Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Satınalma Gücü Paritesi'ne göre; Türkiye ekonomisi, dünyanın 11'inci büyük ekonomisi konumunda. Enflasyonu tek haneli rakamlara indirmek için gayret sarf ediyoruz; aylık bazda düşüşler başladı, inşallah 2026 yılında da tek haneli rakama ulaşmış olacağız" dedi.
#Cevdet YılmazBilim ve Sanat Merkezleri Festivali’nin açılışına katılan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, önümüzdeki yıldan itibaren 1'den 12'nci sınıfa kadar kodlama eğitimi verileceğini hatırlatarak, "Şundan emin olunuz Türkiye'nin bugünü her alanda dünden daha iyidir. Eksikliklerimiz var, inşallah o eksikliklerimizi de tamamlarsak elbirliği içerisinde, inşallah Türkiye'nin yarınını da bugünden daha iyi yapacağız" dedi.
#MEBTürkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı, Satınalma Gücü Paritesi, Hanehalkı Nihai Tüketim Harcamaları 2013 verilerine göre, Türkiye’de otomobil fiyatları Avrupa’dan yüzde 8 daha pahalı... Türkiye’de alkollü içecekler ve tütün ürünleri ise Ab ortalamasıyla eşit düzeyde.
TÜİK verilerine göre, Türkiye’nin 2013 yılı sonuçlarına göre tüketim mal ve hizmetlerine ilişkin fiyat düzeyi endeksi 64 oldu. Bu değer, 28 Avrupa Birliği (AB) ülkesi genelinde 100 Euro karşılığı satın alınan aynı mal ve hizmet sepetinin, Türkiye’de 64 Euro karşılığı Türk Lirası ile satın alınabileceğini gösterdi. Bir başka deyişle Türkiye genelde AB'den 36 euro daha ucuz. Ancak söz konusu otomobil olunca Türk, Avrupalı'dan daha pahalıya alıyor.
Türkiye, komşu ülkeleri olan Bulgaristan, Yunanistan, Gürcistan ile halihazırda enterkonnekte elektrik hatları üzerinden elektrik alışverişi yapıyor. Ancak sektör temsilcileri, bu hatların tam kapasite ile ticarete açılması gerektiğini savunarak, bu sayede komşu ülkelerden ucuz elektrik alınabileceğini söylüyor.
Türkiye’nin son 10 yılda gerçekte ne kadar büyüdüğü Twitter’da tartışıldı. Bakan Şimşek, ekonomik büyümeyi nominal olarak ölçerken Harvard Üniversitesi’nin Türk Profesörü Dani Rodrik başta olmak üzere Uğur Gürses, Ege Cansen ve Kaya Ardıç gibi ekonomist ve akademisyerler ise geçmişe yönelik kıyaslamada reel ölçütün kullanılması gerektiğini söylüyor.
İstatistik Kurumu (TÜİK), EUROSTAT ve OECD işbirliğiyle yürütülen Satınalma Gücü Paritesi (SGP) çalışmaları çerçevesinde Avrupa Karşılaştırma Programına katılan 37 ülke için, "Tüketim Mal ve Hizmetleri" ve seçilmiş alt gruplarına ilişkin 2011 yılı karşılaştırmalı fiyat düzeyi endekslerini yayınladı.
Avrupa’da 37 ülkenin karşılaştırıldığı Satınalma Gücü Paritesi çalışmaları, İsviçre’nin ‘en pahalı’, Makedonya’nın da ‘en ucuz’ ülke olduğunu gösterdi. Türkiye ise 73 olan tüketim mal ve hizmet değeri ile pahalılıkta 24, ucuzluk sıralamasında 13’üncü oldu. Türkiye giyim ve ayakkabı da ise Avrupa’nın en ucuz ülkesi çıktı.
Türkiye, satın alma gücü paritesiyle, 37 ülke arasında sondan 7’inci sırada yer alırken, fiyat düzeyi açısından en ucuz ülkeler arasında yer aldı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı (TÜİK), Satınalma Gücü Paritesi (SGP), 2007, 2008 ve 2009 Yılı Avrupa Karşılaştırma Programı Sonuçları’na göre, kişi başına gelirin en yüksek olduğu ülke Lüksemburg, en düşük olduğu ülke ise Arnavutluk oldu.
Satınalma Gücü Paritesi'ne (SGP) göre Avrupa'da, 37 ülke arasında en yüksek kişi başına gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH), Lüksemburg'da elde ediliyor. Lüksemburg, Avrupa Birliği (AB) ortalamasının 2,71 katı kişi başına GSYH'ya sahip durumda. Türkiye ise, endeks listesinde 37 ülke içinde 32. sırasında yer alıyor.
Milli gelir büyüklüğüne göre dünyada 16'ıncı sırada yer alan Türkiye, Bakanlar Kurulu'nun 2011 Yılı Programı'nda yer alan “Fert Başına Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH)”ya ilişkin bazı rakamlarda yaptığı düzeltme sonrası Endonezya'yı geçerek 15'inci sıraya yerleşti.