Bahar güneşli günlerle gelse de bazı hastalıklar için sıkıntılı bir dönemin başlangıcı olabilir. Bunlardan biri de dünya üzerinde en sık rastlanan alerjik problemlerden alerjik rinittir. Baharın tadını çıkarmak için alerjik rinit ile ilgili bilmeniz ve dikkat etmeniz gerekenleri sizler için hazırladım.
#AlerjiAilelere çocuk yetiştirme konusunda yıllardır eğitimler veren uzman psikolog Prof. Dr. Acar Baltaş, “Son zamanlarda anne babalar çocuklarına, ‘anneciğim, babacığım, sevgilim, aşkım...” diye sesleniyor. Oysa bu tarz hitaplar, çocuğun özgürlük ve sorumluluk duygusunu zedeliyor” diyor.
#Acar BaltaşÇocuklarımızın hayatı için çok önemli bir sınav olan LGS kapımızda. 'Sınav' kelimesinin tek başına kullanılması bile bazen insanın heyecanlanmasına ya da kaygı duymasına neden olabiliyor. Duyguların yaşamımızda davranışlarımıza yön vermek gibi çok önemli rolleri vardır.
#Konuk YazarLGS’ye bir ay kadar kısa bir vakit kaldı. Gülay’ın kızı Bilge de harıl harıl sınava hazırlanan öğrencilerden. Evde ortam gergin ancak Gülay ve eşi Atakan için öncelik Bilge’nin psikolojisi, gözleri hep onun üzerinde; ancak çözdüğü soru sayısını saymak için değil!
#Gizem CoşkunardaSüper Lig'de 4. hafta son bulurken Hürriyet Yazarları Mehmet Arslan, Uğur Meleke, Fırat Aydınus ve Güntekin Onay, Futbol Konseyi'nde haftanın gelişmelerini değerlendirdi.
#Süper Lig18-19 Haziran tarihlerinde üç oturumda düzenlenecek Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) bu yıl baraj puanı uygulanmayacak. Bu nedenle rekor başvuru alan YKS’ye 3 milyon 243 bin 425 adayın girmesi bekleniyor. Sınava sayılı günler kala, bu son zamanların nasıl değerlendirilmesi gerektiğini Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt 10 maddede sıraladı...
#YKSCayır cayır yanan ormanları görünce gözleriniz mi kararıyor? Sel sularının yarattığı tahribatı izlerken nefesiniz mi daralıyor? Siz de 'dünyanın yok olmaya mahkûm olduğunu' düşünüp gelecek adına kaygılanıyor musunuz? Yanıtınız 'evet' ise aman dikkat... 'Eko-anksiyete'ye yakalanmış olabilirsiniz. İşte adını daha fazla duymaya başlayacağımız ‘eko-anksiyete' ve onunla başa çıkmanın yolları.
#Eko-AnksiyeteYaklaşan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) öncesi sınav kaygısıyla ilgili uyarılarda bulunan Karabük Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Oğuztürk, “Sınav kaygısı, kişinin sınav sonucunda elde edeceğini düşündüğü akademik başarısızlığı genelleyerek bunu ‘kişiliğinin başarısızlığı’ olarak algılanmasından kaynaklanan dolayısıyla öğrenilen bilginin sınav sırasında etkili bir biçimde kullanılmasını engelleyen ve başarının düşmesine yol açan ileri derecede bir kaygı durumudur” dedi.
#SINAVSon dakika haberi... Merakla beklenen Bilim Kurulu toplantısı sonrası Sağlık Bakanı Fahrettin Koca konuştu. CHP'nin "bedava aşıya para veriliyor" iddiasına belge gösterip tane tane yanıt veren Bakan Koca, "Üretici firma, aşıyı ülkeye bedavaya bağışlar mı? Bunun akılla izahı var mı?" diyerek tepki gösterdi. Bakan Koca, kademeli normalleşme sürecinde 65 yaş üstü için il bazlı kararlar alınabileceğini belirtti. Ayrıca tam kapanmanın düşünülmediğini ifade etti.
#Fahrettin KocaYarıyıl tatili bu yıl üç hafta. 2020-2021 Eğitim Öğretim yılının ilk dönemi tıpkı bir yıl öncenin ikinci döneminde olduğu gibi ağırlıklı olarak uzaktan eğitimle devam etti. Salgının hafiflemesi ve okullarda yüz yüze eğitimin 15 Şubat’tan itibaren başlaması artık herkesin ortak dileği. Ama görülen o ki önümüzdeki haftalarda yani tatil döneminde yine evlerdeyiz. Zaten evlerdeydik ama dersler vardı, şimdi derslere üç haftalığına ara veriyoruz. Peki bu arayı en iyi şekilde değerlendirmek için neler yapabiliriz. Bunun için ebeveynlerin, çocukların ve gençlerin evlerde yapabileceği pek çok etkinlik var. Yani tatil günlerini hem eğlenerek hem de en verimli şekilde geçirmek mümkün. Peki bunun için ebeveynler ve öğrenciler ne yapmalı? Bugünlerde pek çok eğitim öğretim kurumu bu soruya farklı yanıtlar veriyor. İşte kurumlardan ve uzmanlardan bir birinden değerli ara tatil önerileri:
#Tatil22 Ocak itibariyle öğrenciler için 3 haftalık sömestir tatili başlıyor. Bu yıl sömestir, korona önlemleri kapsamında 2 değil 3 hafta planlandı, Nisan ayındaki 1 haftalık ara tatil sömestire eklendi. Psikolojik Danışma ve Rehberlik Bölümü Koordinatörü Sibel Durak, çocukların sömestiri verimli geçirmesi için öneriler sundu.
