Doğu Anadolu üzerinde de sismik boşluklar var. Bunlar deprem tekrarlama aralıklarını doldurdukları zaman bu depremleri maalesef biz yaşayacağız" ifadelerini kullandı.
#17 Ağustos 1999 Depremi17 Ağustos 1999 depreminin 24 yıl dönümü nedeniyle Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, basın toplantısı düzenledi. "Türkiye'nin herhangi bir yerinde 7'lik bir deprem yaşama ihtimalimiz var" diyen Prof. Dr. Haluk Özener, "Marmara'ya baktığımız zaman Kuzey Anadolu fayı içinde kırılmamış 130 kilometrelik yaklaşık bir alan var Marmara Denizi içerisinde. Doğu Anadolu'da da farklı kırılmayan yerler var. Türkiye'de Kuzey Anadolu fayı üzerinde Yedisu segment dediğimiz Marmara sismik boşluğu, Doğu Anadolu üzerinde de sismik boşluklar var. Bunlar deprem tekrarlama aralıklarını doldurdukları zaman bu depremleri maalesef biz yaşayacağız" ifadelerini kullandı.
#DepremHatay'da dün akşam meydana gelen 6.4 büyüklüğündeki depremin ardından Akkuyu Nükleer A.Ş. açıklama yaptı. Şirketten yapılan açıklamada, "Mersin'de de hissedilen son depremin ardından Akkuyu NGS sahasında hızla inceleme yapıldı. Akkuyu Nükleer tarafından yapılan inceleme sonucunda herhangi bir anormallik veya hasar tespit edilmemiştir” denildi.
#DepremDeprem sonrasında en çok konuşulan komplo teorilerinden biri olan ‘Depremi HAARP mı tetikledi’ iddiasını Fransız AFP Ajansı Amerikalı uzmanlara sordu. Amerikalı uzmanlar ise “İddialar çok çılgınca, böyle bir teknoloji olduğuna dair tek veri yok” yanıtını verdi.
#HAARPDeprem Haftası nedeniyle düzenlenen toplantıda konuşan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Türkiye’nin her yerinin deprem tehlikesine maruz olduğunu belirterek, "Marmara Depremi için vakit geldi mi bilmiyoruz. Biriken enerji arttıkça depremin büyüklüğü de artar. Marmara için tahminim 7’nin üzerinde bir deprem ama ne zaman açığa çıkacağını bilmiyoruz" dedi. Doç. Dr. Doğan Kalafat ise, istatistikler yaptıklarına dikkat çekerek, "Marmara’da 2030 yılına kadar 7 büyüklüğünde bir depremin olma olasılığı yüzde 64" dedi.
#DepremYer kabuğunun ani enerji boşaltımı yaptığı sırada meydana getirdiği dalgalanmalara, sismik dalga ismi verilir. Yer içinde meydana gelen bir deprem ya da patlama sırasında büyük bir miktarda bir enerji açığa çıkar. Sismik dalgalar yer ortamında pek çok farklı yönde yayılır. Bu dalgalar, vardıkları yerlerde çeşitli aralıklarda salınım ve titreşimlere neden olur. Sismik nedir, ne işe yarar sizler için derledik.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, basın toplantısında konuştu. Kalın, "İdlib'te rejim ihlallerinin arttığını görüyoruz. Rusya tarafına sert bir mesaj gönderdik." derken, "Saldırıların bir an önce durmasını, bunun yeni bir ateşkesle hayata geçirilmesini bekliyoruz. Rus tarafından da temel beklentimiz bu." ifadelerini kullandı. Değerli Konut Vergisi ile ilgili de konuşan Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bir talimat verdiğini ve " 1 yıllık erteleme söz konusu olabilir." dedi.
#İbrahim Kalınİstanbul’daki depremin ardından Kandilli Rasathanesi’nden açıklama yapıldı. Prof. Dr. Haluk Özener açıklamasında "Depremin kaç büyüklüğünde olacağı ve ne zaman olacağı veya olmayacağı konusu halk önünde tartışılmamalı. Enerji birikiyor ve çıkacak. Bir sona doğru yaklaşıyoruz ama ne zaman olacağını bilmemiz mümkün değil. Şu saatte olacak şu gün olacak gibi konuları vatandaşlarımız gündeminden çıkarıp deprem bilincinde yaşaması gerekiyor. Git gide o sona yaklaştığımızı söyleyebilirim ama zaman vermemiz mümkün değil" ifadelerini kullandı.
