Elmadan bala, adaçayından ayvaya, ebegümecinden biberiyeye… Dünyada 100’den fazla sirke çeşidi olduğunu biliyor muydunuz? Sağlıklı beslenmede önemli bir yere sahip olan sirke, sindirimi kolaylaştırması ve çeşitli enfeksiyonlara karşı kullanılan bir besin olması nedeniyle eski zamanlardan beri tüketilen başlıca şifa kaynaklarından biri olarak karşımıza çıkıyor.
#SirkeKilo vermede, salatalarda, yemeklerde hatta temizlikte bile kullanabileceğiniz sirkeyi kendiniz de hazırlayabilirsiniz. Sirke yapımında en önemli süreç olan fermantasyon, probiyotiklerin yaşamasını ve çoğalmasını sağlıyor. Fermantasyon aylar alan bir süreç. Bu nedenle marketlerden aldığınız sirkeler bu süreci tamamlamamış olabilir. Siz en iyisi kendi sirkenizi kendiniz yapın. Peki ama nasıl? İşte cevabı...
#SirkeSirke elmadan üzüme, nardan ayvaya çok çeşitli meyveyle yapılabilen bir şifa deposu. Sirkenizi evde yapmak istiyorsanız takip etmeniz gereken adımlar aşağı yukarı hepsinde aynı ancak sirkenin olgunlaşma süresi meyveye göre değişebiliyor. Bu videomuzda sirke yapımının temel ilkelerini sıraladık.
#HtvlezizzÖrdek pastilla Masterchef ile birlikte günün aranan lezzetleri arasında yer alıyor. Ördek pastilla nerenin, hangi ülkeye ait merak edilirken, tarifi denemek isteyenler tarafından da araştırılıyor. Peki, evde ördek pastilla nasıl yapılır, malzemeleri neler? İşte orijinal ördek pastilla tarifi ve püf noktaları...
#Ördek PastillaMasterChef Osso bucco tarifi, yarışmayla beraber izleyiciler tarafından merak konusu oldu. İtalyan mutfağına özgü bu tarif dana incikle hazırlanıyor.Lokum gibi pişen et ve sebzelerin uyumu favorileriniz arasında girecek. Yapımı biraz zahmetli ama lezzeti damakta iz bırakacak. Eğer sofranızda yer vermek isterseniz, osso bucco tarifi hemen aşağıda. Şimdiden afiyet olsun...
#Osso Bucco TarifiTurşular, kış sofralarının olmazsa olmazı. Salatalık, lahana biber ve daha farklı çeşit turşular hem lezzet hem de şifa kaynağı. Farklı seçenek arayanlar için acur turşusu tarifini de derledik. Kıvamını kaybetmeyen, nefis acur turşusunu denemek isterseniz, tüm yapım aşamaları hemen aşağıda. Şimdiden afiyet olsun...
#Acur TurşusuBinlerce yıldır Amerika’da yetişen ve yenen bir sebze acı biber. Kolomb’un Amerika’yı keşfiyle birlikte Avrupa’ya ve daha sonra dünyanın diğer bölgelerine yayıldı. Acı biber, sadece lezzet verici bir besin değil, aynı zamanda birçok kültürde tıbbi amaçlarla da kullanılır. Günümüzde dünya mutfağının vazgeçilmez bir parçası haline gelen acı biber baş ağrısına da iyi gelir, kalori harcamanızı da sağlar...
#Acı BiberElma sirkesi, yemek ve salataların yanı sıra farklı alanlarda da tercih ediliyor. Evde doğal olarak hazırlandığında ise daha faydalı hale geliyor. Üstelik sadece birkaç malzeme ile kolayca hazırlanıyor. Peki elma sirkesi nasıl yapılır? Evde elma sirkesi yapım aşamaları hemen aşağıda. Şimdiden kolay gelsin...
#Elma Sirkesi TarifiAcı biber turşusu, yemeklerin en güzel eşlikçisi. Kuru fasulyeden dürüme pek çok lezzetin yanında sık sık tercih ediliyor. Eğer acıyı seviyorsanız, kendi turşunuzu kolayca hazırlayabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun...
#Süs Biber TurşusuKapya biberle turşu kurmaya ne dersiniz? Yağlı kırmızı biber turşusu, diğer turşuların aksine kıra sürede tüketime hazır hale geliyor. Mevsimin leziz biberleriyle hazırlayabileceğiniz bu nefis turşuyu her yemeğin yanında keyifle tüketebilirsiniz. Kırmızı biber turşusu tarifi ve yapım aşamaları hemen aşağıda. Şimdiden afiyet olsun...
