Ülkemizde son zamanlarda oldukça yayılan sezaryen sonrası normal doğum (SSVD) hakkında bilgiler merak ediliyor. İlginin arttığı SSVD nedir, ne demek araştırmaları da bu bağlamda hız kazandı. İlk doğumlarını sezaryen ile yapan kadınlar, sonrasında normal doğumun mümkün olup olmadığını ve tehlikesini sorguluyorlar. Peki, SSVD nedir, ne demek? Sezaryen Sonrası Vajinal Doğum (SSVD) tehlikesi var mı? İşte soruların yanıtları...
#SSVDAnestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Tahir Güven, “Normal doğum eyleminde ağrıyı tolere edemeyen gebelerimiz için oldukça konforlu olan halk arasında da 'prenses doğum' olarak bilinen Epidural Analjezi yöntemi, doğum sürecinde mükemmel bir ağrı kontrolü sağlar ve hastanın doğuma aktif katılımına izin verir” dedi.
#DOĞUMÜlkemizde yeni bir kavram olan sezaryen sonrası normal doğum (SSVD) ile ilgili çalışmaların arttığını söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Serdar Kütük, “Yapılan çalışmalar sonucunda sezaryen sonrası normal doğumun güvenirliği kanıtlanmış, bununla birlikte tüm dünyada ve ülkemizde tekrarlayan sezaryen oranları azalmıştır” dedi.
#DoğumKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Cemal Ünlü, sezaryen sonrası normal doğumun mümkün olduğunu belirterek, "İlk bebeğini normal doğumla, ikincisini sezaryenle doğurmuş annelerin üçüncü bebeklerini normal doğum yoluyla kucaklaması mümkün oluyor" dedi.
#SezaryenSezaryen sonrası vajinal doğum (SSVD), sezaryen olmuş bir kadının sonraki doğumunun normal yolla olmasıdır. Daha önce bir veya iki kez normal kesi ile sezaryen olmuş ve normal doğum için herhangi bir risk faktörü olmayan annelerimiz vajinal doğum yapabilirler.
#SezaryenSezaryen, doğumun doğal olmadığı durumlarda karın ve rahmin kesilerek bebeğin alındığı cerrahi bir işlemdir. Peki, hangi durumda sezaryen yapılır? Sezaryen doğumun avantaj ve dezavantajları neler? Sezaryen sonrası normal doğum yapmak mümkün mü? Merak edilenleri uzmanından öğrendik.
#Normal DoğumSezaryen sonrası normal doğum anne adaylarının ve anne olmak isteyenlerin en merak ettiği konulardan birisi. Sezaryen sonrası normal doğum SSVD kısaltmasıyla da biliniyor ve hamilelik dönemine ve anne- bebek sağlık durumuna göre karar verilerek uygulanabiliyor. Peki, sezaryen sonrası normal doğum yapılabilir mi? Uzmanlar bu konuda ne diyor?
#Sezaryen Sonrası Normal Doğum Riskli MiGebeliğin ilk günlerinden itibaren her anne adayının aklını önemli bir soru meşgul ediyor: ‘Normal doğum mu, sezaryen mi?’ Sorunun yanıtını ise anne adayının kemik yapısı, gebeliğin gelişim durumu, doğumun başlangıcı, gidişatı ve önceki doğumlar belirliyor. Anne ve bebeğin sağlığı için uygun olan doğum yönteminin hekim tarafından seçilmesinin en doğru karar olacağını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Cüneyt Genç, “Normal doğumun gerçekleşebilme ihtimali ilk planda değerlendirilmeli, mümkünse sezaryen birinci tercih olmamalı” dedi.
#Doğum ŞekilleriSağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, "Randevu konusunda da çalışmalarımız devam ediyor. Malum bazı branşlarda halen daha sıkıntılarımız var. İki üç ay içinde bunlarla ilgili de hem randevuyu rahatlatacak hem de sistemimizi daha işler hale getirecek bir çalışma içindeyiz. İnşallah bunu da kamuoyuyla paylaşır, randevu sorunlarını minimize ederiz." dedi.
#Bakan MemişoğluSezaryen oranının yüzde 60’ın üzerine çıkmasıyla harekete geçen Sağlık Bakanlığı, hekimlerin uygun görmesi halinde kadınların normal doğum yapması için protokol hazırladı. Kadınlara, doğumun her aşamasında kararını değiştirerek sezaryene dönme garantisi de verilecek...
#Sağlık Bakanlığı29 yaşındaki Alexis Hall, 9 Nisan'da kızı Jaicei’i dünyaya getirdi. Doğumdan sonra taburcu edildi ama o kendini iyi hissetmiyordu. Doktorlar gaz sancısı olduğunu söyledi ancak o bir şeylerin ters gittiğini hissettiği için hastaneden ayrılmadı. Onun bu ısrarı hayatının kurtulmasını sağladı. Çünkü 18 Nisan'da ağır bir kalp krizi geçirdiğinde hastanede olduğu için anında müdahale edebildiler ve hayatta kalmayı başardı.
#Kalp Kriziİstanbul Sultanbeyli'de yaklaşık 10 ay önce özel bir hastanede doğum yapan Farangiz Ergashova'nın karnında unutulan yaklaşık 15 santimetrelik gazlı bez, yaşadığı ağrılar nedeniyle gittiği hastanede çekilen tomografide ortaya çıktı ve ameliyatla alındı. Doğumun gerçekleştiği hastaneye giden aile, başhekimin masraflarını karşılayarak konuyu kapatmayı teklif ettiğini öne sürdü. Ergashova'nın eşi Serkan Demir, "Huzursuzuz, çocuğumuz iyi büyümedi, eşimin estetik olması gerekiyor, psikolojisi bozuldu. Hastanelere karşı çok acı çektik. Dava açtık şu an süreç devam ediyor" ifadelerine yer verdi.
#Sultangazi