Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında, WAT Motor, ilk prototipleri üretti. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, sene sonundan önce seri üretim müjdesi verdi.
#Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi ProgramıPek çok insan düzensiz niteliğe sahip olan voltajlardan şikayet eder. Böyle bir olumsuz durumun önüne geçilmesi için ise yalnızca bir regülator yeterli olur. Sizin için Regülatör nedir ve ne işe yarar? Regülatör nasıl çalışır? Arabada regülatör kullanımı konularını detaylarıyla derledik.
#RegülatörSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank "Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuyla oluşturduğumuz yerli ve milli bir anlayışla yolumuza devam ediyoruz. Milli Teknoloji Hamlesinin gerçekleşmesi için ihtiyacımız olan şey; topyekun sahiplenme. Hedefimiz; tüm sektörle, sanayimiz, üniversitelerimiz, araştırma merkezlerimiz, yerel yönetimlerimiz, bilim insanlarımız ve geleceğimiz olan gençlerimizle birlikte ülkemizi dünyanın teknoloji ve üretim merkezi haline getirmek. Bir kişinin ya da bir kurumun bile bu işin dışında kalması, bu hedefe sırtını dönmesi, hedefe ulaşmamıza darbe vurur" dedi.
#Mustafa VarankServo motorlar, motor teknolojinde önemli bir yere sahip araçlardır. Ağırlıklı olarak robot teknolojilerinde kullanılıyorlar. Robot teknolojileriyle birlikte RC (Radio Control) uygulamalarda da kullanıldıkları oluyor. Mekanizma içindeki hatayı belirleyip, giderme görevini üstleniyorlar. Servo motorlar hakkında detaylı bilgiyi sizler için derledik.
#Servo Motor Nedir?Encoder elektromanyetik bir cihaz olmaktadır. Günümüzde sektörel bazlı olarak sık sık kullanılmakta olduğu için sizler için detaylı olarak Encoder nedir ve ne işe yarar? Enkoder kullanım alanları ve çeşitleri nelerdir? Araştırdık ve derledik.
#Encoder Nedir?Ankara'da lise öğrencisi Yunus Emre Özbek (16), pandemi sürecinde geldiği memleketi Hakkari’de yazılım üzerinde projeler yaparak boş zamanını değerlendirdi. İnternette araştırma yaparak boy ölçer, cisim algılama ve akıllı kol robot yapan Özbek, "En büyük hedefim, ülkeme İnsanız Hava Aracı (İHA) yapmak. Bunun için çalışıyorum" dedi.
#ProjeJaponya merkezli CNC, robot ve makine üreticisi Fanuc, Lüksemburgtan sonra Avrupadaki 2. Fanuc Onarım Merkezini Türkiyede açtı. Ek 250 bin euro yatırım bütçesiyle kurulan merkezde, ilk aşamada Fanuc Alpha, Alpha-i, Beta-i servo motor ve sürücüleriyle birlikte Fanuc Robot el kumandaları onarılacak.
#TeknolojiTürk öğrenciler, kurdukları teknoloji ve tasarım laboratuvarıyla icat çıkarmanın peşinde koşuyor. İstanbul Teknik Üniversitesi’ndeki kurulan ‘CBI Labs’ adındaki bu alanda farklı bölümlerde okuyan öğrenciler güçlerini günlük hayatta karşılaşılan projeler için bir araya getiriyor.
#GazetehaberleriUzun yıllar, elektrik, elektronik, mekanik bakım ve onarım konusunda çalışmalarda bulunan ve büyük bir markanın üretim bandında da görev alan Projeler EşliğindeArduino ile Robotik Programlama kitabının yazarı Mehmet Akif arvas, bu eğitimlerde edindiği bilgi ve tecrübeleri kaleme aldı.
#RobotArduino, açık kaynaklı bir mikrokontrolcü kartıdır. Arduino kullanarak çeşitli sensörlerden gelen sinyalleri okuyabilir, ışık yakıp söndürebilir, motor çalıştırabilirsiniz ve bunun yanında sadece mekanik bilgisi ve ya elektrik bilgisi olanlara değil herkese hitap edebilmesi için kolay kullanım ön planda tutulup tasarlanmıştır. Mehmet Akif Arvas'ın kaleme aldığı Projeler Eşliğinde Arduino ile Robotik Programlama isimli kitap Robotik, Arduino ve Temel Elektronik konularında edindiği bilgi ve tecrübeleri paylaşıyor.
#KitapDüzce'de kurulu fabrikada tamamı yerli imkanlarla üretilen "monorail sistemi" ile metropol kentlerdeki ulaşım sorununun çözülmesi amaçlanıyor. Yolcu başı maliyetin 2 kuruş, kent içi ulaşımın 1 lira olması planlanan sistem sayesinde, yolcular zeminden 5 metre yüksekte seyahat edecek.
Alman robot şirketi Festo, gerçeğine çok yakın bir robot dragonfly (yusufçuk) geliştirdi. BionicOpter ismi verilen robot yusufçuk greçeğine uygun olarak ileri geri veya yanlara doğru uçabiliyor, havada asılı kalabiliyor. Oldukça kompleks bir uçma stili olan yusufçuk böceklerinin baz alındığı robot üzerinde birbirinden bağımsız hareket edebilen iki set kanat bulunuyor. Bu kanatlar her yöne hareket edebiliyor. Boyu 44 cm ve kanat genişliği 63 cm olan robot yusufçuğun ebatları ise gerçeğinkinden çok daha büyük. Ağırlığı da 175 gram. Robot üzerinde dokuzu kanatlarda, dördü başında ve kuyrukta olmak üzere 13 farklı kademe ve 8 servo motor bulunuyor. Bunlar robotun manevra kabiliyetini sağlıyor. Robotun kontrolü ise akıllı telefon uygulaması ile sağlanıyor.
#YusufçukEnerji, ulaşım ve savunma konularında iddialı projeler geliştiren Türk mühendis, Türkiye’yi, tren alımı için yurt dışına yüksek miktarda döviz ödemekten kurtaracak yeni bir projeye imza attı. Elektronik Yüksek Mühendisi Sabahattin Çelik, saatte 105 kilometre hız yapabilen makinistsiz metro ve banliyö treni üretti. TCDD Genel Müdürlüğünün Behiçbey tesislerinde 900 metrelik ray üzerinde deneme sürüşleri yapan Çelik, projeye ilişkin AA muhabirine bilgi verdi.
Şu günlerde bir mucitlik yarışıdır gidiyor. Herkes yeni bir ürün keşfetme yarışında. İşte size fırsat: Lego Mindstorms NXT. Lego Mindstorms NXT ile farklı robotlar elde edebilirsiniz. Robotun içinde 32 bit mikro işlemci, LCD ekran, üç servo motor, ultrasonic mesafe algılayıcısı, ışık-renk algılayıcısı, ses ve dokunma algılayıcıları bulunuyor. Bilgisayar bağlantısı ve Mavidiş sayesinde, Mindstorm’u uzaktan kontrol etmek de mümkün.