2 yılı aşkın süredir koronavirüs ile mücadele eden dünya ABD'den gelen haber ile sarsıldı. Bir dönem Çin'de çalışan ABD'li bilim insanı 'koronavirüs gerçeği'ni açıkladı. İşte dünyanın gündemine bomba gibi düşen o sözler...
#KoronavirüsKoronavirüsün (Kovid-19) 'sıfır noktası' olarak anılan Wuhan ile ilgili İngiltere'de çok konuşulacak bir gelişme yaşandı. Harvard Üniversitesi'nden Dr. Dr. Alina Chan, İngiliz parlamentosunda kurulan Bilim ve Teknoloji Seçim Komitesi'ne yaptığı sunumda 'Bence laboratuvar kökenli olma olasılığı daha yüksek. Şu anda, pandeminin kökenini bilen insanların öne çıkması güvenli değil' dedi.
#KoronavirüsABD'de yayınlanan yeni belgeler Ulusal Sağlık Enstitüsü ile Wuhan'daki laboratuvarın ilişkisinin bir kez daha masaya yatırılmasına neden oldu. Pandemi konusunda ülkenin en yetkili ismi olan Fauci'yi hedef alan Senatör Rand Paul, 'Bize yalan söyledi' dedi ve Adalet Bakanlığı'na 'Fauci'nin Kongre'ye verdiği ifadesini gözden geçirin' çağrısında bulundu.
#DünyaKoronavirüsün (Kovid-19) sızdığı iddiaları ile gündemden düşmeyen Wuhan Laboratuvarı'ndaki son yabancı bilim insanı Danielle Anderson ilk defa konuştu. Anderson sızıntı iddiaları ile ilgili ezber bozan açıklamalara imza attı.
#DünyaKoronavirüsün sızdığı iddiaları ile gündeme gelen ve bu yüzden 'Kovid laboratuvarı' olarak da anılan Wuhan Viroloji Enstitüsü Çin'in en iyi bilim ödülüne aday gösterildi. Çin'in başta ABD olmak üzere 'laboratuvarı bağımsız araştırmacılara aç' çağrılarına kulaklarını tıkaması sonrası attığı bu adım kısa sürede sosyal medyada tepkilere neden oldu.
#DünyaWuhan Viroloji Laboratuvarı'nın sorumlusu Prof. Shi Zhengli, sessizliğini bozdu. Çin - Koronavirüs bağlantısı hakkında ortaya atılan iddiaların merkezinde olan isim, laboratuvar teorisi hakkında net açıklamalarda bulundu.The New York Times'ta yer alan habere göre, hakkındaki iddialar nedeniyle 'yarasa kadın' olarak da anılan Shi, laboratuvarlarda yeterince güvenli olmayan yarasa koronavirüsleri ile riskli deneyler yapıldığı suçlamasını reddetti.
#DünyaSoğuk Savaş döneminde stratejik bir alan olan uzayda, ABD ile Sovyetler Birliği arasında keşif-gözlem ve istihbarat uyduları fırlatma, kıtalararası füze sistemleri geliştirme, insanlı uzay seyahati, dünyanın uydusu Ay’a ayak basma, yeni gezegen keşifleri ve dış uzay alanında bir uzay istasyonu inşa etme konularında büyük bir rekabet yaşanmıştı. Yarışa dayalı rekabetin temeli, bilim ve teknolojide küresel lider olarak insanlığa yön veren ülke olma hedefiydi. Bu aynı zamanda iki ülke arasındaki nükleer silahlanma yarışının da bir parçasıydı. Bu nedenle uzay yarışı bir silah yarışı olarak da görülebilir. Uzay yarışı Sovyetler Birliği’nin 1957’de insanlığın ilk yapay uydusu Sputnik 1’i fırlatmasıyla başladı. Söz konusu yarışta ABD 1969’da Ay’a ilk ayak basan Amerikalı astronot Neil Armstrong ile öne geçse de, Sovyetler Birliği’nin ekonomik olarak çöküşe geçmesi ve Soğuk Savaşı kaybetmesiyle uzay programları ertelendi ve bu yarış da sona erdi. Her iki ülke de ulaştıkları uzay kabiliyetleri bakımından uluslararası ilişkiler literatüründe o dönemden beri birer “uzay gücü” olarak nitelendiriliyorlar.
#ÇinABD ve Körfez ülkelerinin İran ile ilişkilerinin gerildiği bir ortamda bölge kaynamaya devam ediyor. Umman Körfezi’nde iki petrol tankerine saldırı gerçekleşti. Japonya’ya giden tankerlerin, Japonya Başbakanı Abe’nin Tahran’da olduğu gün saldırıya uğraması dikkat çekti. ABD saldırılardan İran’ı sorumlu tuttu.
#GazetehaberleriWashington merkezli Silahların Kontrolü Derneği üst düzey yöneticisi Darly Kimball, "ABD'nin nükleer teknoloji için görüşmeler yaptığı" ileri sürülen Suudi Arabistan'ın, Amerikan yasalarının gereklilikleri nedeniyle anlaşmaya çok istekli olmadığı ve bu nedenle alternatiflere yönelebileceği değerlendirmesinde bulundu.
#Suudi Arabistanİran'ın nükleer programına karşılık verme yarışı içine giren Suudi Arabistan'ın bu alanda teknoloji transferi için ABD dışında alternatif arayışında olduğu iddia ediliyor. Öte yandan Washington merkezli Silahların Kontrolü Derneği üst düzey yöneticisi Darly Kimball, "ABD'nin nükleer teknoloji için görüşmeler yaptığı" ileri sürülen Suudi Arabistan'ın, Amerikan yasalarının gereklilikleri nedeniyle anlaşmaya çok istekli olmadığı ve bu nedenle alternatiflere yönelebileceği değerlendirmesinde bulundu.
#ABDİsrail gizli servisi Mossad’ın, İran’ın nükleer silah peşinde olmadığı görüşüne sahip olduğu iddia edildi. Mossad’a ait olduğu iddia edilen gizli yazışma İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun 2012’de ‘İran nükleer silah yapmak üzere’ açıklamasını yalanlıyor.
#İsrailEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Türkiye'nin uranyum zenginleştirmesiyle alakalı Sayın Cumhurbaşkanımızın talimat verdiği söyleniyor. Verse bu talimatı ilgili bakan olarak bana verir. Ne böyle bir talimat, ne böyle bir niyet, ne böyle bir istek ve gayret var" dedi. Bakan ayrıca Türkiye'nin bir araştırma reaktörünün bile çalışmadığını söyleyerek, "Övünerek söylemiyorum ama Türkiye şu anda bir araştırma reaktörü dahi çalıştırmıyor. Bu yazı, Türkiye'nin uluslararası itibarsızlaştırılmasıyla alakalı Die Welt'in (Alman gazetesi) üzerine düşeni yapmasıdır" ifadelerini kullandı.
İşte bu sorunun neredeyse tam cevabı dünyanın en ünlü tıp dergilerinden biri ola Science dergisinde yayınlandı. Bu durum uzmanlar arasında tartışma yarattı. Science dergisinde kuş gribinin insanlarda nasıl salgın haline geldiğini gösteren yeni bir araştırmanın sonuçları yayımlandı.