#ÇocukBUNDESLİGA'da bu sezon üç kulüp yönetimi beş teknik direktörün görevine son verdi. Üç teknik direktörün koltuğu da sallanıyor. Lucien Favre (Borussia Dortmund), David Wagner ve Manuel Baum (ikisi de Schalke), Achim Beierlorzer ve Jan Moritz Lichte (ikisi de (Mainz 05) başarısız olup işini kaybeden teknik adamlar oldular.
#Lucien FavreYeni eğitim öğretim yılı başlıyor. Belirsizliklerle dolu ve zor bir yıl olacağı şimdiden belli. Bu durum özellikle sınav grubu öğrencilerinin işini daha da karmaşık hâle getiriyor. Bu sebeple yaklaşık yirmi yıldır YKS, ALES, DGS, LGS gibi farklı sınavlara öğrenci hazırlarken edindiğim tecrübelerden yola çıkarak sınav grubu öğrencilerine, hazır yolun başındayken, önerilerde bulunmak istedim. Bu önerilerin her biri başarılı bir sınav sürecinin olmazsa olmazıdır diyebilirim. O halde başlayalım...
#EğitimLise sorumluluk sınavı ne zaman? Milli Eğitim Bakanlığı lise öğrencileri ile hazırlık sınıfında öğrenim gören öğrenciler için sorumluluk sınavı tarihlerini açıkladı. 9, 10, 11 ve 12'inci sınıf öğrencileri ile hazırlık sınıfında öğrenim gören öğrencilerin katılım sağlayacağı sorumluluk sınavlarında öğrenciler 2019 2020 eğitim öğretim yılı birinci döneme ait konu ve kazanımlardan sorumlu olacak. İşte, lise sorumluluk sınavı tarihleriyle ilgili ayrıntılar.
#Lise Sorumluluk SınavıLise ve üniversite sınavlarına hazırlanan adaylar için geri sayım sürüyor. Yoğun bir dönemden geçen öğrencilerin sınav yaklaştıkça sınavla ilgili kaygıları da artıyor. Kaygının dozunu ayarlamanın önemine dikkat çeken uzmanlar, başarıya ulaşmada kaygının gerekli olduğunu söylüyor. “Kaygısız olmak tembelliğe yol açarken; aşırı kaygı ise konsantrasyonu etkileyebilir” uyarısında bulunuyor. Uzmanlar, ebeveynlerin yüksek beklentilerinin de kaygıyı artırdığına dikkat çekiyor.
#SınavCOVID-19 salgınıyla mücadele ettiğimiz bugünlerde lise ve üniversite sınavlarına hazırlanan gençler, daha fazla stres, kaygı ve endişe taşıyor. Uzman Klinik Psikolog Serkan Elçi, salgın dönemine denk gelen bu sürecin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için önerilerini sundu.
#EğitimMilli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2019-2020 eğitim öğretim yılında liselerde sınıf geçmeyle ilgili sıkça sorulan soruları yanıtladı. Tüm 12. sınıf öğrencileri sorumlu dersi olup olmamasına bakılmaksızın üniversite sınavlarına girebilecek. Lise son sınıf öğrencilerinin de birinci dönemde aldıkları notlar geçerli olacak ve yıl sonu başarı puanı buna göre hesaplanacak. Son sınıf öğrencileri, başarı sağlayamadıkları derslerden sorumluluk sınavlarında başarılı olmaları halinde mezuniyet puanları hesaplanarak mezun edilecek. Sorumluluk sınavları, birinci dönemin ilk haftası, ikinci dönemin ilk haftası ile son iki haftası içinde yapılacak.
#Milli Eğitim BakanlığıSorumlu sınıf geçme, Milli Eğitim Bakanlığı'nın sınıf geçme yönetmeliği içerisinde yer alan maddelerden birisidir. Tüm senenin ağırlıklı puan ortalaması 50’nin altında olanlardan zayıf sayısı 3’e kadar olanlar sorumlu sınıf geçme imkanından faydalanabiliyor. Ancak, sorumlu geçilen derslerden sonraki yıllarda sınava giriliyor. Peki, sorumlu sınıf geçme nedir ve nasıl yürürlüğe girer? İşte, Milli Eğitim Bakanlığı'nın Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nde yer alan bilgiler çerçevesinde sorumlu sınıf geçme hakkında bazı bilgiler
#Sorumlu Sınıf Geçme Ne DemekYKS’nin ilk oturumu TYT tamamlandı. Yarın ise ikinci oturum AYT ile YDT yapılacak. Bazı adayların sınavı iyi geçti, bazıları ise o kadar şanslı olamadı. Sınav çıkışında morali bozuk olan adayın ailesine de çok iş düşüyor. Peki aileler, bu süreçte çocuklarına nasıl davranmalı? Rehberlikçiler tarafından hazırlanan 10 maddeden oluşan rehberde, ailelere yapılan uyarılar arasında ‘çocuğunzu başkalarıyla kıyaslamayın’ deniliyor.
#YKS