Ülkeden ülkeye kahvaltı keyfi

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2010 21:14

Kahvaltı tarzı da yemek kültürü gibi değişik coğrafyalarda farklılıklar gösteriyor. Çoğu ülke insanı kahvaltıda kahveyi tercih ederken, Türkler için bir bardak demli çay kahvaltının olmazsa olmazları arasında yer alıyor.

TÜRKİYE: Geleneksel Türk mutfağında kahvaltının ayrı bir yeri bulunuyor. Türk kahvaltı sofrasının vazgeçilmez lezzetleri arasında; kızarmış ekmeği, beyaz peyniri, sahanda yumurtayı, siyah ve yeşil zeytin sayılabilir. Tulum, dil, çerkez ve kaşar peyniri de Türk kahvaltı sofrasının lezzetine lezzet katar. Sucuk ve pastırmanın yanısıra reçellerin de unutulmaması gerekiyor. Reçeller arasında ise en çok gül, bergamut, kayısı, vişne, şeftali, turunç ve portakal en çok tercih edilen reçeller arasında yer alıyor.RUSYA: rusya’da, Çarlık döneminde olduğu gibi bugün de havyar, lakerda ve balık ürünleri kahvaltı sofralarına lezzet katmaktadır. Ayrıca Rus mutfağında bol baharat kullanılıyor. Marmelat gibi tatlı çeşitleri ise pek rağbet görmüyor. Güne başlarken kalorisi yüksek balık, et ve yumurta çeşitlerini tercih eden Rusların “Rus Yumurtası” ve lakerdalı esmer ekmek “Wolga-Schnitte” si tüm dünyada ünlü.İSPANYA: İspanya’da, bölgeler arasındaki coğrafi ve kültürel farklılık yemek tariflerine de yansımış. İspanyol mutfağı çok çeşitli lezzetleri bir arada barındırır. Füme salam, balık, zeytin ve sarımsak ise, her İspanyolun vazgeçilmezleri arasında bulunuyon. Kahvaltıda da “Iberia” (zeytinli ekmek) ya da “Bocadillo con tomate” (domatesli ekmek) İspanyol tarzı kahvaltının simgesidir. Bu muhteşem lezzetleri, “Cafe con leche” (sütlü kahve) ve bir fincan “Cortido” (bir çeşit espresso) tamamlar.İSVİÇRE: İsviçreliler iyi sunulan tüm yemeklere değer verirler. Bu anlayışları kahvaltı sofralarına da yansır. Mısır gevreği, marmelat, bal ve ekmek çeşitlerine peynir ve salam çeşitleri eşlik eder. Tatlı lezzetlerin ağırlıklı olarak hissedildiği bir başlangıçtan sonra, “Appenzeller Cräcker” ve “Bündner Fleisch-Schnittli” gibi çeşitler İsviçrelilerin vazgeçemedikleri tatlar arasındadır.HOLLANDA: Tüm dünyada Hollanda, birbirinden leziz peynirleri ile de anılır. Ringa balığı da bu ülkeye damgasını vurmuştur. İnce kesilmiş salam ve Hollanda peynirlerinin yanında, kahvaltı sofrasında bile ringa balığı ikram edilir. Hollanda usulü bir kahvaltı sofrasının en önemli tamamlayıcı unsurları ise, tatlandırılmış özel bir fincan çay veya kahvedir.FRANSA: fransa’da, yemek yapma sanat olarak nitelendirilir. Hafta içi günlerde bile, öğle ve akşam yemeklerinde Fransızlar birçok çeşidi bir arada bulundurur. Kahvaltı ise, diğer öğünlere oranla oldukça sadedir. Fransızların kahvaltı sofralarından hiç eksik etmedikleri iki şey vardır: Birbirinden değişik reçel ve ekmek çeşitleri... Gevrek kruasan, taze baget ekmeği ya da “pain comlet” (bir çeşit tahıllı ekmek) ve Fransız reçel çeşitlerinden son derece lezzetli bir “Petit déjeuner” (kahvaltı) hazırlanabilir. “Café au lait” (bol sıcak sütlü kahve) ise, Fransızların en çok tercih ettikleri içecek.İSVEÇ: İsveç, bilindiği gibi gölleri ve nehirleri ile ünlü. Bu nedenle, kahvaltı sofralarında bile balıklı tariflere rastlamak hiç de şaşırtıcı değil. Sosa yatırılmış alabalık, somon ve bunun gibi çeşitli tatlı su balıkları İsveçlilerin en çok tercih ettikleri kahvaltı menülerini süsler. Ayrıca, özellikle dereotu ve yeşil baharatlar ile muhteşem lezzetler de yaratılır. Ancak kahvaltı sofralarında tatlı da hiç eksik olmaz. Örneğin “Blåbär-Klöben (üzümlü ekmek üzerine yaban mersini reçeli), İsveç kahvaltılarının vazgeçilmezlerinden.DANİMARKA: Danimarkalılar, tüm dünyada “keyif insanı” olarak bilinirler ve bu nedenle de çeşidi bol, zengin bir mutfağı severler. Kahvaltıda en çok tercih ettikleri tatlı “Wienerbrød”, üzerine eklenen malzemeler ile en leziz ekmek çeşidine dönüşür. Yine bol malzeme ve garnitürlerle süslenen “Smørebrød” lar da, Danimarkalıların ekmekle hazırlanan favori menülerindendir.İTALYA: italya’da “yemek” son derece önemlidir. Hazırlaması bile, tam bir seromoniye dönüşür. Tüm aile bireylerinin buluştuğu öğlen ve özellikle akşam yemekleri çok uzun sürer. Kahvaltı ise ikinci planda tutulur ve deyim yerindeyse “geçiştirilen bir öğündür”. İtalyan kahvaltısında, ev yapımı küçük ekmekçiklere ya da “Tramezzini”lere (üçgen tost ekmekleri) cappuccino ya da espresso eşilik eder. Mozarella, salam, domates ve fesleğen, İtalyan kahvaltı sofralarındaki Akdeniz esintilerini simgeler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!