#İstanbul DepremiTürkiye’deki önemli deprem bilimcilerin 1500 yıllık tarihsel kayıtları inceleyerek kaleme aldığı makale, acı gerçeği bir kez daha gün ışığına çıkardı. 7’nin üzerinde olması beklenen büyük Marmara depremi çok mu yaklaştı? İstanbul ne kadar hazırlıklı? Kentsel dönüşüm doğru yerden başladı mı? Herkes önlemini aldı mı? Tsunami ihtimali var mı? Nasıl oluyor da yan yana iki binadan biri tamamen yıkılıyor, diğeri ayakta kalabiliyor? Erken uyarı sisteminde hangi noktadayız? “Yanılmayı çok isterim ama bu deprem olacak” diyen Boğaziçi Üniversitesi Kandili Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener’e göre “Ne zaman” sorusunu sormayı bırakıp, geç olmadan önlem almak zorundayız...
#Prof. Dr. Haluk ÖzenerTürkiye’deki önemli deprem bilimcilerin 1500 yıllık tarihsel kayıtları inceleyerek kaleme aldığı makale, acı gerçeği bir kez daha gün ışığına çıkardı. 7’nin üzerinde olması beklenen büyük Marmara depremi çok mu yaklaştı? İstanbul ne kadar hazırlıklı? Kentsel dönüşüm doğru yerden başladı mı? Herkes önlemini aldı mı? Tsunami ihtimali var mı? Nasıl oluyor da yan yana iki binadan biri tamamen yıkılıyor, diğeri ayakta kalabiliyor? Erken uyarı sisteminde hangi noktadayız? “Yanılmayı çok isterim ama bu deprem olacak” diyen Boğaziçi Üniversitesi Kandili Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener’e göre “Ne zaman” sorusunu sormayı bırakıp, geç olmadan önlem almak zorundayız...
#YazarlarTsunami (okunuşu: 'Tsunami'. Japonca'da liman dalgası anlamına gelen sözcükten oluşmuştur.) okyanus ya da denizlerin tabanında oluşan deprem, gök taşı düşmesi, deniz altındaki nükleer patlamalar, volkan patlaması ve bunlara bağlı taban çökmesi, zemin kaymaları gibi tektonik olaylar sonucu denize geçen enerji nedeniyle oluşan uzun periyotlu deniz dalgasını temsil eder. Ayrıca kasırgalar da tsunamiye neden olabilmektedir. Önceleri tsunami dalgalarına med-cezir dalgaları da denmiştir. Tsunamilerin %80'i Pasifik Okyanusu'nda gerçekleşmektedir.
#Tsunamiİstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Deprem Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Marmara’nın her yıl 2-2.5 santimetre Yunanistan’a doğru kaydığını, burada yaşanacak bir depremin yıkıcı olacağını söyledi. Gündoğdu, Ege Denizi’nde meydana gelebilecek büyük bir depremde sahil şeridinin tsunami tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu öne sürdü.
ABD ile 1955 yılında imzaladığı “Sulh İçin Atom” anlaşmasıyla yaklaşık 50 yıl önce nükleer macerası start alan Türkiye, 2019’da ilk defa nükleer santral ile enerji üretimine başlamaya hazırlanıyor. Mersin’in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli’ye giderek, Akkuyu Nükleer Santralı için yapılan saha çalışmalarını inceledik, bugüne kadar bilinmeyen detayları araştırdık.
100 binin üzerinde ölü... Bu inanılmaz bir sayı ve insanlığın tsunamiye ve depreme yenik düştüğü en büyük felaketlerden biri. Güney Asya’da geçen pazar günü meydana gelen 9 büyüklüğündeki deprem ve ardından sahilleri vuran tsunaminin yol açtığı felaket, 1900 yılından bu yana en büyük beşinci, son 40 yılınsa en büyük depremi.