İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Süleymaniye Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Ek Hizmet Binasında 26 Mayıs 2021 tarihinde saat 18.00-19.00 saatleri arasında “Çocuk ve Ergenlerin Sınav Kaygısına Bakışları ve Baş Etme Yöntemleri” konulu halka açık çevrim içi bilgilendirme toplantısı yapıldı.
#Sınav KaygısıYKS ve LGS’ye girecek adayların maske takacak olmasıyla ilgili Uzman Psikolog Müge Olgun, “Sınavda maskeye ya da virüsün bulaş riskine zihinlerin kayma ihtimali, dolayısıyla sorulara odaklanma problemlerinin olma ihtimali elbette söz konusu ancak burada hatırlamak gereken en önemli unsur, bu ihtimalin herkes için eşit düzeyde olduğudur” dedi.
#SınavStres, gelecek endişesi gibi birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkan sınav kaygısı diğer anlamıyla başarısız olma korkusunun yoğun olarak hissedildiği aylara girdik. Kişi üzerinde eğitim öğretimin her döneminde baskı oluşturan bu durum genellikle kulak arkası yapılarak erteleniyor. Fakat bu sene bir de virüs eklenince bu durum daha da ciddi düzeye ulaştı.
#SınavTüm dünyanın salgınla halen mücadele içinde olduğu bugünlerde, toplum sağlığını korumak için yeni kararlar alınıyor. Alınan son kararlardan biri de yeni belirlenen LGS ve YKS tarihleri. Gençlerin alınan son kararlarla birlikte kaygıları artış gösterdi. “Kalan zaman yetecek mi?”, “Eksik kaldığım konuları nasıl hallederim?”, “Ya istediğim okul olmazsa?”, “Ya sınav salonunda virüs kaparsam?” gibi türlü sorular genç zihinlerin içinde dolaşıp duruyor.
#SınavLGS için artık adayların önünde sadece iki gün var. Uzmanların, LGS’ye hazırlanan 8'inci sınıf öğrencileriyle, anne babalarına; son günlerde, sınavdan bir gün önce ve sınav gününde yapmaları gerekenlerle ilgili bazı önerileri var:“Hata yapmaktan korkmayın, soru sayısına odaklanmayın, kolay sorulara dikkat edin. Kaygınızı çocuğunuza yansıtmayın, onu diğerleriyle kıyaslamayın, rahatlatıcı konuşmalar yapın.”
#LgsKasvetli kış mevsiminin ardından baharın gelişiyle ortalık canlandı. Ağaçlar çiçek açmaya, çevremiz yavaş yavaş renklenmeye başladı, bahar geldi. Fakat bahar mevsimi, bazen insanlar üzerinde olumsuz etkiler de yaratabiliyor. ‘Bahar sendromu’ olarak adlandırılan durum özellikle sınava hazırlanan öğrencilerin performansını düşürebiliyor. Prof. Dr. Binnur Yeşilyaprak’ın bu durumdaki öğrencilere, ailelere ve öğretmenlere önerileri var.
#Binnur YeşilyaprakÜniversite sınavları geçen hafta yapıldı, bu hafta da olacak. Üniversite sınavına atfedilen önem nedeniyle öğrencilerin çoğunda sınav kaygısı gözleniyor. Sınavın öğrencilerin eğitimini, kariyerini ve geleceğini önemli derecede etkilediği düşünüldüğünde bu kaygı olağan ve yaygın. Sınav kaygısı, sınav anında hissedilen potansiyel başarısızlık endişesi, panik ve sürekli olumsuz düşünmeyle (ruminasyon) karakterize ediliyor. Oysa bununla başa çıkma yolları var.
#ÜniversiteSosyal fobi, bir tip kaygı bozukluğu. Gençlerde 14 ile 20’li yaşlarda sıklıkla yaşanıyor. Tanımadık insanların arasında olunduğunda korku, yoğun kaygı ve stres gibi duygulara sebep oluyor. Tedavisi mümkün. Davranış Bilimleri Enstitüsü’nden Uzman Klinik Psikolog Dr. Ayşe Bombacı anlatıyor.
#TedaviSBS sonuçlarının 12 Temmuz’da açıklanması bekleniyor. İşte bu tarihten sonra adaylar ve aileler tercih koşuşturması içinde olacak. En az sınava hazırlık süreci kadar önemli olan bu dönemde adayların listesine almayı düşündükleri tüm okullar hakkında bilgi sahibi olmaları ve tercih listelerini istek sırasına göre oluşturmaları oldukça önemli.
#Sbs