Amerika’da lisans eğitimi görmek isteyen öğrencilerin girdiği Scholastic Aptitude Test (SAT) soruları, İranlıların yönettiği bir çete tarafından çalındı. ‘Karantina’ adı verilen evlerde 2-3 bin dolara satılan soruları Azerbaycan’dan getirip satan çetenin 6 üyesi yakalandı.
#SAT SınavıSAT, Scholastic Aptitude Test olarak bilinen ve Amerika’daki üniversitelere girişte hem Amerikan vatandaşlarının hem de uluslararası öğrencilerin üniversitelere yerleşimini sağlayan bir sınavdır. Oldukça geniş bir yelpazesi olan SAT sınavı nedir, ne işe yarar soruları, gelecek planlaması içerisinde olan kişiler tarafından merak ediliyor. İşte SAT sınavı hakkında tüm merak edilenler…
#SAT Sınavı NedirABD’de Yükseköğretim Kurumu niteliğinde olan Collage Board’ın Uluslararası İlişkiler Koordinatörü Clay Henry, Türkiye’de uygulanan sınavlara yönelik, “Türkiye’de ortaöğretime ve üniversiteye girişte uygulanan tek sınavları çok katı buluyoruz. Bu tür sınavlar ABD’de üniversitelerin çok talep ettiği bir şey değil” dedi.
Sinema ya da TV dünyasında bir ünlünün kariyerini nasıl da tırnaklarıyla kazıyarak oluşturduğunu bilenler biliyor. Anneleri ve babaları nedeniyle ayrıcalıklı olanları saymıyoruz elbette. Onlar da zaten yıllardır "nepo bebekler" olarak biliniyor ve fazla çaba göstermeden soyadları sayesinde bir yerlere geliyorlar.
#Cezaevine Giren ÜnlülerSosyal medyada ‘6ilerimetehan’ ismi ile ünlenen Metehan Meşe, geçtiğimiz günlerde Ticaret Bakanlığı tarafından 300 bin lira idari para cezasına çarptırılmıştı. Para cezasını yüksek bulan Meşe, adliyeye giderek para cezasına itirazda bulundu. Adliye çıkışı konuşan Meşe, "Kendi ailem bile bana inanmadı, kendi babam bile bana güvenip arkamda destek olarak durmadı." dedi.
#Metehan MeşeSosyal medyada ‘6ilerimetehan’ ismi ile ünlenen Metehan Meşe, geçtiğimiz günlerde Ticaret Bakanlığı tarafından 300 bin lira idari para cezasına çarptırılmıştı. Para cezasını yüksek bulan Meşe, adliyeye giderek para cezasına itirazda bulundu. Adliye çıkışı konuşan Meşe, "Kendi ailem bile bana inanmadı, kendi babam bile bana güvenip arkamda destek olarak durmadı." dedi.
#FenomenYükseköğretim Kurulu (YÖK) yurt dışından öğrenci kabulünde standartlaşmayı sağlamak üzere başlattığı ‘Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı’ (TR-YÖS) ilk kez 29 Ocak’ta yapılacak. Türkiye’ye daha fazla uluslararası öğrenci çekmek için uygulanacak TR-YÖS, Türkçe, Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça olmak üzere 6 dilde gerçekleştirilecek.
#ÖSYMYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Ukrayna’daki savaştan kaçıp yurda dönen öğrencilerin yatay geçiş ve özel öğrencilik haklarıyla ilgili ayrıntıları açıkladı. Gerekli şartları sağlayanların yatay geçiş yapabileceği, şartları sağlamayanların ise özel öğrenci statüsüyle öğrenim hayatlarına devam edebilecekleriyle ilgili karar 9 Mart 2022 tarihinde duyurulmuştu.
#UkraynaUsta oyuncu ve ses sanatçısı Işıl Yücesoy ile beraberiz… Buluşma vesilemiz; ilk kadın Türk şarkı sözü yazarı Fikret Şeneş’in şarkılarını seslendirdiği ‘Vefa’ isimli ‘maxi single’ı. Albüm yeni ama şarkılar klasik ve zamansız! Tıpkı Işıl Yücesoy’un kendi gibi… Gülerek, “Karşınızda tarih gibi bir kadın var!” diyor ve bizi kendi hikayesiyle birlikte sahne tarihinde bir yolculuğa çıkarıyor.
