Pandemi koşulları Hessen‘e bağlı Ehringhausen kasabasında ‘Dünya Komşuluk Günü‘nün kutlanmasını geciktirdi, ama önleyemedi. Türkçe ve Türk Kültürü öğretmeni Mehmet Şaşmaz, memleketi Ordu‘dan getirttiği armağanları belediye başkanıyla birlikte komşularına dağıtarak ‘örnek komşu’ olduğunu bir kez daha gösterdi.
#HessenSigara yüzünden her yıl 8 milyon kişi yaşamını yitiriyor. Dünya Sağlık Örgütü‘nün (WHO) 1987 yılından itibaren her yıl 31 Mayıs‘ı ‘Sigarasız Dünya Günü’ olarak kutluyor. Almanya‘da faaliyet gösteren Sigarasız Yaşam Derneği‘nin (RfL – Rauchfreies Leben e.V.) Başkanı Mehmet Şaşmaz, ‘Sigarasız Dünya Günü’ vesilesiyle yaptığı açıklamada sigarayı ‘kurutulmuş zehirli ot’ olarak niteledi ve ekledi: ”Sigara bütün dünyada canlıların ve cansızların en büyük düşmanı, insanlığın da tartışılmaz en büyük sorunudur“ dedi.
#WHOCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dünya Tütünsüz Günü etkinliğinde sporcularla buluştu. "Tütün sadece insanı zehirlemiyor aynı zamanda dünyamızı da kirletiyor" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "“Milyarlarca dolarlık hacmiyle sigara endüstrisinin çocuklarımız başta olmak üzere toplumumuzun tüm kesimlerini hedef aldığını görüyoruz. Tütün endüstrisi yeni ürünlerle ve kanuni boşluklardan da faydalanarak insanların hayatı pahasına kazancına kazanç eklemektedir" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanDünya tütünsüz günü, tüm dünyada ihya edilen özel günlerden birisidir. 1987 yılından bu yana gündemde yer alan dünya tütünsüz günü, 24 saatlik sigara bırakmaya teşvik etmektedir. Peki, 31 Mayıs dünya tütünsüz günü nedir? İşte, o konu hakkında bazı detaylar
#31 MayısBugün, her yıl dünyanın dört bir köşesinde milyonlarca insanın yaşamını yitirmesine neden olan sigara alışkanlığıyla mücadele amacıyla Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından ilan edilen ‘Sigarayı Bırakma Günü’. Almanya’da yaklaşık 20 yıl önce kurulan ‘Sigarasız Yaşam Derneği’nin Başkanı Mehmet Şaşmaz, tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını döneminin sigarayla mücadelenin önemini bir kez daha gösterdiğini hatırlattı.
#Sigarayı Bırakma GünüFare zehiri, aseton, amonyak, katran, karbon monoksit (egzoz gazı)… Bu ve benzeri tam 7 bini aşkın kimyasal madde, her bir sigara ile birlikte vücuda giriyor! "Bir sigaradan bir şey olmaz" diyenler dikkat! Sigara dumanında bulunan 7 bini aşkın kimyasal maddenin 250’si zararlı iken, en az 69 tanesi de kansere yol açıyor.
#SağlıkAvrupa genelinde, koroner nedenlerle en fazla kadının hayatını kaybettiği ülke Türkiye1,2. 29 Eylül Dünya Kalp Günü’nde, AstraZeneca’nın desteğiyle başlayan “Artık Kalpler Susmasın” kampanyası Türkiye’de her yıl ortalama 100 bin kişinin ölümüne neden olan ani kalp krizine karşı (Akut Koroner Sendrom) toplumu bilinçlendirmeyi amaçlıyor. Kampanya 29 Eylül Dünya Kalp Günü’nde yapılan basın toplantısında, ünlü şef Arda Türkmen’in de katılımıyla tanıtıldı.
#Kadın