Dang humması, sivrisineklerle bulaşan ciddi bir hastalık olarak biliniyor. 2024 yılı ise dang humması açısından en kötü yıl olarak kaydedildi. Dünya Sağlık Örgütü, 176 ülkede 11 milyon şüpheli vaka bildirildiğini açıkladı. Tehlike komşumuz İran’a da sıçradı; 14 Haziran'dan itibaren vaka sayısı 12'ye yükseldi. Bu durum Türkiye'de de endişe yarattı. Peki, dang hummasını hangi sinek türleri taşıyor? Ülkemizde görülme olasılığı nedir ve belirtileri nelerdir? Tüm bu sorulara uzmanlarla cevap aradık.
#SağlıkDaha sevgili Fedon denize bile düşmeden sıcaklar öyle bir bastırdı ki... Çoğumuz ondan önce ya Boğaz’ın ya Ege, Akdeniz’in ya da henüz üstü bile açılmayan kapalı bir havuzun serin sularına çoktan bıraktık kendimizi. Türkiye genelinde sıcak hava dalgası etkisini sürdürüyor. Gerçi bugün itibari ile hava bir tık serinleyecek hatta İç Anadolu Bölgesi bir miktar yağmur da alacak ama sonrası yine tufan... Bu yaz sıcaklık rekorları kırılacak. Geçtiğimiz yıl İstanbul, 41.3 derece ile son 85 yılın rekorunu kırmıştı. Bu yıl termometre 42-43’ü görecek. Peki ne oldu da sıcak daha haziranın başında birdenbire bastırdı? Bu yılın farkı ne? Ve dahası beynimiz kavrulmasın, kalbimiz teklemesin diye ne gibi önlemler alınmalı?
#Hava SıcaklıklarıSıcak hava dalgası Türkiye'ye oldukça hızlı bir giriş yaptı. Termometreler 30 dereceleri geçti. Meteoroloji'den yapılan uyarıya göre hava sıcaklıkları ülke genelinde mevsim normallerinin 8 ila 12 derece üzerinde seyrediyor. Peki, hava sıcaklıkları Haziran'da böyleyse Temmuz ve Ağustos aylarında hava sıcaklıkları nasıl olacak? CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, canlı yayında yaptığı açıklamada, "Haziran'ın başında bu kadar sıcak olması biraz erkendi. Bu gösteriyor ki önümüzdeki Temmuz ve Ağustos aylarında çok aşırı sıcaklıkları ve sıcak hava dalgalarını beraber yaşayacağız. Çok dikkat etmemiz gerekecek. Türkiye, Meteorolojik afet yaşayacak. Aşırı sıcaklıklar da meteorolojik afettir" ifadelerini kullandı.
#MeteorolojiMeteoroloji'den yapılan uyarıya göre hava sıcaklıkları ülke genelinde mevsim normallerinin 8 ila 12 derece üzerinde seyrediyor. Peki, hava sıcaklıkları nasıl devam edecek? CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, canlı yayında yaptığı uyarıda, "Temmuz ve Ağustos aylarında sıcaklık rekorları kırılacak. İstanbul'da rekor 41.3 civarında. İstanbul 42-43 dereceleri görecektir" dedi. Şen, "Bu havalarda kronik hastaların, yaşlıların ve çocukların dışarı çıkmaması lazım. Şapkasız çıkmamak lazım" diye konuştu.
#MeteorolojiTürkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, okyanusların çok ısınması anlamına gelen El Nino'nun halen devam ettiğini ancak yavaş yavaş etkisini kaybettiği belirtip, "Bunun arkasından 'La Nina' gelecektir ve soğumaya dönüş olacaktır" dedi.
#Prof. Dr. Doğan YaşarTürkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, okyanusların çok ısınması anlamına gelen El Nino'nun halen devam ettiğini ancak yavaş yavaş etkisini kaybettiği belirtip, "Bunun arkasından 'La Nina' gelecektir ve soğumaya dönüş olacaktır" dedi.
#Hava DurumuAnkara Üniversitesi'nden iklim bilimci Prof. Dr. İhsan Çiçek, "Tüm Türkiye'de 2,5 derece civarında ortalamaların üzerinde bir kış mevsimi yaşadık. 2000'li yıllardan sonra dünyada belirgin bir ısınma eğilimi var ve her sene neredeyse sıcaklık rekorları tekrarlıyor. Ama bu 'artık hiç soğuk bir kış görmeyeceğiz, kar yağmayan kış görmeyeceğiz' demek değil. Kararsız kış koşulları yaşayacağız" dedi.
#MeteorolojiMeteoroloji Genel Müdürlüğü’nün kasım, aralık, ocak ve şubat ayı hava tahmin raporlarında hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin 1 ila 2 ile 2 ila 3 derece üzerinde seyredeceği belirtildi. Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır, "İklimi eski düzeyine getirmek, eski seviyesine getirmek mümkün değil. Bunun temel sebebi en büyük oranda insanlar ve dünyanın kendi döngüsü içerisindeki hareketlerinden kaynaklanan değişimler. Sera gazlarının da artması nedeniyle her sene daha sıcak bir yıl yaşamaya hazır olmalıyız" diye konuştu.
