Muğla'nın Datça ilçesinde, denizde ilk kez görülen ve denizanalarına benzeyen canlı türü dikkat çekti. Şeffaf deniz canlısının, 2014 yılında dünyada ilk kez Yeni Zelanda'da bir balıkçı tarafından keşfedilen 'salpa maxima'nın, bir başka türü olduğu ortaya çıktı.
#Şeffafİstanbul Boğazı'nın farklı noktalarında artış gösteren denizanalarına dikkat çeken İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, "Denizanasını yoğun olarak gördüğümüz yerlerin, organik kirlilik açısından kirli olduğunu ifade edebiliriz. Denizanaları artışı sonrasında müsilaj olayını görebiliriz" dedi. "Şu anda bizim kıyı sularımızda öldürücü denizanaları yok" diyen Okyar, "Dünyada var. En tehlikeli deniz canlısı Avustralya sahillerinde bulunan bir denizanası türü. Köpek balığından bile tehlikeli. Saniyeler içinde insan öldürebiliyor. Marmara Denizi'nde mor, büyük olan türler var. Bunlar sizi rahatsız edebilir, yakabilir. Özellikle göz, burun, ağız gibi hassas mukozaların olduğu bölgelere değdiğinde size oldukça rahatsız edebilir" diye konuştu. Okyar, denizanası ile temas edilmesi halinde ne yapılması gerektiğini de açıkladı. Bu arada Beylikdüzü'nde kıyıya yakın noktalarda müsilaj benzeri kirlilik dikkat çekti.
#İstanbulİstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili ve Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, "Şuana kadar İBB'den atılan kişi sayısı 11 bin 706'dır. 11 bin 706 kişi ekmeğinden ve işinden edilmiş, atılmıştır. Allah aşkına 11 bin kişi aileleri ile birlikte hesap ettiğiniz zaman neye tekabül eder?" dedi.
#Tevfik GöksuDenizdeki yaşam hakkında ne kadar bilgi sahibiyiz? Denizde kadar vakit geçirirsek geçirelim aslında deniz canlıları bizim sahillerde gördüklerimizden ibaret değil. Denizlerin derinliklerinde yaşayan öylesine ilginç canlılar var ki; insana "İyi ki de görmüyoruz" dedirtiyor. İşte denizlerin altındaki bambaşka yaşamı gözler önüne seren o şaşırtıcı hayvanlar!
#Deniz HayvanıMedüz bir diğer adıyla Denizanası dendiği zaman akla ilk gelen onların tehlikeli hatta irite edici oluşu. Ancak onlar uzay gemisinden, ev eşyasına, kıyafetten, bina tasarımlarına kadar insanlara ilham kaynağı oluyor. Dünyada 30 bin türü bulunan bu canlılar dinozorlardan daha önce dünyamızdaydı. Marmara Denizi’nde 8 türü bulunan denizanalarının büyülü dünyası sizi şaşırtacak.
#Deniz AnasıLU-Fear (Lüfer Korkusu) Koleksiyonu, ‘Lüfer Yok Olmasın’ kampanyasına destek için yaratıldı. Tasarımcı Deniz Mercan koleksiyonunun aksesuvar ve bazı parçalarını Rumeli Feneri’ndeki balıkçı eşleriyle üretti. ‘Kadınlar eve para getirirse, balıkçılar 24 cm’den küçük lüfer avlamak zorunda kalmaz ve lüfer nesli yok olmaz’ diye düşündü