Sakarya ile Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacını karşılayan, doğanın bin bir güzelliğini içerisinde barındıran tektonik kökenli tatlı su kaynağı olan Sapanca Gölü su altı ve havadan görüntülendi. İlk kez su altı ve havadan görüntülenen gölün görüntüleri kendine hayran bıraktı.
#Sapanca GölüKocaeli’nin içme suyu ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayan Yuvacık Barajı’nda su takviyesine rağmen su seviyesi yüzde 19’a geriledi. Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSU) Genel Müdürü Ali Sağlık, “Şu anda 2 ay yetecek kadar faydalı hacimli suyumuz var” dedi.
#BAŞİSKELEBayram yaz sezonu öncesine denk gelince yerli turist daha çok kültür turlarına yöneldi. Bu dönemde Karadeniz ve Kapadokya turlarına yoğun talep var. Bodrum, Antalya, Marmaris ve Kıbrıs da bayram tatili için en çok aranılan bölgeler oldu. Peki bu talebin faturası ne? 5 yıldızlı otellerde 4 gece konaklama 11 bin liradan başlıyor. Bir gece konaklamalı kültür turlarının fiyatı ise ortalama 3 bin lira. İşte bayram tatilcilerini yakından ilgilendiren o fiyatlar...
#Bayram TatiliÜlkemizin dört bir yanında binlerce yıllık bir geçmişe her an tanık olmak mümkün. Tarihi köprülerimiz de bu zenginliğin en önemli unsurlarından. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Türkiye’de mutlaka görülmesi gereken köprüler hangileri?’ diye sorduk. 9 şehirden birbirinden etkileyici 10 köprüyü önerdiler...
#RotaÖğrenciler, öğretmenler ve ailelerin tatil planlarında önemli bir yer tutan ara tatil dönemi geldi. 15-19 Kasım arasında okullar kapanıyor, hafta sonlarının da eklenmesiyle tatil süresi 9 güne çıkıyor. Biz de uzmanlarımıza "Ara tatili nasıl değerlendirmeli, neler yapmalı?" diye sorduk. Adrenalin dolu aktivitelerden çocuk dostu müzelere, ailece doğada keşfedilecek adreslerden renkli rotalara kadar 10 şehirden toplam 20 öneri sundular.
#SeyahatŞehrin keşmekeşliğinden, trafiğinden, stresinden ve bütün bir hafta yorucu geçen iş koşuşturmasından sıkılanlar, hafta sonlarını iple çekiyor. Biz de uzmanlarımıza sonbaharla birlikte güzel manzaralara bürünen, İstanbul ve Ankara’ya yakın doğanın içinde vakit geçirilecek gölleri sorduk. 6 şehirden keşfedilmeyi bekleyen 15 gölü önerdiler.
#SeyahatTürkiye günlerdir ormanlarımız kadar içimizi de yakan yangınlarla yatıp kalkıyor. Yangınlarla ilgili bilim insanları en büyük sorumluların başında küresel ısınma ve iklim değişikliğine işaret ediyor. Hava sıcaklığı ortalamalarındaki artışın orman yangını riskini kat kat artırdığıyla ilgili çalışmalar da mevcut. Ancak küresel ısınmanın tek olumsuz etkisi maalesef bu değil. Ortalama sıcaklıkların artması hayatımızı olduğu kadar tarihimizi de değiştiriyor. Son 60 yılda; Türkiye genelinde, toplam alanı Van Gölü’nün üç katı büyüklüğünde, 70'ten fazla göl kurudu. Onlarcası da kuruma tehlikesi ile karşı karşıya. Nasreddin Hoca'nın maya çaldığı Akşehir Gölü de Hermagios'un oğlu Amintas'ın at koşturduğu Beyşehir Gölü de coğrafya kitaplarından çıkıp, tarih kitaplarına doğru hızla ilerliyor... İşte vahim durumun tablosu...
#Kuruyan GöllerMeteoroloji Uzmanı Dr. Güven Özdemir, Türkiye'de kuraklığın her geçen gün etkisini artırdığı söyledi. Dr. Güven Özdemir, "Şimdiden su sıkıntısı çekmeye başladık. Çöl iklimine doğru gidiyoruz. Baştan tedbirli olmalıyız, suları çok dikkatli kullanmalıyız. O nedenle kuraklık konusunda muhakkak Türkiye’de olağanüstü hal ilan edilmesi gerekir" dedi.
#KuraklıkSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank "Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuyla oluşturduğumuz yerli ve milli bir anlayışla yolumuza devam ediyoruz. Milli Teknoloji Hamlesinin gerçekleşmesi için ihtiyacımız olan şey; topyekun sahiplenme. Hedefimiz; tüm sektörle, sanayimiz, üniversitelerimiz, araştırma merkezlerimiz, yerel yönetimlerimiz, bilim insanlarımız ve geleceğimiz olan gençlerimizle birlikte ülkemizi dünyanın teknoloji ve üretim merkezi haline getirmek. Bir kişinin ya da bir kurumun bile bu işin dışında kalması, bu hedefe sırtını dönmesi, hedefe ulaşmamıza darbe vurur" dedi.
