Uluslararası Üniversite Müzeleri Birliği Platformu tarafından 2014 yılından bu yana her yıl, platform üyelerinin oylarıyla belirlenen ve düzenli olarak dağıtılan yılın müzeleri ödüllerine bu yıl Sultan II. Bayezid Külliyesi Trakya Üniversitesi Sağlık Müzesi layık görüldü.
#Uluslararası Üniversite Müzeleri BirliğPek çok insan müzelerin sıkıcı olduğunu düşünse de insanlık için ne kadar değerli olduklarını hepimiz biliriz. Sanat veya tarihi eserler aracılığıyla insanlık tarihi hakkında önemli gerçekleri öğrenebilir ve daha da önemlisi ilk elden görebiliriz. Dünyada binlerce müze var ama bu listedekiler çok ilginç. Üstelik Türkiye’den de çok şaşıracağınız bir müze bulunuyor…
#Sıra Dışı MüzelerTürkiye, yasa dışı yollarla yurtdışına çıkarılan, yaklaşık 50 yıldır iadesi için çalışma yapılan Burdur’daki Boubon Antik Kenti kökenli 2 bronz heykel başı ve anıtsal boyutlarda 1 bronz kadın heykelinin yanı sıra 1 mücevher parçası ve Osmanlı dönemine ait 2 hançerin de aralarında olduğu 14 arkeolojik ve etnografik eseri daha ana vatanına kazandırdı.
#Kültür VarlığıKöln Müze Hizmetleri, şehirdeki müzelerdeki etkinliklerden ve programlardan kentte yaşayan Türkiye kökenlilerin de haberdar olması ve katılım sağlaması için 2018 yılından beri Türkçe hizmet veriyor. Bu hizmeti daha geniş kitlelere duyurmak isteyen müze yetkilileri, Türk basın mensuplarını bir basın toplantısıyla bilgilendirdi.
#Köln Müze Hizmetleri6 Şubat depremleri nedeniyle bu yıl ülkece yastaydık. Yaza doğru canlanmaya başlayan kültür-sanat ve spor etkinliklerinde bir arada olmak bir nebze de olsa iyi geldi. Sinemaya gittik; ‘Hayat’, ‘Tanrının Unuttuğu Yer’ gibi başyapıtları izledik. Konserlere, festivallere katıldık; Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı için özel bir şov hazırlayan Edis’le coştuk. Tiyatroyu da ihmal etmedik, Haluk Bilginer ve Zuhal Olcay’ın 20 yıl sonra ‘Kel Diva’da buluşmasına tanık olduk. Brieflyart’taki sergisini gezerken değerli sanatçı Şenol Yorozlu’nun kısa bir süre sonra aramızdan ayrılacağı aklımıza bile gelmedi. Canımız evde oturmak istedi, açtık Murathan Mungan’ın ‘995 km’sini okuduk, Mert Demir’in ‘Ateşe Düştüm’ şarkısıyla hüzünlendik. Akşam olunca Gallada’da güzel bir yemek yiyip arkasından Frankie’de müzik dinledik. İstanbul Modern’in önünden geçerken Renzo Piano imzalı binasını hayranlıkla inceledik. Bu arada spordaki başarılarımız bizi mutluluktan ağlattı. Antalya yine tatil için ilk tercihimiz oldu. Barbie çılgınlığı modayı esir alırken herkesin dilinde iklim değişikliği vardı… Ve elbette bir de şu soru: “Yapay zekâ dost musun, düşman mısın?”
#Melis YılmazAlmanya’nın Hessen eyaletinde 3 yıldır Bilim ve Kültür Bakanlığı Müsteşarlığı gibi önemli bir görevi üstlenen Ayşe Asar ile konuştuk. Asar, “Türkiye kökenli olarak daha fazla birlikte hareket etmemiz ve ihtiyaçlarımızı daha görünür şekilde ifade etmemiz gerekiyor. Türk, Kürt, Alevi, Sünni olmamız fark etmiyor. Tek sesle konuşmazsak, sesimiz duyulmayacaktır. Kulüp, dernek ve parti üyeleri olarak her yerde bulunmalıyız. Toplumumuzun gelişmesinde söz sahibi olmanın tek yolu budur” diyor.
