Siber Güvenlik Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Yasaya göre siber güvenliğin sağlanmasına yönelik çalışmalarda öncelikle yerli ve milli ürünler tercih edilecek. Belirtilen yetkiler çerçevesinde elde edilecek kişisel veriler ve ticari sırlar, bu verilere erişilmesini gerektiren sebeplerin ortadan kalkması halinde resen silinecek, yok edilecek veya anonim hale getirilecek. Kanunla, Siber Güvenlik Kurulu'nun kimlerden oluşacağı da belirlendi. Siber Güvenlik Kurulu, Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Adalet Bakanı, Dışişleri Bakanı, İçişleri Bakanı, Milli Savunma Bakanı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı, Savunma Sanayii Başkanı ve Siber Güvenlik Başkanından oluşacak.
#Siber Güvenlik KanunuAK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, CHP'nin Can Atalay için TBMM'yi yeniden olağanüstü toplantıya çağıracağını açıklamasına ilişkin, "TBMM Genel Kurulu gündemine hakimdir. Bir husus görüşülmüş, müzakere edilmiş, karara bağlandıktan sonra aynı hususta, 'Yeniden görüşelim, tekrar karara bağlayalım' diye bir husus olmaz. TBMM gündemine hakim olduğu için ve daha önce de karar verdiği için ikinci bir olağanüstü toplantı talebini normal görmez, normal karşılamaz" ifadelerini kullandı.
#AK PARTİÇin internet düzenleyicisi, gençlerin telefonlarında geçirdiği zamanı ciddi bir şekilde azaltacakyeni bir adım atmaya hazırlanırken, teknoloji şirketleri duruma tepkili...
#ÇinJaponya Öz Savunma Kuvvetleri ve ABD ordusunun Japonya'nın güneybatı bölgesinde "Keskin Kılıç" adı verilen geniş çaplı bir ortak askeri tatbikata başladığı bildirildi. Tatbikata Avustralya, Kanada ve İngiltere'den toplam 4 savaş gemisi ve 2 uçak da katılacak.
#ABDJaponya Başbakanı Fumio Kishida’nın dün Avustralya’ya yaptığı resmi ziyaret sonrasında iki ülke arasında güvenlik, ticaret, ekonomi ve dışişleri işbirliği dahil bir çok konuda ‘Özel Stratejik Ortaklık’ anlaşmaları imzalandı, ortak bildiriler yayınlandı. İki ülke Başbakanları Kishida ve Albanese, yaptıkları açıklamalarda Hint-Pasifik bölgesinde güçlü bir ittifakın altını çizdi.
#AvustralyaAraştırmalara göre, siber suç ekonomisi dünyada organize suç çeteleri ve devlet destekli yapılarla büyüyor. Siber güvenliğin önemi daha da artıyor. Uzmanlar geleneksel siber suçlar ile devlet destekli gruplara atfedilen saldırılar arasındaki çizginin giderek bulanıklaştığına dikkat çekerek gelecek dönemde tehdit ortamının nasıl şekillenebileceğini inceledi.
#EsetSon yıllarda tedarik zinciri saldırıları son derece başarılı oldu. Hükümet ve kamu hizmetleri dahil artan dijitalleşmenin ortasında kuruluşlar, bu tür tehditlere karşı her zamankinden daha savunmasız haldeler. Bununla birlikte tehlikeli siber güvenlik açıklarını temsil eden değer zinciri riskleriyle mücadele için hala küresel bir inisiyatif ortaya koyulmuş değil. Kaspersky, bu sorunu ele almak ve çözüme giden olası yolları bulmak için 2021 RSA Konferansında özel bir panel düzenledi.