#Kırmızı Biber TurşusuMevlid Kandili, Peygamber Efendimizin doğum günü nedeniyle her yıl Rebiülevvel ayının 12. gecesi idrak ediliyor. 2024'te Mevlid Kandili 14 Eylül Cumartesi gününe denk geliyor.İslam dünyası, Peygamberimizin dünyaya gelişini kutlamak için Mevlid Kandili'ni bekliyor. Mevlid Kandili'nde ne yapılır, kandilde ne dağıtılır? merak ediliyor. Biz de HÜRRİYET & LEZİZZ olarak sizler için kandil şekeri tarifi, pişi tarifi, iki tane kıyır kıyır kandil simidi tarifi ve iki tane de farklı kandil helvası yaptık.
#Kandilde Ne DağıtılırEv yapımı kandil simidi, kandil günlerinin olmazsa olmazlarından biri. Osmanlı'dan bu yana geleneksel olarak hazırlanan mahlep kokulu simitler, her kandil gününde fırın ve pastane tezgahlarında yerini alacak. Kimileri ise kandil simidini evlerinde yapacak. Kandil simidi mahlepli, mahlepsiz yapmak da mümkün. Peki, kandil simidi nasıl yapılır? İşte hem mahlepli hem de mahlepsiz kandil simidi tarifi...
#Kandil Simidi Nasıl YapılırMevsimine göre ister ızgarada yapın, ister tavada... Ya da konserve olarak tüketin...Sardalya çok lezzetli bir balıktır. Bizde son yıllarda kendine yer bulsa da genellikle küçük balık kategorisinde olduğu için göz ardı edilir. Oysa başka ülkelerde uğruna festivaller düzenleniyor. Bu arada bizim sardalyanın şanı yurtdışında yürüyor.
#SardalyaChef Rüzgar SÜNBÜL ile yaz biterken kış hazırlıklarına tüm hızıyla devam edenleri hemen böyle alalım, birlikte domateslerimizi, patlıcanlarımızı kurutalım, salçalarımızı yapalım diyoruz? Yazın tezgahlarda görmeye alışık olduğumuz mevsim sebzelerinin kışa taşımanızı sağlayacak mis gibi salçalar, soslar, reçeller de var listemizde, bugüne dek belki de evde yapmayı hiç düşünmediğiniz farklı tatlar da. Turşular, pestiller, erişteler, tarhanalar derseniz, onların da en alasını evde, ellerinizle hazırlamanın detaylarını bir bir vereceğiz tabii ki. Hadi o zaman, sizi hiç bekletmeyelim, kış gelmeden tüm hazırlıklarımızı tamamlayıp kışı hem LEZİZZ hem de şifa dolu bir şekilde geçirelim. Buyursunlar...
#Domates SosuYunan adalarında ve Yunan kıyılarında yapılan tatiller, sürekli yeme-içme kıyaslamalarıyla gündeme geliyor. Yüzlerce yıl bir arada yaşayan komşuların mutfağı da birbirine benzer elbette. Çok bilinen Yunan yemeklerinin nüanslarıyla tariflerini yazdım. Siz gitmeseniz bile adaların mutfağı size gelsin!
#YunanistanKarpuzun serinletici etkisi, şeftalinin yumuşak dokusu, kirazın tatlı-ekşi dengesi ve üzümün ferahlatıcı tadı… Güneşin sımsıcak enerjisiyle birlikte sofralarımıza renk katan taptaze meyvelerin mevsimindeyiz. Yaz meyvelerinin faydalarını maksimum düzeyde alabilmek için ne miktarda ve nasıl yemeniz gerektiğini serinletici tariflerle yazdım.
#MeyveSevgili lezzetsever dostlarım; Bu hafta size “soğan sever misiniz?” sorusuyla geldim. Soğanla mesafeli olan, soğanı seven fakat diri tüketemeyen, hatta kıyma köftesine efsane bir alternatif arayanları tek bir tarifte buluşturmak istiyorum; kırmızı soğan köftesi. Minimal malzemelerle maksimum lezzet sunan soğan köftesi, iddia ediyorum ki size kaç adet yediğinizi unutturacak.