#Mustafa VarankAzalan yağışlar sebebiyle Türkiye’nin pek çok yerinde barajlar ve göller alarm vermeye başladı. Kocaeli’nde Yuvacık Barajı dip seviyeye ulaşırken, Hasanlar Barajı´nın yüzde 80´i tamamen kurudu. Melen Çayı’nda da kuraklık tehlikeli boyutlara vardı. Trakya´da yeraltı sularının yüzde 85’i tükendi. Manisa’daki Marmara Gölü’nde ise kuraklık sebebiyle kayıklar karaya oturdu, balıkçılık durma noktasına geldi.
#GazetehaberleriSapanca Gölü, Türkiye’nin turizm açısından önemli göllerinden biridir. Yeşil alanları ve huzur veren ortamıyla çevre yerleşim bölgelerindeki insanların dinlenme noktasıdır. Özellikle İstanbul’a yakın mesafede olması dolayısıyla, İstanbulluların ilgi gösterdiği bir göldür. Sapanca Gölü hakkında detayları sizler için derledik.
#Sapanca Gölü NeredeDoğa ve Sürdürebilirlik Derneği ve Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, Türkiye'de son 60 yılda Van Gölü'nün üç katı büyüklüğünde, 60'a yakın gölün kuruduğunu, birçok gölün de kirlilik ve ciddi derecede kuruma tehlikesi yaşadığına işaret etti.
#VANOLASI İstanbul depreminde en büyük risklerden birinin "zemin sıvılaşması" olduğunu belirten uzmanlar dolgu alanlara dikkat çekti. İstanbul'un sahil şeridinin tamamında risk olduğunu belirten Jeofizik uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Oğuz Gündoğdu, "Zemin etüdü yapılmadıysa, buna uygun yapılar yapılmadıysa ister bina, ister yol olsun son derece tehlike altında" dedi. İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Nusret Suna ise, "Olası bir Marmara depreminde bu dolgu alanlarını doğa tekrar geriye alır diye düşünüyoruz. Onun için bu bölgelerin toplanma alanı olarak ilan edilmesi çok çok yanlış" diye konuştu.
#İstanbulSakarya'nın doğa harikası Sapanca her müsait vaktimde İstanbul’dan kaçarak gitmek istediğim bir bölgeydi. Hâlâ da her şeye rağmen özlemle gider, hiç dönmek istemem. Son zamanlarda bu güzelim doğa harikası betonlaşma tehlikesiyle karşı karşıya...
#SapancaSON iki yılda kuraklığın etkisiyle gölü besleyen kaynakların önemli bölümünün kuruması sonucu su düzeyi giderek düşen Sapanca Gölü’nde tehlike her gün biraz daha büyüyor. Sapanca Gölü’nde su kodu 2.90 olan işletme kodunun altına düştü. Şu anda 29.64 olarak ölçülen su koduna rağmen Sakarya ve Kocaeli gölden su çekmeye devam ederken, su düzeyi dikey olarak normalden 2 metre 54 santim aşağı düşen gölün bazı noktalarında ise ötrifikasyon (Göl suyunu azot ve fosfor gibi elementlerle zenginleşerek kalitesinin bozulması) belirtileri görülmeye başlandı.
Son aylarda su seviyesinin tehlike düzeyine indiğine ilişkin haberlerle gündemden düşmeyen Sapanca Gölü'nde, dalgıçlar tarafından gölün içerisinde kaydedilen görüntüler, tehlikenin sadece dışarıdan göründüğü gibi olmadığını, gölün dibindeki tahribatı da gözler önüne serdi .Sapanca Gölü'ndeki kuraklığın etkilerini gözlemlemek için bir grup dalgıç göle dalış yaptı. Sapanca Gölü'nde sürekli dalış yapan Sakarya Dalış Eğitim Merkezi'nden Recep Şen ile birlikte göle dalan Gökhan Karakaş, gölde canlı türlerinde meydana gelen tahribatın izlerini aradı. Kirlilik nedeniyle suyun altında görüş mesafesinin yarım metreye kadar düştüğü gözlenirken kabuklu hayvan dışında balık türüne rastlanmadı. Dalgıçlar tek bir balıkla karşılaşılmazken, gölü alttan besleyen yer altı suları kaynağına da rastlanmadı. Gölün tabanından su rezervini desteklediği bilinen ince su kaynaklarını arayan ekip, yarım saatlik dalış boyunca kaynak bulamadı. Zafer TOKUŞ- Aziz GÜVENER-DHA-KURGU: Levent SERT
#Sapanca Gölü