Denizli'deki Laodikya Antik Kenti'nde devam eden kazı çalışmalarında Yunan ve Roma mitolojisinde geçen tıp tanrısı Asklepios'un heykelinden sonra, kızı Hygieia'ya ait heykel başı bulundu. Hygieia heykelinin başının 2100 yıl sonra gün ışığına çıkarılması büyük heyecan yaratırken, gövdesini ortaya çıkarma çalışmaları sürüyor. Laodikya Kazı Alanı Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, 'İncil’de Laodikya’ya gönderilen mektupta göz merheminden de söz edilmesi kentin ticaret alanında öne çıkmasının yanı sıra sağlık alanında da önemli olduğunu ortaya koymaktadır. Bunu da destekler şekilde sağlık tanrısı Asklepios ve kızı Hygieia heykelinin bulunması önemlidir. Tüm heykellerde çok ince işçilik olup sanatsal yönden üst düzeyde nitelik taşımaktadır.' dedi.
#ArkeolojiDenizli'deki Laodikya Antik Kenti'nde devam eden kazı çalışmalarında Yunan ve Roma mitolojisinde geçen tıp tanrısı Asklepios'un heykelinden sonra, kızı Hygieia'ya ait heykel başı bulundu. Hygieia heykelinin başının 2100 yıl sonra gün ışığına çıkarılması büyük heyecan yaratırken, gövdesini ortaya çıkarma çalışmaları sürüyor. Laodikya Kazı Alanı Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, 'İncil’de Laodikya’ya gönderilen mektupta göz merheminden de söz edilmesi kentin ticaret alanında öne çıkmasının yanı sıra sağlık alanında da önemli olduğunu ortaya koymaktadır. Bunu da destekler şekilde sağlık tanrısı Asklepios ve kızı Hygieia heykelinin bulunması önemlidir. Tüm heykellerde çok ince işçilik olup sanatsal yönden üst düzeyde nitelik taşımaktadır.' dedi.
#ArkeolojiKöfte mutfağımızda çok önemli bir yere sahip. Ülkemizde bir kısmı coğrafi işaret tescilli 100’den fazla köfte çeşidi bulunuyor. Üstelik çoğu köftemizin kendine has bir hikayesi de var. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Köftelerin izinde yola çıkılacak adresler nereler?’ diye sorduk. Oldukça geniş olan listeden seçmekte zorlansalar da uğruna yola düşmeye değer 10 lezzetli köfteyi önerdiler.
#Rotaİran, dünyanın en eski uygarlıklarından Perslere ev sahipliği yapmış, gerek tarihiyle gerek edebiyatıyla derin bir kültür barındırıyor. İran’a ilk seyahatimi, Türkiye’de yaşayan İranlı yazar Shahzadeh N. İgual ile şair, yazar Pelin Batu ile yaptım.“Shahzadeh İgual ile Pers Topraklarında Adım Adım” başlıklı yolculuğumuz dolu dolu geçti. İşte İran’dan hafızama kazınanlar...
#Sayım ÇınarAzerbaycan’ın, Akdeniz’in bitki örtüsü ve tarımına sahip bir bölgesi olduğu herkesin malumu. Gelecekte bu bölgede Türkiye ve Azerbaycan işbirliği Kafkasya’daki milletlerin dengeli yaşamı ve varlığı için de hayırlı olabilir. Bütün mesele Arap Ortadoğu’sunun tersine İran, Türkiye ve Kafkasya arasında daha akıllı bir politik işbirliğin, en azından karşılıklı anlayışın var olmasıdır. Dış politikalarda bu tatbik edildiği gün, bu bölgenin Avrupa Birliği yanında ve dışında daha açık bir istikbalinin olacağına hiç şüphe yoktur.
#AzerbaycanZeugma Antik Kenti, tarihi ve arkeolojik gezi yapmak isteyenleri otantik ve gizemli bir dünyaya doğru çekmektedir. Zeugma Antik Kenti ile milattan önce yaşamış değerli bir kültürün mozaiklerle süslenmiş yaşamını yakından tanıyabilmek için Zeugma Antik Kenti nerede? Zeugma Antik Kenti hakkında bilgi, tarihi, efsanesi, giriş ücreti ve ziyaret saatleri (2023)
#Zeugma Antik KentiBinlerce yıllık geçmişiyle pek çok kültürün bir arada yaşadığı, her birinin ayrı iz bıraktığı Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu coğrafyasında keşfedilmeyi bekleyen onlarca güzellik var. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Bu bölgelerimizde mutlaka görülmesi gereken yerler nereler?’ diye sorduk; 12 şehirden insanlık tarihini değiştiren antik kentlerden tutun da manastırlar, tarihi camiler ve buzul dağlarına kadar birbirinden harika 12 adresi önerdiler.
#RotaGümüşhane'nin Kelkit ilçesinde Roma 15'inci Lejyonu'nun 600 yıl hüküm sürüp, askeri karargah olarak kullandığı Satala Antik Kenti'ndeki kazılarda ulaşılan Urartu, Medler, Persler ve Helenistik dönemlerin yanında Selçuklu Türklerinin Anadolu'ya girişine ait izler taşıyan, askeri mezar taşları, mil taşları, kitabelerle savaş araç gereçleri ilk kez sergileniyor. Müze Müdürü Serdar Okur, "Günümüzden 5 bin 500 yıl öncesinden bütün dönemlerin eserlerini teşhir ediyoruz" dedi.
