Gündemdeki haberler ardından şeker koması ile ilgili detaylar araştırılmaya başlandı. Kan şekeri yüksekliğinin, çağımızın en ciddi hastalıklarından biridir. Kontol kaybında kişi, şeker komasına girerek hayatını kaybedebilir. Şeker koması hastada şuur kaybı, solunumda hızlanma gibi belirtilerle kendisini gösterir. Peki, şeker koması nedir, neden olur?
#Şeker KomasıDiyabet tanı kriterleri açlıkta, toklukta veya rastlantısal olarak bulunan kan şekeri düzeylerine göre yorumlanmalıdır. Kişinin 8 saat açlığı takiben bakılan kan şekeri 126 mg/dl. üzerinde ise veya Oral Glukoz Tolerans Testinin 2. saatindeki kan şekeri 200 mg/dl. üzerinde ise; polidipsi, poliüri gibi belirtilerin olduğu bireylerde herhangi bir zamanda bakılan kan şekeri 200 mg/dl’nin üzerinde ise “diyabet” olarak tanımlanır. Peki Tip 1 Diyabet nedir ve bu hastalığın belirtileri nelerdir?
#Tip 1 DiyabetTürkiye’de 15 bin civarında diyabetli çocuk olduğu tahmin ediliyor. Bunların tamamına yakını Tip 1 diyabetli. Yani yaşamları boyunca insülin kullanmak zorundalar. İnsülinlerini düzenli alıp, bazı kurallara uymayı ihmal etmezlerse hayatlarını normal olarak sürdürebiliyorlar, ölçülü olmak kaydıyla çikolata ve şeker bile yiyebiliyorlar. Çocuklara diyabet hastalığını yakıştırmak zor. O yüzden, onlara ‘şeker çocuk’ veya ‘şekerli’ dediğinizde daha çok hoşlarına gidiyor.