#Işıl YücesoyYÖK’ün bugüne kadar özel yetenek sınavıyla öğrenci yerleştirilen 14 bölüme 2020’den itibaren Yükseköğretim Kurumları Sınavı ile öğrenci almaya karar vermesi tartışma yarattı. Hürriyet’e konuşan uzmanlar ve bu bölümlerden mezun olanlar, sanatın bu uygulamayla zarar göreceğini düşünüyor.
#YÖKFETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki ihanet gecesinde Marmaris'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik suikast girişiminde helikopterden ateş açan makineli tüfekçi SAT üyesi eski yüzbaşı Haldun Gülmez, savcılıkta kabullenmese de mahkemede şaşırıp ateş ettiği itirafında bulundu. Marmaris saldırısının ardından yaralı yakalanan Gülmez, İzmir'de tedavi gördüğü hastanede üzerinden çıkan "H.E. duaları" başlıklı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik beddua içeren notu mahkemede reddetti ancak hastaneye girişi sırasındaki üst arama tutanağını delil olarak gösteren savcı, sanığın yalanını ortaya çıkardı.
#Haldun GülmezRTÜK, farklı branşlarda istihdam etmek üzere toplam 60 personel alımı için son başvuruları kabul ediyor. 7 Ocak tarihinde erişime açılan ve 18 Ocak tarihine kadar başvuru işlemlerinin devam edeceğini açıklayan RTÜK, adaylar için başvuru şartlarını yayımladı. Peki, RTÜK personel alımı başvurusu için son gün ne zaman? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#Rtük40 yıllık eğitimci Salih Yılmaz, bugüne kadar ortaklıklar yoluyla dershane, özel okul kuruluşlarını yaptı. Final ve Ekol dershaneleri , BJK Okulları’nda farklı kişilerle ortaklık yapan Yılmaz, Final Dershaneleri’ni kapattıktan sonra 1992 yılında açılan ve kurucusu olduğu Oğuzkaan Koleji’ne ağırlık verdi. Bu okulların sayısını 10’a çıkaran Salih Yılmaz, başarıyla üniversiteden mezun olduktan sonra öğrenci karşısına çıkmak için sabahlara kadar çalıştığını ve bu nedenle 4 dişinin düştüğünü söyleyerek, “Öğrenci karşısında mahcup olmamak için çok çalıştım, fakültenin en başarılı mezunuydum, 3,5 yılda bitirdim. Ama çocukların sorularına yanıt vermek için günlerce sabahlara kadar çalıştım, birçok yeni yayın aldım, oradaki soruları çözdüm. Yeni öğretmenlerin de böyle olması lazım” diyor.
#ÖĞRENCİ2017 Avrupa Gençler Yüzme Şampiyonası’nda erkekler 50 metre kelebekte altın madalya kazanan Ümit Can Güreş, Harvard Üniversitesi’nden lisans eğitimi için yıllık yaklaşık 80 bin dolarlık burs kazandı. Ekonomi okumak isteyen Güreş, Harvard takımıyla yüzme yarışmalarına da katılmaya hazırlanıyor.
#GazetehaberleriAna dili İngilizce olmayan ülkelerde milyonlarca insan bu dili öğrenmek için büyük çaba sarf ediyor ve para harcıyor. Ancak hedefe ulaşmak için hem öğrencilerin hem de yetkililerin bazı yenilikler yapması gerekiyor. Öğrenciler öncelikle İngilizce’yi hayatının merkezine almalı ve ana dili gibi öğrenmeye çalışmalı. Öğretmenler, öğrenci merkezli bir anlayışla hareket etmeli, bakanlık ise müfredata el atmalı.
#EğitimSon yıllarda adını sıkça duyduğumuz PISA ve MEB’in uyguladığı ABİDE sınavlarının sonuçları incelendiğinde, sınav sistemimizin şu anki halini alması kaçınılmazdı. Belli ki, ÖSYM bundan sonraki sınavlarda (en azından üniversiteye girişte) öğrencilere sade bir matematik bilgisi sormayacak. Dolayısıyla işlem özellikleri ya da formüllerin bilinmesi tek başına yeterli olmayacak.
#YGS