#Satala Antik KentiBugün Diyarbakır’ın tarihi Sur sokaklarındayım, Gazeteci arkadaşım Ahmet Yukuş’un sabahın erken saatlerinde “yeni Sur’a gidelim” mesajını gördüm. Dişimde sızı başımda ağrı vardı. Neyse ki kendimi başarılı doktorum Ece’ye teslim ettim. İki dokunuşla dolgumu yaptı. Ağrımı, sızımı ortadan kaldırdı. Gülüşümü güzelleştirmek için dişlerimi temizledi.
#Aziz FidancıBurası öyle geçerken uğradım veya nasılsa yolumun üstü diyebileceğiniz köylerden değil... Burası Mardin’in Savur ilçesinin yaklaşık 7 km doğusunda bulunan Kıllıt (Dereiçi) köyü.. Midyat’a giderken Hop geçidi kavşağından Savur istikametine dönerek kavakların süslediği, yeşil suyun suladığı vadilerden geçerek, Savur’u da ardınızda bırakarak ulaşıyorsunuz.
#BursaTarihte yaşamış olan pek çok uygarlık ve medeniyet bulunmaktadır. Bu medeniyetlerden bir tanesi de Sasanilerdir. Sasaniler zamanında imparatorluk kurmuş olan bir uygarlıktır. Tam olarak ne zaman ve nerede kurulduğu da araştırılmaktadır. Son günlerde Sasaniler ile ilgili araştırmalar artmıştır. Peki, Sasaniler kimdir? Sasaniler ne zaman ve nerede kuruldu? Sasani imparatorluğu kuruluş ve yıkılış tarihi nedir? Sasani imparatorluğu başkenti neresidir tüm detayları ile derledik.
Lord Curzon’un ihtiyat tedbirleri arasında antlaşmanın yeniden ele alınacağı konusunda verdiği beyanat açıktır. Ne var ki bu istek kabul görmüş değil. Birtakım grupların amali (emelleri) ve ham hayali için 100. yılın gelmesini boşuna bekleyenler hariç, bilimsel bir Lozan kutlamasına hazırlanmalıyız.
#LozanTarih öncesi çağlar, Paleolitik, Mezolitik, Kalkolitik, Neolitik ve Maden Çağları olarak beşe ayrılır. Maden çağları da kendi içerisinde, bakır, tunç ve demir çağı olarak üç ana başlıkta toplanır. Tarihi çağlar ise Sümerlilerin yazıyı icat etmesiyle başlar. Antik Çağ adıyla da bilinen İlk Çağ'ın diğer önemli buluşları ise şu şekilde sıralanabilir:1- Takvim 2- dünya haritası 3-Arşimet ışını. Tarihi çağların sıralaması, yılları ve özellikleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Tarihi Çağlar Ve Özellikleri Nelerdir?Tarihi çağlar ilk çağ, orta çağ, yeni çağ ve yakın çağ olarak dörde ayrılır. Yazının bulunması ile başlayan ilk çağ, MS. 350 yılına kadar sürer. Kavimler göçü ile başlayan Orta Çağ ise yaklaşık 1100 yıl sürmüştür. Fatih Sultan Mehmet'in, İstanbul'u fethetmesi ile başlayan Yeni Çağ'ın bitiş tarihi ise 1789'dur. Orta çağ nedir ve özellikleri nelerdir? Orta çağ ne zaman, nasıl başladı ve ne zaman nasıl kapandı tüm detayları ile derledik.
#Orta Çağ Nedir Ve Özellikleri Nelerdir?16 Kasımda doğanlar akrep burcudur. Balık ve Yengeç ile birlikte su grubunda yer alan akrep burcunun uğurlu renkleri sarı ve yeşil, uğurlu sayıları ise 1, 3 ve 17’dir. İkizler, Boğa ve Yay, Akrep burcunun anlaşamadığı burçlar arasında yer alıyor. En iyi anlaştığı burçlar ise Oğlak ve Yengeçtir. 16 Kasımda doğan Türk ile yabancı ünlüler kimlerdir? 16 Kasımda doğanların yükseleni ve özellikleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Akrep BurcuBurçlar kişilik gelişimini önemseyenler için çok önemli bir konudur. Bu nedenle de tarih aralıklarını sıkı bir şekilde takip ediyorlar. 12 Aralık tarihi de burç meraklıları tarafından yakından takip edilen tarihler arasında yer alıyor. Özellikle de bu tarihte doğan kişilerin üstün bir kişilik taşıdığı düşünülüyor. 12 Aralık hangi burç ve burcu ne? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Yay BurcuNihavend Savaşı, Sasani devletinin ordusu ile Müslüman Araplar arasında yapılmış muharebedir. Savaşta birçok insan hayatını kaybetmiştir. Nihavend Savaşı nedir, tarihi ne zamandır, kimler arasında ve nerede olmuştur, nedenleri ile sonuçları nelerdir gibi soruların yanıtlarını derledik.
İslam Tarihinin önemli savaşlarından birisi olan " Kadisiye Savaşı" nedir? Kadisiye Savaşının nedenleri nelerdir? Kadisiye Savaşı nerede yapılmıştır? Kadisiye Savaşının tarafları kimlerdir? Kadisiye Savaşının Sonuçları nelerdir? Kadisiye Savaşının önemi nedir? İşte bu ve benzer sorulara cevap olabilecek önemli bilgileri sizin için derledik.
19’uncu yüzyıl gezginlerinden Fransız Xavier Hommaire de Hell ‘’Masallarda anlatılan Doğu şehirlerinin gerçek örneği’’ diyor Harput için. Günümüze değin çok değişmiş olsa da tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapması ve adeta bir açık hava müzesi olma özelliğiyle bugün de ilgiyi hak ediyor.
#Elazığ