Diplomasi bir dış politika aracıdır, uluslararası sistemdeki aktörler arasında, uzlaşı temelli ve barışçıl bir bakış açısına sahip yöntemler ve görüşmeler yolu ile yürütülür. Kavram olarak ilk kez 1796’da İngiltere’de kullanıldığı bildiriliyor. 21’nci yüzyıl klasik diplomatik kanallara yeni ilaveler getiriyor…
#Konuk YazarYapay zekâ (YZ) teknolojileri yaşamın tüm alanlarına yayılmaya devam ediyor. Özellikle büyük dil modelleri ile desteklenen ChatGPT gibi üretken YZ (ÜYZ) teknolojilerinin erişilebilir olduktan kısa sürede milyonlarca kişi tarafından kullanılmaya başlanması bu yayılımı çok farklı bir boyuta taşıdı.
#Konuk YazarAile üyeleri çok genç yaşta birbiri ardına kansere yakalanıp hayatını kaybediyordu. Olağan sebepler durumu açıklamaya yetmiyor, doktorlar bile "şanssızlık" demekten başka bir çare bulamıyordu. Ta ki bir onkolog bir testten bahsedene kadar...
#KanserEskişehir Osmangazi Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Hüseyin Avcı, organları taklit edebilen çip geliştiriyor. Avcı, Harvard Üniversitesi’nde öğrendiği bu yöntemle, Türkiye’de de hastalıklar için geliştirilecek tedavi yöntemlerinin süresini ve maliyetini azaltmayı amaçlıyor.
#Organları Taklit Eden ÇipABD'de 2006 yılında yayımlanan ve sonrasındaki yüzlerce Alzheimer çalışmasına temel oluşturan bir makalenin verilerinin manipüle edildiği iddiaları bilim dünyasını ayağa kaldırdı. Peki şimdi ne olacak? Onca emek ve yatırım boşa mı gidecek? Uzmanlar ne diyor?
#AlzheimerHer geçen gün gezegenimiz biraz daha kirleniyor. Özellikle de okyanuslardaki plastik atıkların sayısının son yıllarda hızla artması, bilim insanlarını kara kara düşündürüyor. adidas ise Parley ile birlikte tam bu noktada oldukça anlamlı bir kampanyaya imza attı. adidas, milyonlarca kullanıcısı bulunan ve ücretsiz olarak telefonlara indirilebilen adidas Running uygulaması ile plastik atıklara karşı savaş açtı. Kampanyaya katılmak ise çok basit: Uygulamayı aç, koş ve dünyayı plastik atıklardan arındırmak için destek ol.
#AdidasDünyayı kasıp kavuran Covid-19 virüsünün kaynağını halen kesin olarak bilmiyoruz. Salgının ilk günlerinde ortaya atılan ancak daha sonra gözden düşen laboratuvar sızıntısı teorisi ise son dönemde yeniden üstelik çok daha güçlü bir biçimde tartışılır hale geldi.
#ÇinMIT ’den Dr. Mehmet Kanık, doktora öğrencisi Sırma Örgüç ve Dr. Cem Taşan’ın ‘fiber temelli yapay kas’ makalesi, dünyanın saygın bilim dergilerinden Science’ın kapak konusu oldu. Hürriyet’e konuşan Dr. Kanık’a göre, yoğun araştırmalar sonucunda elde ettikleri yapay kaslar, insandakilere en çok benzeyenler arasında yer alıyor. Kanık, “Yapay kaslar, çok daha hafif ve verimli protezlerin yapılmasına imkân veriyor. Kendi ağırlığının 650 katını kaldırabilecek kadar güçlü. Yapay kas teknolojisi, bilim kurgu filmlerinde gördüklerimizi gerçek kılabilir” diyor.
