Genellikle eklemlerde ağrı, şişlik ve kızarıklıkla belirti veren artrit hakkında önemli bilgiler aktaran Romatoloji Kliniği’nden Prof. Dr. Mehmet Sayarlıoğlu, “Artrit, eklem iltihabı demektir. Eklemlerde iltihap mikroplarla gelişebileceği gibi, romatizmal hastalıklarda mikrop olmadan da gelişebilir" dedi.
#ArtritTürkiye’de ve Dünya’da en sık görülen cilt rahatsızlıkları arasında yer alan ‘sedef hastalığı’ beraberinde birçok sağlık sorununa neden oluyor. Bunlardan en önemlisi ise bu sorunun eklemleri tutarak neden olduğu ‘sedef romatizması’ olarak karşımıza çıkıyor.
#Sedef HastalığıRomatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Sayarlıoğlu, eklem iltihabı olan artritin hayatı kabusa çevirebildiğine dikkat çekerek, “Artrit, iltihaplı romatizmaların önemli bulgularından biridir. Daha hastalığın başında iken romatizmal hastalığın tanınması hem gereksiz tedavilerin alınmasını hem de hastalığın ilerlemesini engelleyecektir” dedi.
#ArtritBiyolojik ilaçlar, yüksek teknoloji ürünü olması nedeniyle diğer ilaçlara kıyasla pahalı ilaçlardır.Tıpkı şeker hastalarının hepsine insülin önermediğimiz gibi romatizmal hastalıkların tedavisinde de hastaların tedavisini tamamen o hastanın mevcut durumun
#Biyolojik İlaçlarDünya genelinde 52 bin hasta üzerinde gerçekleştirilen 28 farklı bilimsel araştırmayı değerlendiren Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Kuru, cinsel fonksiyon bozukluğunun sedef hastalarında, diğer insanlara göre 5, 5 kat daha fazla görüldüğünü belirtti, sedefe bağlı eklem hastalığı (sedef romatizması) olanlarda da bu oranın daha yüksek durumda olduğunu söyledi.
#SedefMUĞLA'nın Bodrum İlçesi'nde 3 yıl önce iltihaplı sedef romatizması nedeniyle el ve ayakları şişen, hareketsizlik nedeniyle de aşırı kilo alan 39 yaşındaki Selma Akgün, tedavisinin ardından başladığı sporla hayata yeniden tutundu. Sağlığına kavuşan ve zayıflamak için başladığı koşulara bir atletizm kulübü bünyesinde devam eden Akgün, çeşitli ulusal ve ve uluslararası pist, salon ve yol koşularında 14'ü birincilik, 4'ü ikincilik, 2'si de üçüncülük olmak üzere toplam 20 madalya kazandı.
Türkiye'de özellikle en çok bilinen ve faydaları üzerinden ele alınan otlar içerisinde kuzukulağı geliyor. Aynı zamanda ülkenin farklı bölgelerinde yetişen bir bitki olarak öne çıkmaktadır. Peki, kuzukulağı otu nedir, ne işe yarar ve nerede yetişir? Kuzukulağı otunun faydaları nelerdir ve neye iyi gelir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Kuzu Kulağı Otuİngiltere’de bir doktor, TikTok’ta, tırnaklarımızın sağlığımız hakkında bize bazı ipuçları verdiğini anlatan bir video paylaştı. Video çok kısa sürede 8 milyon kişi tarafından izlendi, 760 bin beğeni aldı ve yüzlerce yorum yağdı. Peki, kaçımız bunun farkındayız ve tırnaklarımızdaki değişimleri önemsiyoruz?
#Tırnak SağlığıÖmür Gedik Instagram hesabından bir paylaşımda bulunarak tedavisi olmayan bir hastalıkla mücadele ettiği duyurdu. Bağışıklık sisteminin normalden fazla çalıştığını belirten Gedik, kahve, patlıcan ve domatesi hayatından çıkardığını sözlerine ekledi. Ömür Gedik’in "Sizin de otoimmün hastalığınız var mı?” başlayan yazısı ardından otoimmün hastalıklar merak konusu oldu. Peki,otoimmün ne demek, otoimmün hastalıklar neler?
#Otoimmünİç Hastalıkları ve Romatoloji Uzmanı Doç. Dr. Metin Işık, “Romatizma hastalarının sağlıklı bireylere göre hastalığa yakalanma ihtimalleri fazla, tedaviye erken dönemde ulaşsalar dahi hastalıktan etkilenme ve kalıcı hasarlar oluşması açısından daha fazla risk altındadırlar” dedi.
#SağlıkÇocukluk çağı romatizmalarının yüzde 50'sinin erişkin döneme aktarıldığını ancak çocukların düzenli egzersiz, takip ve ilaç tedavisiyle normal bir erişkin gibi hayatlarını sürdürebildiğini ifade eden Çocuk Romatoloji Derneği İkinci Başkanı Prof. Dr. Özgür Kasapçopur, çocukluk çağı romatizmaları ve tedavisi hakkında önemli bilgiler paylaştı.
#Çocukluk Çağı RomatizmaOtoimmünite, bağışıklık sisteminin düzgün bir şekilde işlemeyerek kişinin kendi öz hücrelerine zarar verdiği tıbbi bir durumdur. Bağışıklık sistemi, bakteriler ve virüsler gibi mikrobik istilacılara karşı vücudumuzu korumak üzere tasarlanmıştır. Gerektiği gibi çalıştığında, bağışıklık sistemi bu mikrobik yabancıları algılar, onları çevrelemek ve öldürmek için savaşçı hücrelerden oluşan bir savunma gücü gönderir.
#Bağışıklık SistemiGenetik bir hastalık olarak tanımlanan ve dünya nüfusunun yüzde 3’ünü etkileyen sedef hastalığı, ülkemizde de görülen bir cilt rahatsızlığıdır. Vatandaşlar özellikle, sedef hastalığının belirtilerini ve neden olduğuna dair internette araştırma yapıyor? Peki Sedef hastalığı nedir? Sedef hastalığı kimlerde görülür? Sedef hastalığı belirtileri nelerdir? Sedef hastalığı nasıl tedavi edilir?
#Sedef Hastalığı Belirtileri- Bingöl'ün kaplıcalarıyla tanınan Ilıcalar beldesinde bir tesis bünyesinde Elazığ'dan getirilen kilin termal su ile karışımı sonucu hazırlanan çamur havuzuna rahatsızlıklara iyi geldiği düşüncesiyle vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor - Vatandaşlardan Göztaşı: "Sağlıklı yaşamak için her hafta kaplıcaya geliyoruz. Çamur banyosu strese de çok iyi geliyor. Herkese bu şifadan faydalanmasını tavsiye ederim"
Türkiye'de kışın daha sık görülen sedef hastalığından muzdarip 350 bin kişi var. Hipertansiyon, şeker gibi kronik olan ve kesin bir çözümü olmayan hastalığın tedavisinde hastaların düzenli ve takibi, hem hekim hem hasta açısından önemli. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı bünyesinde açılan Sedef Hastalığı Birimi'nin amacı da hastalığa karşı daha iyi mücadele verebilmek.
Sağlığınızla ilgili soru ve sorunlarınızı paylaşabilir ve yol gösterici yanıtlar alabilirsiniz. Ancak unutmayınız ki, sağlık sorunlarınıza çözüm bulmanın en doğru yolu, uzman bir hekime muayene olmaktır. Sorularınıza verilen cevaplar öneri niteliğinde ve bilgilendirme amaçlıdır. Her türlü tıbbi tedavi için mutlaka hekiminize danışınız.