#MeteorolojiTBMM Çevre Komisyonu Başkanı Murat Kurum, Meclis gündemine gelmesi beklenen 'İklim Kanunu'yla ilgili çalışmaların devam ettiğini belirterek, "Bu yasa sadece bizim değil; çocuklarımızın, doğanın, çevrenin, geleceğin yasası, sigortası ve teminatı olacaktır" dedi.
#Murat KurumKuru hava, sıcak, rüzgar... 2021 yazında yaşadığımız ve şiddetli orman yangınları ile ülkede cehennemi yaşatan eyyam-ı bahur sıcakları geri döndü! Eyyam-ı bahur sıcakları sadece orman yangınlarına sebep olmuyor aynı zamanda insan sağlığını tehdit ediyor ve hatta ölümlere neden oluyor. Uzmanlar özellikle bu sıcaklarda dışarı çıkılmamasının altını çiziyor. İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay, sıcak hava dalgalarının orman yangınlarına, insan sağlığına ve susuzluğa olan etkilerini anlatıyor...
#Eyyam-I Bahurİstanbul'da kurak geçen kış aylarının ardından yaz sıcakları da mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Öyle ki, sıcaklık rekorları dahi kırıldı. Susuzluk tehlikesi olan İstanbul, bu sorunla da artık yüz yüze gelmiş durumda. Peki, İstanbul'un kaç günlük suyu kaldı? CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, canlı yayında hesaplayarak, "İstanbul'un 68 günlük suyu var. Bu bir su krizine doğru gidiyor. Yani turuncu alarmın verilmesi lazım" ifadelerini kullandı.
#İstanbulÖnceki hafta tüm yurtta hayatı olumsuz etkileyen sıcak hava dalgası geri dönüyor. Türkiye, çarşamba gününden itibaren yazın en sıcak günlerinin yaşanacağı ‘eyyamıbahur’un etkisine girecek. CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen ise aşırı sıcaklar ile beraber gelecek olan su kaynaklarındaki buharlaşma tehlikesine dikkat çekerken durumun çok ciddi olduğunu belirtti. Şen, 'Şimdiden gerekli önlemler alınmaz ise kırmızı alarma zamanımız kalmaz.' dedi.
#SıcakTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Bu yıl, sene başından bu zamana kadar ülkemiz genelinde 1022 orman yangınında yaklaşık 6 bin 900 hektarlık alan zarar gördü. Bu alanın sadece 5 bin 800 hektarlık kısmı, 18 yangında oldu. Bu 18 yangının da 17’si, 10 Temmuz ile 18 Temmuz arasında oldu” dedi.
#Tarım Ve Orman Bakanı‘El Nino’ ve ‘La Nina’ olarak adlandırılan okyanus yüzey sularının sıcaklığındaki değişikliklerin yol açtığı sıcak hava kasıp kavuruyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre sıcaklık mevsim normallerinin 4 ila 9 derece üzerinde seyredecek. Gölgede sıcaklığın 45 dereceyi göreceğini söyleyen CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, "Bu sıcaklıklar sağlık açısından risk teşkil edebilir. Dışarı çıkmayın! İşinizi yarına erteleyin" uyarısında bulundu. Orman yangını tehlikesine de dikkat çeken Şen, "40 senedir meslekteyim, bu şekilde bir sıcaklık görmedim." dedi.
#Hava Durumu‘El Nino’ ve ‘La Nina’ olarak adlandırılan okyanus yüzey sularının sıcaklığındaki değişikliklerin yol açtığı sıcak hava kasıp kavuruyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre sıcaklık mevsim normallerinin 4 ila 9 derece üzerinde seyredecek. Gölgede sıcaklığın 45 dereceyi göreceğini söyleyen CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, "Bu sıcaklıklar sağlık açısından risk teşkil edebilir. Dışarı çıkmayın! İşinizi yarına erteleyin" uyarısında bulundu. Orman yangını tehlikesine de dikkat çeken Şen, "40 senedir meslekteyim, bu şekilde bir sıcaklık görmedim." dedi.
#SıcaklıkKavurucu sıcaklar Türkiye'yi etkisi altına aldı. Üçüncü sıcak hava dalgası da yolda. 400 bin yılın sıcağı mı geliyor, aşırı sıcak hava dalgasında yeni dalga ne zaman gelecek? Prof. Dr. Orhan Şen, CNN TÜRK canlı yayınında değerlendirmelerde bulundu. Sıcak hava dalgasından en çok etkilenecek illeri harita üzerinden gösteren Şen, "Salı günü ise öğleden sonra şimdiye kadar gördüğümüz iki sıcak hava dalgasından daha sıcak hava dalgası gelecek." dedi.
#Sıcak Hava