#Kırmızı SoğanCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde yürütülen Türk Mutfağı Haftası gastronomi etkinliklerinin Ankara ayağı, Başkent Millet Bahçesi’nde başladı. Etkinlikte Ankara’nın tarihi ve kültürel mirasıyla zenginleşmiş mutfağı, coğrafi işaretli ürünleri ve yöresel lezzetleri sergileniyor. Buluşmada deprem bölgesinden esnaflar da lezzetlerini sunuyor.
#Türk Mutfağı HaftasıGelinim Mutfakta kıymalı midye börek tarifi izleyiciler tarafından merak konusu oldu. El açması midye böreği beş çaylarınızda misafirlerinize sunabileceğiniz en lezzetli menülerde yer almayı hak ediyor. Peki, kıymalı midye börek nasıl yapılır, malzemeleri neler? İşte adım adım midye börek yapımı...
#El Açması Midye BöreğiAnne köftesi, karnıyarık, kıymalı börek, kıymalı sebze yemekleri, dolma, lahmacun, burger gibi hem bizim mutfağımızın hem de dünyanın favorilerini bitki temelli bir harçla hazırlayabilirsiniz. Evde yapmaya veya dışarıdan söylemeye çok alıştığımız üç sevilen yemekle başlayalım…
#Ceyda ArtunOsso bucco, İtalyan mutfağına özgü bir tarif. Dana incik ve farklı sebzelerin bir araya geldiği bu nefis farklı lezzetler arayanlar için nefis bir alternatif. Yapımı biraz zahmetli olsa da lokum gibi pişen etiyle buna değecek. Denemek isteyenler için osso buco tarifi ve malzeme listesi hemen aşağıda! Şimdiden afiyet olsun...
#Osso Buco TarifiKışın ağırlığından kurtulmak isteyenlerin önceliği doğanın bize sunduğu gıdaları mevsiminde ve ölçülü bir şekilde tüketmek olsun. Karaciğere yardımcı, detoksifikasyonu destekleyen gıdalarla bedeni temizlemek için bol bol salata tüketebilir, sebzeleri omletlere dahil edebiliriz.
#Yazİşkembe çorbası, evde yapılması zahmetli bir tarif olduğu için genellikle lokanta ve restoranlarda tercih edilir. Ancak tam kapanmanın gündemde olduğu bu zor günlerde, özellikle Ramazan sofralarınızda ev yapımı işkembe çorbasına mutlaka yer vermenizi tavsiye ederiz. Peki lokanta usulü işkembe çorbası nasıl yapılır? Detaylar haberimizde…
#İşkembe ÇorbasıTerbiyeler, çorbalara lezzet katmak için sık sık kullanılıyor. Farklı şekillerde hazırlanan terbiye, çorbaya kıvam da katıyor. Çorbadan çorbaya da değişik terbiye tarifleri uygulanıyor. Peki terbiye nedir, nasıl yapılır? Terbiye ve meyane arasındaki fark nedir? Çorba terbiyesi yapımı ve püf noktaları...
#Terbiye NedirArtık hepimiz biliyoruz; sirke doğal bir sağlık deposu. Ancak sirkenin faydalı ve etkili olması için hangi meyveden yapılmış olursa olsun, doğal olması şart. Üzüm, elma, nar gibi daha yaygın sirkelerin yanı sıra alıç, ayva gibi meyvelerle de nefis sirkeler yapabilirsiniz. Biz bugün sizin için ayva sirkesi tarifini araştırdık. Mutlaka denemeniz gereken bu sağlık deposu sirkenin tarifi hemen aşağıda. Şifa olsun…
#Ayva Sirkesi Nasıl YapılırYılbaşı sofraları her zaman önemlidir ama bu yıl her zamankinden biraz daha önemli. Çünkü bu yıl koronavirüs pandemisiyle mücadele kapsamındaki kısıtlamalar nedeniyle neredeyse herkes yeni yılı evinde karşılayacak. Peki yılbaşı sofrasının yıldızı nedir? Tabii ki nar gibi kızarmış, çıtır çıtır bir hindi. Peki fırında hindi nasıl pişirilir? Hindi pişirirken hangi püf noktalarına dikkat etmek gerekir. Tüm bu soruların cevapları için sizi içeriğimize alalım…
#Fırında Hindi Nasıl PişirilirEn çok tüketilen sakatatlardan biri de kelle. Özellikle kelle paça çorbası mutfağımızın vazgeçilmez lezzetlerinden. Evde kelle temizliğinin oldukça hijyenik bir şekilde yapılması çok önemli. Peki kelle nasıl temizlenir? Evde suda bekleterek kelle temizlemenin püf noktaları
#Kelle Nasıl Temizlenir