Sekülerizm, dinin toplumsal değil bireysel olarak yaşanması gerektiğini ifade eden bir kavramdır. Bu kavrama göre ülke yönteminde demokratik ilkeler ve hukuk kuralları esas alınmalıdır. Sekülerizm nasıl ortaya çıkmıştır, özellikleri ve temel kavramları nelerdir? Sizin için araştırdık.
#Sekülerizm Nedir?Rönesans dönemi, özellikle de Avrupa ülkeleri başta olmak üzere tüm Dünya’yı etkisi altında almayı başarmış olan tarihi bir dönemdir. Bu dönemden kalan çok sayıda eser de günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. Rönesans dönemi nedir ne zaman başlamıştır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Rönesans Dönemi Nedir?Rönesans, özellikle Avrupa ülkeleri olmak üzere tüm Dünya’yı etkisi altında bırakmayı başarmış tarihi bir dönemdir. Bu dönemden kalma çok sayıda eser günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. Peki, Rönesans nedir, tarihsel süreci nasıl gelişmiştir, dönem sanatçıları kimlerdir? İşte Rönesans dönemi ile ilgili ilginizi çekebilecek detaylı bilgiler.
#Rönesans Nedir?Akademisyen-yazar Tayfun Atay’ın son kitabı ‘Parti, Cemaat, Tarikat’, Can Yayınları’ndan çıktı. AK Parti iktidarını 2000’lerin başından bugüne kadar izleyen denemeler için Atay, “Tarihe not düşme girişimim” diyor ve ekliyor: “Okur, 15 Temmuz’a nasıl gelindiğini görmek istiyorsa, bu kitap geriye doğru bir iz sürme çabası.”
#Parti Cemaat TarikatBu aslında Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu’nun Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı sıfatıyla verdiği son röportaj. Yedi senelik müsteşarlık mesaisinden sonra Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi olarak atandığı New York’a hareketinden saatler önce yapıldı. Kendisi Atlantik’in üzerinde uçaktayken ise bu satırların yazarı, bir gazetecinin başına gelebilecek en fena şeylerden biriyle yüz yüze geldi. Bir saat yirmi dakikalık kaydın kendisi vardı ama sesi yoktu. Bu teknik krizi anlayışla karşılayıp yeni görevinin ilk haftasında bana tekrar telefonla çok geniş zaman ayırdığı için Büyükelçi Sinirlioğlu’na özel bir teşekkür borçluyum. Burada okuyacaklarınız kendisinin ‘eski müsteşar’ sıfatıyla yaptığı yorumlardır. Yeni görev alanının öncelikli konularını ileride başka bir röportajda değerlendirebilmeyi umuyorum. Sinirlioğlu’nun dış politikaya yönelik eleştirilere de yanıt vererek burada çizmiş olduğu iskelet, Türk hariciyesinin bugün nerede durduğuna ilişkin önemli bir manifesto niteliğinde.
#Cansu ÇamlıbelSabancı Araştırma Ödülleri’nde bu sene üçüncülüğü alan makalenin başlığı da içeriği çok ilginç: “Etnik-Dini Nüfus Özelliklerinin Laikliğin Güçlenmesi ve Kültürel Çeşitlilik Dinamikleri Üzerindeki Etkisi: Türkiye’nin AB Üyeliği”. Makalenin yazarı Harvard ve Koç Üniversitesi’nde siyaset bilimi dersleri veren Yrd. Doç. Şener Aktürk laiklik ve etnik-dini çeşitlilik arasında kafa yormaya değer bağlar kuruyor, yeni şeyler söylüyor.