Hande BAŞPINAR
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2008 00:00
Arı Okulları’nda ve CEPA’da ODTÜ tarafından düzenlenen bilim şenlikleri, birbirinden renkli görüntülere sahne oldu. Öğrencilerin yaratıcı güçleri övgü aldı.
ARI Okulları, 9. kez düzenlenen Bilim Şenliği’yle renklendi. Lise ve Fen Lisesi öğrencileri fizik, kimya, biyoloji, matematik, tarih, coğrafya, felsefe ve edebiyat alanlarında toplam 60 projeyle yarıştılar. Anahtar Unutturmaz, Deniz Suyunun Arıtımı, Üzümün Sırrı gibi pek çok proje dikkat çekti.
Arı Okullar Genel Müdür Yardımcısı Seva Demiröz, "Çağımızda, yaratıcılık, araştırmacılık, problem çözme, üretkenlik gibi kavramlar öne çıkıyor. Bugün kullandığımız pek çok buluş, bir zamanlar hayaldi. Bu şenlikle çocuklarımız, önemli ve özel bir birikim kazanıyor" dedi. Birinci olan öğrencilere madalyalarını veren Vali Yardımcısı Yusuf Ziya Karacaev de, "Projelerin tümü, bilimsel, objektif, akla ve bilime dayanan, yaşantımızı şekillendirebilecek projeler. Bu öğrencilerimiz sayesinde geleceğe güvenle bakıyoruz" diye konuştu. Karacaev, tüm öğrencileri tebrik ettiğini ifade etti.
ALGILAYICI ROBOT
Yarışmaya, 4 ayaklı yürüyen metal algılayıcı robot projesiyle katılan Deniz Polatkaya, "Askerler, ellerinde dedektörle mayın ararken büyük sıkıntı çekiyor. Yaptığım robot, sinyalleri uzaktan algılayabiliyor" dedi. Projeyi gerçekleştirmek için 2 ay çalıştığını ifade eden 17 yaşındaki Polatkaya, şunları söyledi:
"Robotu yürütmekte oldukça zorlandım. İlk başlarda tökezliyordu. Bu sorunu, normal motor yerine servo motor kullanarak aştım. Bu proje beni çok etkiledi. İlerde elektrik elektronik mühendisliği ve yazılım alanlarında çalışmak istiyorum."
KLASİKLER CEPA’DA
Bilimi insanlara farklı yönleriyle tanıtmak amacıyla ODTÜ tarafından düzenlenen Bilim Şenliği de CEPA Alışveriş Merkezi’nde gerçekleşti. ODTÜ Malzeme Bilimleri tarafından organize edilen etkinlikte, ODTÜ Öğrenci Topluluklarının bilimsel etkinlikleri yer aldı.
Etkinlik kapsamında ODTÜ Bilim ve Teknoloji Müzesi’nin klasik araçlar koleksiyonunda bulunan değişik modellerde 5 klasik otomobil ile öğrenci toplulukları tarafından üretilen hidrojen ve güneş arabaları da sergilendi.
Şenlikte, ODTÜ Toplum ve Bilim Merkezi’ne bağlı Uygulamalı Bilim Merkezi’nde bulunan plazma küresi, aldatan görüntü, radyometre, statik elektrik topu, tırmanan koni gibi deney setleri de ilgi çeken malzemeler oldu.