Geçen hafta kısa bir tur için Dubrovnik’teydim ve bu sevimli kent yine beni büyüledi. Dubrovnik’te gezerken ‘bir şehir nasıl bu kadar iyi korunabilir’ diye düşünüyor insan… 17’nci yüzyılda büyük bir deprem, 90’ların başında savaş atlatmış Hırvatistan. Ama zor olanı seçerek tarihini korumayı, kendini yenilemeyi ve turizmin merkezi olmayı başarmış.
#HürriyetTürkler Geliyor : Adaletin Kılıcı filminde geçen karakterlerden biri de Kral Lazar oldu. Türkler Geliyor: Adaletin Kılıcı, Balkan coğrafyasındaki zulmün önüne geçmek için zorlu bir mücadeleye girişen Fatih Sultan Mehmet'in seçkin savaşçı birliği Akıncıların hikayesini konu ediyor. Peki, filmde geçen Lazar kimdir? İşte Türkler Geliyor : Adaletin Kılıcı filmine konu olan Kral Lazar’a dair bilgiler…
#Lazar KimdirÜç günde hem bir ülkeyi baştan başa dolaşabilmek hem de Osmanlı İmparatorluğu’ndan Sovyetler dönemine çeşitli çağlardan izler görmek ister misiniz? Avrupa’nın en genç ülkesi Kosova, savaşın kasvetini üzerinden atmış. Dinamik nüfusu ve özgün tarzıyla ziyaretçileri bekliyor. Priştine’de havalı kafelerde sosyalleşebilir, Prizne’nin eski sokaklarında zaman yolculuğuna çıkabilirsiniz.
#KosovaYaklaşık 2 milyonluk nüfusuyla Balkanlar’ın en büyük şehirlerinden olan Belgrad’ın anlamı, kalesinin etrafını çeviren beyaz duvarlardan dolayı ‘Beyaz Şehir’ olsa da çok sayıda ülkeden geçerek Karadeniz’e dökülen Tuna Nehri’nin Sava Nehri ile birleştiği platoda kuruduğundan bize daha ziyade yeşil bir şehirmiş gibi geldi...
#Balkanlar1667’de büyük bir deprem, 1990’ların başında savaş atlatmış bir ülke. Ama zor olanı seçerek tarihini korumayı, kendini yenilemeyi ve turizmin merkezi olmayı başarmış. Kravat kelimesine adını veren ülkenin nüfusu bizdeki büyük şehirlerden az; 4,5 milyon bile değil. Ama turist sayısı nüfusunun 3 katı. Bu yıl Türkiye’nin kaybettiği yabancı konukları da kendine çekmesiyle 16 milyon turistin adresi olacak. Yemyeşil doğadan ışıl ışıl sahillere, tarihi yapılardan lezzet duraklarına kadar dolu dolu bir tatil için aradığınız her şeyi bulabileceğiniz bir yer Hırvatistan. Her yerin olduğu gibi onun da “olmazsa olmaz”ları var. Neler mi?
#SeyahatGeorge Bernard Shaw “Dünyada cenneti arayanlar Dubrovnik’e gelmeli” demiş, ne de iyi etmiş. ‘Adriyatik’in İncisi Dubrovnik’ 1942 metre uzunluğunda surlarla çevrili, içine girdiğinizde dış dünyadan izole oluyorsunuz. Tarihi Dubrovnik’in (Stari Grad) sokaklarında dolaşmak, barok ve Rönesans mimarilerinin muhteşem eserleri arasında yürümek, geçmişin görkeminde kaybolmak gibi.
#Seyahat1699’da Karlofça Anlaşması ile Osmanlı ilk ve ağır toprak kaybına uğruyor. 1800’lerin başında anlaşmanın imzalandığı tepedeki çadırın yerine bir kilise yapılıyor. Kilisenin de, çadır gibi, dört kapısı var. O kapılardan biri, iki yüz yıldır kapalı. Avrupa Türklere kapalı kalsın diye. Müthiş bir sembol.
1999’a kadar bombaların gölgesinde yaşayan Belgrad, Slobodan Miloseviç isimli kabusu unutmuşa benziyor. İki milyonluk şehir, nehir kıyısında dolaşıyor, kafeleri dolduruyor, restoranlarda yemek yiyor, gece de partilerde ve kulüplerde eğleniyor. Kafanıza bir soru takılıyor "Bu ülke savaştan yeni çıkmadı mı, bu insanlar çalışmıyor mu?" Belgrad, etrafta dolaşırken enerjisini hissedeceğiniz şehirlerden.