ELEKTRONİK sigara kullanan kişilerin koronavirüse yakalanma riski 5 kat daha fazla. Amerika’da yapılan bu araştırmanın sonuçlarının korkutucu olduğuna dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu uyardı. Akkoyunlu, “Elektronik sigara kullanırken ortamda maskeler indiriliyor, tedbirsiz davranılıyor. Dumanı derin çekme ile ortamdaki havayı virüs parçacıkları da daha derin çekilmiş oluyor. Birde üstüne varyant virüsün eklenmesi ile koronavirüsün bulaş riski kat kat artıyor” dedi.
#Prof. Dr. Muhammed Emin AkkoyunluÜlkemizde her 10 kişiden 3’ü sigara içerken, içen her 10 kişiden 7’si de sigarayı bırakmak istiyor. 9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü vesilesiyle sigarayı bırakmanın faydaları ve COVID-19 döneminde sigara içmenin risklerine değinen İzmir Dokuz Eylül Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Dalı öğretim üyesi ve Türk Toraks Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu üyesi Prof. Dr. Oğuz Kılınç, önemli bilgiler paylaştı.
#YazarTürkiye'de tiryakiler geçen yıl sigaraya yaklaşık 78 milyar Türk lirası harcadı. Tütün ürünü kullanımının sağlık ve diğer zararları konusunda farkındalık oluşturmak, kullanıcılara bırakmaları yönünde bilinç kazandırmak, tütün dumanına bağlı pasif maruziyeti önlemek ve sağlıklı yaşam davranışlarını geliştirmek amacıyla Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 31 Mart Dünya Tütünsüz Günü olarak ilan edildi.
#Tütün ÜrünleriKoronavirüse karşı uzmanlar sık sık temizlik kadar sigarayı bırakma uyarısında da bulunuyor. Bu dönemde Yeşilay’a sigara bırakmak isteyerek başvuranların sayısı artıyor. Günde 500-600 kişi Yeşilay’ın çağrı merkezini arayarak, bu konuda destek istiyor.
#YeşilayKoronavirüse karşı uzmanlar sık sık temizlik kadar sigarayı bırakma uyarısında da bulunuyor. Bu dönemde Yeşilay’a sigara bırakmak isteyerek başvuranların sayısı artıyor. Günde 500-600 kişi Yeşilay’ın çağrı merkezini arayarak, bu konuda destek istiyor.
#YeşilayYasal düzenlemeler ve alınan önlemlere rağmen Türkiye’de sigara kullanımı giderek artıyor. Uluslararası verilerle hazırlanan Tütün Atlası’na göre Türkiye’de 14.5 milyon yetişkin ve 252 bin çocuk sigara kullanıyor. İstatistiklere yansımayanlarla birlikte bu sayıların çok daha fazla olduğunu tahmin etmek zor değil. Uzmanların önerisi, üç ayaklı mücadele. Yani tütün ürünlerini kullananların bırakması, pasif etkilenenlerin korunması ve yeni kullanıma başlamanın önlenmesi.
#GazetehaberleriTürklerin % 73’ü için en stresli olay boşanmak. Bunu % 67 ile sigarayı bırakmak izliyor. 9 ülkede 9 bin kişiyle yapılan araştırmaya göre, Türkiye’de her 10 sigara bağımlısının 9’u hayatında en az bir kere bırakmayı denemiş. Araştırmanın detayları şöyle:
#Sigarayı BırakmakAksaray’da bir vatandaş, televizyon kanalında yayınlanan ürün reklamında gördüğü sigara bırakma cihazından sipariş verdi, kargosunu almaya gittiğinde hayatının şokunu yaşadı. Vatandaşa gelen kargo paketinden sigara bırakma cihazı yerine maydanoz tohumu, şeker ve merhem çıktı. Edinilen bilgiye göre, 63 yaşındaki Bayram Durakçı, bir televizyon kanalında yayınlanan sigara bırakma cihazının ürün reklamını gördü. Sigarayı bırakmak isteyen ve cihazın fiyatını hesaplı bulan Durakçı, televizyon kanalında yayınlanan numarayı arayarak cihazı sipariş etti, parasını ise verilen hesap numarasına aktardı. Bir süre sonra kargosunu almak için gelen Durakçı'nın kargo paketinden sigara bırakma cihazı yerine maydanoz tohumu, bir merhem, bir kalem ve dört de şeker çıktı. Olayı anlatan Bayram Durakçı, “Sigarayı bırakmak için bir cihaz ısmarladık. O da bize şeker, toz maydanoz tohumu, bir de merhem göndermiş. Merhemi ne yapacağım bilmiyorum. Sigara bırakmak için gönderecekti. Sipariş yaptık kargoyla, parasını ödedim. Bir toz maydanoz tohumu, bir merhem, bir kalem, dört de şeker göndermiş. Ben merhemi ne yapayım” dedi. Televizyondan yaptığı alışveriş sitesini aradığını söyleyen Durakçı, “Şekeri alın yiyin diyor, 50 liramız gitti. Sahtekarlık yapıyorlar" ifadelerini kullandı.
#Aksaray