Fetullahçı Terör Örgütü’nün ele geçirmek için en çok uğraş verdiği ancak en az sonuç aldığı devlet kurumu Milli İstihbarat Teşkilatı oldu. Elbette sızdırdığı elemanları üzerinden kumpas ve operasyonlar yaptı ama kurumsal karar alma süreçlerinde rol alamadı. Bunun teknik sebeplerinden birisi dar bir kadro ile çalışılması, ikincisi ise “kompartımasyon sistemi”...
#FETÖUzun zamandır ortalıkta dolaşan, Rusça konuşan, Snake veya Uroborus adlarıyla da bilinen Turla saldırısının izlerini takip eden Kaspersky Lab araştırmacıları, saldırının son varyasyonu olan KopiLuwak’ın zararlı kodlarını kurbanlarına bulaştırmak için bir ay önce Sofacy’in (diğer isimleri Fancy Bear ve APT28) bir varyasyonu olan ve yine Rusça konuşan Zebrocy ile aynı yolu kullandığını ortaya koydu. Araştırmacılar her iki tehdidin merkez Asya bölgesindeki kamu ve askeri kurumlar gibi jeopolitik hedeflere odaklandığına ve aynı hedefler üzerinde sıkça çakıştığına dikkat çekti. Bulgular, Kaspersky Lab Küresel Araştırma ve Analiz ekibinin Turla ile ilişkili dört aktif kümenin gelişimine ve faaliyetlerine odaklanan raporunda yer aldı.
#HackerMİT’in 97. kuruluş yıldönümü töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “İsrail’in ülkemizdeki casusluk şebekesini ortaya çıkaran teşkilatımız, bizi tehdit edenlere cevabımızı çok net vermiştir. Tabii bu İsrail’i ciddi manada şaşırtmıştır. Ya dur bakalım, bu, bu işin ilk adımı. Türkiye’yi tanıyacaksınız” dedi.
#MİTBugün Türkiye ve diğer ülkelerdeki HAMAS yöneticilerine suikast talimatıyla gündeme gelen Netanyahu, 1997’de de MOSSAD’a “Halit Meşal’i öldürün” talimatı vermiş ancak Ürdün’deki girişim tam bir fiyasko ile sonuçlanmıştı. İşte ‘MOSSAD efsanesi’nin büyük yara aldığı o operasyonun detayları...
#Netanyahuİngiliz The Guardian gazetesinin dünyaya duyurduğu 'casus yazılım' haberi adeta gündeme bomba gibi düştü. İsrailli bir firmaya ait 'Pegasus' casus yazılımını en az 10 hükümetin kullandığı iddia edildi.
#Guardian2016 yılında Kuzey Koreli bilgisayar korsanları az kalsın Bangladeş Merkez Bankası'ndan 1 milyar dolar çalmayı başarıyordu. Tamamen tesadüfi bir aksilik yüzünden son anda parayı çekemediler, yaklaşık 81 milyon dolarla yetindiler. Geoff White ve Jean H Lee (*), bu inanılmaz soygun girişiminin hikayesini anlatıyor ve dünyanın bu en yoksul ve en dışlanmış ülkesinden nasıl bu kadar usta bilgisayar korsanların çıkabildiğini araştırdı.
#DünyaSiber güvenlik uzmanları, 2020 yılı içerisinde Türk şirketlere yönelik 609 Milyon brute-force (kaba kuvvet) saldırısı tespit etti. Bu saldırılarda 14 bin 500 şirket hedef alındı. Pandemi nedeni ile evden çalışmanın standart haline geldiği 2020 yılında Türk şirketlere yapılan RDP saldırıları da kademeli olarak olağanüstü şekilde arttı. 2020 yılı içerisinde dünya genelindeki RDP saldırılarında yüzde 768 artış olurken, bu oran Türkiye’ye yönelik içeriden veya dışarıdan gerçekleştirilen saldırılar için yüze 571’e ulaştı.
#EsetTürkiye’nin siber güvenliğini sağlamaya yönelik girişimleri 1990’lı yıllarda siber suçlarla mücadele kapsamında yasal düzenlemeler yapmak suretiyle başlamıştı. Bu çalışmalar 2010 sonrası dönemde artarak daha profesyonel kurumsal yapılara evrildi. Bu alandaki girişimler, Türkiye’nin 2020-2023 yılları arasındaki dönemi kapsayacak şekilde, Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı’nı 29 Aralık 2020’de ilan etmesiyle yeni bir boyuta taşındı. Aslında bu belge, daha önce yayımlanmış olan Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve 2013-2014 Eylem Planı ile 2016-2019 Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı’nı devamı niteliğinde. Söz konusu üç plan birlikte değerlendirildiğinde, Türkiye’nin 2010 yılı sonrası atılan adımlarla, ulusal siber uzay alanının güvenliğini sağlama konusunda önemli kazanımlar elde ettiği ortada.
#UzayMİLLİ İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) İstanbul Bölge Başkanlığı Hizmet Binası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle bugün açıldı. Erdoğan açılışta yaptığı konuşmasında dikkat çeken ifadeler kullanarak 'Çatışma bölgelerinde elde ettiğimiz kazanımlar, diplomatik alanda ülkemizin masaya daha güçlü oturmasını, milli menfaatlerimizi daha etkili savunabilmemizi sağlıyor. Kaçırılan vatandaşlarının kurtarılması için bizden yardım talebinde bulunan ülke sayısı giderek artıyor' dedi. Erdoğan açıklamalarının devamında ise kritik bir uyarıda bulunarak şöyle konuştu: 'İstihbaratı olmayan bir devlet, istihbaratı olmayan bir millet yok olmaya mahkumdur...'
#Recep Tayyip ErdoğanBilişim Teknolojileri ve Siber Güvenlik Derneği Başkanı Yavuz Sultan Selim Yüksel, WhatsApp gibi mesajlaşma uygulamalarında yaşanan güvenlik açıkları nedeniyle yerli ve milli ürünlerin kullanılması gerektiğini belirterek, "Siber alandaki zaafiyetin farkında olan ülkeler, yerli ve milli yazılımlarını üretiyor. Çin'de bu yüzden wechat kullanılıyor." dedi.
#Bilişim Teknolojileri Ve Siber Güvenlik Derneği Başkanı Yavuz Sultan Selim YükselKaspersky araştırmacıları, kullanıcı ile web sitesi arasında şifreli iletişim kurmakta kullanılan rastgele sayı üreticilerini yamayarak kurbanların HTTPS web siteleri ile etkileşiminin arasına giren yeni bir zararlı yazılım keşfetti. Hileli dijital sertifkilar yükleyen bu zararlı yazılım, kurbanların tarayıcı faaliyetlerinin de gözetlenmesini sağlıyor.
#GüvenlikEgemen güçler arasındaki çekişmelerin önemli bir kısmı dijital ortama taşınıyor. Küresel siyaset ve ekonomide "oyun kurucu" unsurlar arasına giren siber savaşlar Batı ülkeleri ile Rusya, Çin, İran ve Kuzey Kore arasında ciddi tartışmalara yol açıyor.
#HackerABD ve Çin, ticaret savaşlarının arka planında yürüttüğü istihbarat mücadelesiyle "soğuk savaşın" ikinci perdesini "dijital boyuta" taşıyor. ABD'nin "teknoloji casusluğu" suçlamasının hedefindeki Çin'in dijital istihbarat faaliyetlerine yoğunlaşması dikkati çekiyor.
#Çin