Reçel, meyvelerin çeşitli şekillerde şekerle kaynatılması ile yapılan bir tür tatlı ve meyve konservesi türüdür. Kahvaltıda tüketilmesi tercih edilmekle beraber günün her saati yenilir ve bazı kek, pasta ve çöreklerin üzerine sürülerek onları tatlandırmada da kullanılır. İki türlü reçel yapımı bulunmaktadır. Bunlardan birincisi reçel yapılacak meyvelerin önce şekerde bekletilerek daha sonra kaynatılması, ikincisi ise reçel yapılacak meyve ya da sebzenin reçel şurubu ile beraber kaynatılarak hazırlanmasıdır. Kaynama sonucu kıvama gelen reçel, hava almayacak şekilde saklama kaplarına (genellikle cam kavanozlara) konularak kapakları kapatılır. Birçok meyve ve sebzenin reçeli yapılmaktadır. Ayrıca gül reçelinde olduğu gibi çiçeğin yapraklarının da kullanıldığı reçel türleri de vardır. doğal bir tat ve görünüm, aroma bakımından zengin reçel üretimi mümkün hale gelmiştir. Peki, ev yapımı reçel nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir? Kışlık reçelin bozulmaması için nelere dikkat edilmeli? İşte sizler için hazırladığım birbirinden lezzetli reçel tarifi ve malzemeleri...
#Ev Yapımı ReçelYol kenarında meyve-sebze satan kamyonlar... Sirke, salça ve zeytinyağının hasını dükkânına taşıyanlar... Yörenin en lezzetli peynir ve hamurişlerini üretenler... Ege ve Akdeniz’de pek çok ilimiz birer lezzet durağı niteliğinde... Peki, ünlü şefler tatilden dönerken nerelerden alışveriş yapıyor, hangi ürünler için rotasını değiştiriyor?
#GastonomiYumuşacık bir ekmek, pişerken içi sulu sulu kalmış bir köfte ve köfteden rol çalmayacak miktarda sosla yapılmış, dışarıda yediklerimizi aratmayacak bir burger için ne lazım? Banko Burger’in sahibi ve şefi Bora Bozankaya’ya sorduk. Sadece ekmek ve köfteyle kalmadık, patates kızartması, karamelize soğan ve burger sosunun lezzetine lezzet katacak öneriler de aldık.
#Burger Ekmeği‘Medeniyetler sofrası’ denildiğinde aklımıza Hatay mutfağı gelse de Kıbrıs mutfağı aynı unvanı fazlasıyla hak ediyor. Kıbrıs; Antik Yunan, Mısır, Arap, Latin Avrupa ve Türk mutfağının en güzel örneklerini harmanlayarak günümüze taşıyor. Zeytinyağının özel bir türü olan ‘karayağ’ yemeklerin yanı sıra genç kızların saçlarına, delikanlıların ise kaytan bıyıklarına sürülürdü. Macerayı anlatan hırsız kebabı, Kıbrıs’ta, kesinlikle istemeniz ve tadına bakmadan dönmemeniz gereken bir lezzet.
#KKTC YemekleriTürk kahvaltı kültürünün vazgeçilmezlerinden olan reçellere olan ilgi günümüzde de artarak sürüyor. Kayısıdan incire, incirden şeftaliye, şeftaliden domatese kadar birçok çeşit sebze ve meyveden yapılan reçeller sofralarımızı süslemeye devam ediyor. Vatandaşlar ise son günlerde mevsimin yaklaşması dolaysıyla ayva reçelinin nasıl yapıldığını merak ediyor. Ayva reçeli yaparken nelere dikkat edilmesi gerektiğini ve ayva reçeli yapmanın püf noktalarını sorgulayan vatandaşlar, ayva reçelinin nasıl yapıldığını araştırıyor. Peki, ayva reçeli nasıl yapılır?
#Ayva Reçeli Nasıl Yapılır?Türk kahvaltı kültürünün vazgeçilmezlerinden olan reçellere olan ilgi günümüzde de artarak sürüyor. Kayısıdan incire, incirden şeftaliye, şeftaliden domatese kadar envai çeşit sebze ve meyveden yapılan reçeller sofralarımızı süslemeye devam ediyor. Vatandaşlar ise son günlerde mevsimin yaklaşması dolaysıyla şeftali reçelinin nasıl yapıldığını merak ediyor. Şeftali reçeli yaparken nelere dikkat edilmesi gerektiğini ve şeftali reçeli yapmanın püf noktalarını sorgulayan vatandaşlar, şeftali reçelinin nasıl yapıldığını araştırıyor. Peki, şeftali reçeli nasıl yapılır?
#Şeftali Reçeli Nasıl Yapılır?Bu aralar bizim atölyede hummalı bir çalışma var. Hatta bayram seyran demedik, Çorlu çiftliklerinden domates, biber, patlıcan ve bir sürü sebze-meyve seçtik. Farklı farklı salça ve turşuları çalışıyoruz. Kışa taşımayı hayal ettiklerimizi kavanozluyoruz. Şehir insanlarının evdeki imkanlarıyla, bunları en kolay nasıl yapabileceğini araştırıyoruz. Bu haftanın yazısını düşünürken, kendi salça ve turşusunu yapmak isteyenlere bir liste çıkardım