48 kişi sigarayı bırakmaya ikna oldu

Güncelleme Tarihi:

48 kişi sigarayı bırakmaya ikna oldu
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 09, 2017 16:09

48 kişi sigarayı bırakmaya ikna oldu

Haberin Devamı

Yaprak KOÇER/SAMSUN, (DHA)- SAMSUN'da Ä°l Halk SaÄŸlığı Müdürlüğü tarafından '9 Åžubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü' nedeniyle kentteki çeÅŸitli yerlere stant açıldı. Stantlarda bilgi alan 48 kiÅŸi sigarayı bırakmaya ikna edildi. Sigarayı bırakmaya karar verenlerle ilgili kayıt alınırken bu kiÅŸilerin sigara bırakma polikliniklerine yönlendirileceklerini belirtildi.Â
Samsun Halk Sağılığı Müdürlüğü tarafından 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü nedeniyle bir AVM'de ve 100'üncü Yıl Bulvarı'nda stantlar açılarak buraya gelenler bilgilendirildi. Stantlarda sigaranın insan vücuduna verdiği zararlar anlatılarak tiryakiler sigarayı bırakmaları konusunda ikna edilmeye çalışıldı. Çalışmalar kapsamında 48 kişi sigarayı bırakmaya ikna oldu. Bu kişilerle ilgili gerekli kayıtlar alınırken sigara bırakma polikliniklerine yönlendirilecekleri ifade edildi. Stantları gezerek ziyaretçilerle görüşen İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, şunları söyledi:
"Sigara, doğum öncesi dönemden başlayarak, çocuk ve erişkinlikte ölüme kadar götüren 50’nin üzerinde sağlık sorununa yol açmaktadır. Önlenebilir hastalık ve ölüm sebeplerinin en önde gelenlerinden biridir. Günümüzde yüzde 80’i gelişmekte olan ülkelerde olmak üzere, dünyada 1.3 milyar kişi ülkemizde ise 14,8 milyon kişi sigara içmektedir. Ülkemizde her yıl yaklaşık 100 bin kişi tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmektedir."
Sigaranın içenleri olduğu kadar çevresindeki kişileri de etkilediğini söyleyen Kasapoğlu, şöyle devam etti:
"Dünya Sağlık Örgütü’nün tahminlerine göre, 700 milyon çocuk yani dünyadaki çocukların yarısı sigara dumanına maruz kalmaktadır. Her yıl dünyada 600 binin üzerinde kişi sigara dumanına maruz kalmanın sonucu ölmektedir. Dünya Sağlık Örgütü sigara bağımlılığını bir hastalık olarak tanımlamıştır. Küresel Yetişkin Tütün Araştırması (2012) sonuçlarına göre Türkiye’de 14.8 milyon kişi sigara ve diğer şekillerde tütün ürünü kullanmaktadır ve sigara içen kişilerin yarısından fazlası sigarayı bırakmayı düşünmektedir. Sigarayı bırakanların büyük bölümü herhangi destek almadan kendi çabası ile sigarayı bırakmaya çalışmaktadır. Oysa tıbbi destek alınması sigarayı bırakma başarısını önemli ölçüde artırmaktadır. Tıbbi destek konusunda psikolojik ve sosyal yönden destek ve danışmanlık sağlanmasının yanı sıra bazı ilaçlardan da yararlanılmaktadır."
Sigara bırakmak isteyenlerin Sağlık Bakanlığı tarafından açılan Alo 171 'Sigara Bırakma Danışma Hattı' hattını arayabileceklerini dile getiren Kasapoğlu, Yapılan değerlendirme sonucunda bağımlılık düzeylerine göre kişiler sigara bırakma polikliniğine yönlendirilmektedir. Sigara Bırakma Polikliniklerinde ise sertifikalı hekimler tarafından kişilerin takibinin yapılması sağlanmaktadır. İlimizde de Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanesi, Bafra Devlet Hastanesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi, İlkadım ve Çarşamba KETEM’de olmak üzere beş sigara bırakma polikliniğinde sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımıza hizmet verilmektedir" diye konuştu.

FOTOÄžRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!