#Ayşe AsarMetaverse âlemi hızlı gelişiyor. Facebook ve Microsoft’un yanı sıra Nike ve Gucci gibi markaların metaverse’teki projeleri için personel almaya başladığı haberi bu hafta gündemdeydi. Sektörler arasında ABD’nin süpermarket zinciri Walmart’tan tutun Fortnite üzerinden metaverse’e giren Ferrari’ye kadar geniş bir yelpaze açılırken yepyeni ‘meta meslekler’ ortaya çıkmaya başlayacak. Gerçek dünyayı dijitale yansıtacak fütüristik iş sahalarını keşfedelim.
#MetaverseBir süre önce tedbirleri gevşetip normalleşme aşamasına geçen birçok ülkede hareketli günler yaşanıyor. Delta varyantı bu ülkelerde salgının ve önlemlerin seyrini nasıl değiştirdi? Türklerden de görüşler alarak konuyu detaylıca inceledik…
#Delta VaryantıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi'nin açılışına katıldı. Erdoğan, "Bir dönem müzecilik, Ayasofya Camisi'nde olduğu gibi milletin kutsallarıyla hesaplaşmanın aracı haline dönüştürülmüştür." dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanULUSLARARASI üne sahip tek yumurta ikizi piyano sanatçıları Pekinel kardeşler, koronavirüse yakalandı. Evlerinde gördükleri tedavi sonrası sağlıklarına kavuşan Süher ve Güher Pekinel, hastalık süreçlerini, karantina günleri ve koronavirüs salgınının sanata olan etkisini anlattı.
#Süher Ve Güher PekinelEvinizin konforunda dünyanın çeşitli şehirlerini 4K yürüyüş turları ile keşfedin. Her biri şu an sessizliğe büründü ancak bu videolarda kalabalıklarla birlikte gezintiye çıkacaksınız. Çeşitli youtube kullanıcılarının hazırladığı bu videolarla, her daim canlı ve kalabalık olan New York’un Times Meydanı, Toskana’nın romantik şehirleri, Londra’nın en canlı bölgeleri, tüm ihtişamıyla Las Vegas, dünyanın en güzel şehirlerinden Venedik, Tayland’ın başkenti Bangkok’un meşhur pazarları ve Amerika’da yer alan yemyeşil Pimmit View Park’ta 4K kalitesinde gezintiye çıkıyoruz.
#Yürüyüş RotalarıTürkiye’nin ilk özel modern ve çağdaş sanat müzesi olan İstanbul Modern bu yıl 15’inci yılını kutluyor. Bugüne kadar 8 milyon ziyaretçiyi misafir eden müze bir süredir Beyoğlu’ndaki geçici mekanında. İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı’yla buluşup İstanbul Modern’in 15 yılını ve yeni projelerini konuştuk.
#GazetehaberleriDünya genelinde yapılan araştırmalar sonucu dünyanın en mutlu insanlarının bu kentte yaşadığı tespit edilmiş. Nasıl mutlu olmasınlar ki... Yaşam kalitesinin yüksekliği, masalsı mimarisi, sayısız yeşil ve doğal alanları, plajları, temizliği ve kapsamlı kültürel programları nedeniyle dünyanın en yaşanabilir şehri aynı zamanda Kopenhag. Mitolojiye göre Tanrıça Gefion, 4 oğlunu öküze çevirerek İsveç’ten toprak koparmış ve Kopenhag’ı yaratmış.
#KopenhagTren yolculuğunu sevenlerdenseniz yeni rotanız belli. Hatta günübirlik bile gidebilirsiniz. Eskişehir’deki Odunpazarı Modern Müze (OMM), bugün kapılarını açıyor. Mimar Erol Tabanca’nın yaklaşık 20 yıldır oluşturduğu koleksiyondan eserlerin yer aldığı ilk sergi ‘Vuslat’ın küratörü ise Galeri Nev’in kurucusu Haldun Dostoğlu.
#OdunpazarıEskişehir’in Seyitgazi ilçesinde bulunan Küllüoba Höyüğü'nde yapılan arkeolojik kazı çalışmaları sırasında tarihi M.Ö. 3 bin yıllarına dayanan bir taş sanduka mezar bulundu. Yapılan titiz çalışmalar sonucunda mezarın içerisinden 13-14 yaşlarında bir kız çocuğuna ve 35-40 yaşlarında bir erkeğe ait 2 adet iskelet çıktı.
#Eskişehir