#HackerTürkiye’nin siber güvenliğini sağlamaya yönelik girişimleri 1990’lı yıllarda siber suçlarla mücadele kapsamında yasal düzenlemeler yapmak suretiyle başlamıştı. Bu çalışmalar 2010 sonrası dönemde artarak daha profesyonel kurumsal yapılara evrildi. Bu alandaki girişimler, Türkiye’nin 2020-2023 yılları arasındaki dönemi kapsayacak şekilde, Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı’nı 29 Aralık 2020’de ilan etmesiyle yeni bir boyuta taşındı. Aslında bu belge, daha önce yayımlanmış olan Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve 2013-2014 Eylem Planı ile 2016-2019 Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı’nı devamı niteliğinde. Söz konusu üç plan birlikte değerlendirildiğinde, Türkiye’nin 2010 yılı sonrası atılan adımlarla, ulusal siber uzay alanının güvenliğini sağlama konusunda önemli kazanımlar elde ettiği ortada.
#UzaySiber savaşlar ulusal veya küresel güvenliğe tehdit oluşturuyor mu? Siber sektörde istihbaratın özelleştirilmesinin etkisi nedir? Siber savaşlar insanların günlük hayatlarını nasıl mahvedebilir? Siber suçları onların gerçek faillerine atfetmek gerçekten mümkün mü? Enformasyon savaşı kansız olacak mı, yoksa sanal eylemlerin gerçekten kan dökme potansiyeli var mı? Devlet veya devlet dışı aktörlerden siber üstünlüğü ele geçiren var mı? Devletler siber saldırılara ne zaman ve nasıl yanıt vermeli? Aktif veya pasif savunma pozisyonu en iyi seçenek mi? Halihazırda siber saldırılara karşı siber saldırı düzenlemeyi meşru ve hukuki kılan uluslararası bir yasal çerçeve var mı? Son derece karmaşık güvenlik problemleri barındıran ve çoklu bilinmeyenlerle dolu olan gelecekteki siber savaş ortamını tanımlayabilmek için yanıtlanması gereken uzun bir soru listesi var.
#Güvenlik1980’lerin başlarından itibaren ABD’de ilk kişisel bilgisayarların üretilmesiyle başlayan internet teknolojileri merkezli ticari ivme, Soğuk Savaş sonrası dönemde, internetin sivil kullanıma açılmasıyla birlikte küresel ölçekte büyük bir gelişimin ilk habercisi olmuştu. İnternetin sivilleşmesi ve ticarileşmesinin akabinde, 2000’li yıllarda cep telefonu teknolojisindeki gelişmelerle birlikte giderek yaygınlaşan akıllı telefon kullanımı günümüzde hayatın her alanını etkiliyor. Bu gelişime paralel olarak devletler de “kritik altyapılar” şeklinde tanımlanan kamu hizmetlerini gerçekleştirdikleri sistemleri, ağ teknolojileri temelli yeniliklerle kontrol etmeye başladılar. Bu gelişmenin bir sonucu olarak da kritik altyapıların siber güvenliklerinin sağlanması devletlerin en önemli önceliklerinden biri haline geldi.
#GüvenlikYıldan yıla iyice artan siber saldırılar bireysel kullanıcılar için olduğu kadar şirketleri de hedef alıyor ve ciddi zararlar veriyor. Peki siber saldırılar nereye gidiyor? Gelecek yıl bizi bekleyen tehditler neler? Sosyal medya kullanıcılarını hesaplarını güvenlik tutmaları için ne gibi önlemler alması gerekiyor? Platin Bilişim Genel Müdürü Ayhan Bamyacı, konuyla ilgili Hürriyet'e konuştu.
#Platinİstanbul’da bulunan bir vakıf üniversitesi Siber Güvenlik Merkezi açtı. Üniversitenin rektörü, Merkezin açılış konuşmasında, “Bu merkezde adeta canlı bir sistem gibi kendisini sürekli yenileyen ve 5’inci boyut olarak da adlandırılan siber harekat alanında eğitim vererek, özgün projeler yaparak, uygulamalı lisans tezleri üreterek milli güvenliğe büyük katkılar sağlayacağımıza inanıyorum” dedi.
#Bahçeşehir ÜniversitesiSiber güvenlik konusunda yerel ve küresel sorunlara odaklanan Türkiye’nin ilk ve tek uluslararası siber güvenlik etkinliği LOCARD Global Cyber Security Summit, 11 Mayıs 2017 tarihinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) merkez binasında düzenlenecek.
#Siber Saldırı