#MITBoğaziçi ve Stanford Üniversitesi’nden bilim insanları 17 Ağustos depreminin bulguları ışığında öncü sarsıntıların deprem tahmininde kullanılabilirliğini konu alan araştırmada yeni bulgulara ulaştı. Araştırmaya göre, deprem dış merkezinin birkaç kilometre uzağındaki bir sismik istasyonda 7.6 büyüklüğündeki depremden 44 dakika önce kaydedilen, büyüklükleri 0.9 ile 2.8 büyüklüğü arasında değişen toplam 18 öncü deprem meydana geldi. Son öncü deprem ise, büyük kırılmadan hemen önce gerçekleşti. Araştırma sonuçlarına göre, 1999 depremi fay üzerindeki depremlerin domino etkisi ile meydana geldi.
#DEPREM2014 yılında Harvard Üniversitesi T.H. Chan Kamu Sağlığı Fakültesi bünyesinde hayata geçirilen Sabri Ülker Merkezi'ndeki Türk doktorlardan Yardımcı Doç. Furkan Burak karaciğere şeker üretme komutu veren yeni bir hormonun keşfini ve bu hormonun tedavi amacı ile kullanılmasını sağlayabilecek bir molekülün geliştirilmesini sağladı. Daha önce Merkez’de çalışan ve Bilkent Üniversitesi’ne dönen Yardımcı Doç. Ebru Erbay ise, daha önce keşfi sağlanan yağ asidi Lipokin’in kalp ve damar hastalıklarına karşı etkinliğini gösteren ve mekanizmalarını açıklayan bir buluş yaptı.
#Sabri Ülker MerkeziBu yıl ilk kez verilen Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası Ödülü’nü laboratuvarı cep telefonuna sığdıran Prof. Aydoğan Özcan aldı. Popular Science dergisi tarafından dünyanın en parlak 10 bilim insanı arasında gösterilen Özcan, “Az gelişmiş ülkelerdeki sorunları çözmek için de cep telefonlarıyla sağlanan tıbbi platforma ihtiyaç var” dedi.
#Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası ÖdülüKoç Üniversitesi, bilimin gelişmesini teşvik etmek amacıyla Türkiye’nin yetiştirdiği yurt içinde veya dışında evrensel bilgi birikimine katkıda bulunan başarılı ve öncü bilim insanlarını ödüllendirmek üzere, “Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası” programını başlattı. Bu yıl ilk kez verilen ödül, “Fen, Mühendislik ve Tıp” alanında dünya çapında ses getiren çalışmaları ile Prof. Dr. Aydoğan Özcan’ın oldu.
#MadalyaDünyanın en yaygın üç bulut depolama servisi olan Google Drive, Dropbox ve OneDrive ile yazılımcıların en büyük paylaşım ağı GitHub ve internet arşivi archive.org'a erişim engellendi. "İdari tedbir" kararı milyonlarca vatandaşı doğrudan etkiliyor. Tepkiler üzerine Google Drive ve Dropbox üzerindeki erişim engeli kaldırıldı.
#SansürGediz Üniversitesi Uluslararası Yarı İletken Teknolojileri Konferansı’na katılan ve ABD’de yaptığı buluşlarla tanınan Prof. Dr. Aydoğan Özcan, yakın gelecekte evlerle kişisel eşyaların akıllı hale geleceğini savundu. Kaliforniya Üniversitesi’nde görevli Özcan, “Diş fırçamız ve giysilerimiz, hücre parçalarımızdan bizi takip edip hastalıkların erken teşhisini sağlayacak. Bu akıllı sistemlerle bugün doğan bebekler 100 yaşı görecek” dedi.
ABD'nin Texas eyaletindeki Rice Üniversitesi'nde nano teknoloji üzerine çalışmalar yapan Türk bilim adamı Şehmus Özden'in, Afrika'daki Namib Çölü'nde yaşayan Stenocara adlı böceği örnek alarak geliştirdiği teknolojik buluş, çöllerde ve kurak alanlarda içme suyu sorununa potansiyel çözüm olarak görülüyor.