Şap hastalığı insanlara geçer mi, öldürür mü? Şap yenilen etten bulaşır mı? sorularının yanıtları özellikle Kurban Bayramı'na gelinen bu günlerde sıklıkla aranank konular arasında. Şap hastalığı çift tırnaklı hayvanların akut seyirli, çok bulaşıcı ve zoonotik karaktere sahip viral bir enfeksiyonudur. Hastalığın bulaşma oranı yüksek olup, hassas hayvan topluluklarında (popülasyonlarında) % 100'e kadar ulaşabilmektedir. Bu nedenle hastalık ekonomik, siyasi ve ticari yönlerden büyük önem taşımaktadır.
#ŞapŞap hastalığı, belirtileri ve diğer bulguları ile merak ediliyor. En çok araştırılan konuların başında ise Şap hastalığının insana bulaşıp bulaşmadığı yer alıyor. Hayvanlarda ateş, iştahsızlık, depresyon ve süt veriminde azalma şap hastalığının ilk bulgular arasında bulunuyor. Sonrasında ise 24 saat içerisinde salya akışı başlıyor. Peki Şap hastalığı bulaşıcı mı, insana bulaşır mı? İşte, bilgiler
#ŞapTürkiye'nin önemli hayvancılık merkezlerinin başında gelen Ağrı'da, Kurban Bayramı'nın yaklaşması ile hayvan borsasında hareketlilik arttı. Kurbanlıklar pazarda yerini alırken, başta İstanbul, Ankara olmak üzere batı illerine gönderilecek küçük ve büyükbaşlar gerekli kontrollerin ardından kamyonlara yükleniyor. Ağrı Tarım ve Orman İl Müdürü Kenan Engin, bu yıl 30 bin büyükbaş, 40 bin küçükbaş hayvanın batı illerine gönderileceğini bildirdi.
#AğrıŞap hastalığını engellemek adına Tarım ve Orman Bakanlığı, yeni kararlar aldı. İlkbahar şap aşılama kampanyası süresince ülke genelinde hayvan hareketliliğinin durdurulduğu açıklandı. Ülkede görülen yeni virüs türü sebebiyle hayvan pazarları kapatıldı. Bakanlıktan yapılan açıklamada SAT-2 Serotipi şap hastalığı taşıyan ilk vaka tespit edildi. Hayvanlarda görülen Şap hastalığı virüsünün belirtileri ve tedavisi merak konusu oldu. Peki Şap hastalığı nedir? SAT-2 serotipi hastalığı insandan insana bulaşır mı? İşte, detaylar…
#Şap HastalığıŞap hastalığını engellemek adına Tarım ve Orman Bakanlığı, yeni kararlar aldı. İlkbahar şap aşılama kampanyası süresince ülke genelinde hayvan hareketliliğinin durdurulduğu açıklandı. Ülkede görülen yeni virüs türü sebebiyle hayvan pazarları kapatıldı. Bakanlıktan yapılan açıklamada SAT-2 Serotipi şap hastalığı taşıyan ilk vaka tespit edildi. Hayvanlarda görülen Şap hastalığı virüsünün belirtileri ve tedavisi merak konusu oldu. Peki Şap hastalığı nedir? SAT-2 serotipi hastalığı insandan insana bulaşır mı? İşte, detaylar…
#Şap HastalığıAnkara Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Osman Safa Terzi, Irak'ta ortaya çıkan ve Türkiye'de de görülen besi hayvanlarına özgü SAT-2 serotipi şap hastalığının insanlara da bulaşabildiğini vurgulayarak, "Enfekte hayvanlarla temas söz konusu olduğunda bulaşma görüyoruz. Bir hayvanın iç organı ya da sakatatı bir yere bırakıldığında insan bununla temas ettiğinde bulaş söz konusu oluyor. Fakat insanlarda çok ciddi bir hastalık tablosu oluşturmuyor. Ağız boşluğunda aft benzeri yaralar olduğunu biliyoruz" dedi. Dr. Terzi, şap hastalığının, ekonomik olarak çok ciddi kayıplara sebep verebilecek potansiyeli bulunduğunu söyledi.
#Şap HastalığıŞap hastalığı hakkında bilgiler araştırılıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, şap hastalığını engellemek amacıyla bazı önlemler alındığını açıkladı. Buna göre Ulusal Hastalık Kontrol Merkezi tarafından SAT-2 serotipi şap hastalığının yayılmasını önleyici tüm tedbirlerin alındığını, kesim, ithalat ve ihracat amaçlı yapılan sevkler dışında, şap hastalığına duyarlı tüm hayvan hareketleri (il içi ve il dışı) ilkbahar şap aşılama kampanyası süresince ülke genelinde durdurulduğunu bildirdi. Peki Şap hastalığı nedir? Şap hastalığı insana bulaşır mı? İşte şap virüsü belirtileri
#Şap HastalığıTarım ve Orman Bakanlığı, farklı illerde görülen SAT-2 tipi şap virüsü nedeniyle tedbirleri artırdı. Birçok ilde çift tırnaklı hayvanlarda görülen, akut seyirli ve bulaşıcı olan Şap hastalığının yayılmasını önlemek amacıyla ithalat, ihracat ve kesim amaçlı sevkler dışında tüm hayvan hareketleri yasaklandı. Bu gelişme sonrası hayvancılıkla uğraşanlar ve diğer vatandaşlar Hayvan pazarları kapatıldı mı, hangi illerde kapandı? sorularına cevap arıyor…
#Hayvan Pazarları Kapatıldı MıŞap hastalığı, Türkiye'de tedavisi üzerine özel olarak çalışılan ve canlı hayvan, hayvansal ürün ticaretini olumsuz etkileyen bulaşıcı etkinliğe sahiptir. Genellikle hayvan pazarlarında bulaşıcı bir hal aldığı düşünülen Şap Hastalığı, yaygın olarak direk bulaşma ile yayılmaktadır. Peki, çoğunlukla kontrol altına alınsa da zaman zaman ülkemizde gündeme gelen Şap Hastalığı nedir ve nasıl bulaşır? İşte, hastalık hakkında merak edilen bazı detaylar
#ŞapŞap hastalığı, Türkiye'de tedavisi üzerine özel olarak çalışılan ve canlı hayvan, hayvansal ürün ticaretini olumsuz etkileyen bulaşıcı etkinliğe sahiptir. Genellikle hayvan pazarlarında bulaşıcı bir hal aldığı düşünülen Şap Hastalığı, yaygın olarak direk bulaşma ile yayılmaktadır. Peki, çoğunlukla kontrol altına alınsa da zaman zaman ülkemizde gündeme gelen Şap Hastalığı nedir ve nasıl bulaşır? İşte, hastalık hakkında merak edilen bazı detaylar
#HastalıkTürkiye artan et fiyatlarını önlemek için ithalata yöneldi. Ancak bu yılın başından itibaren artış gösteren şap hastalığı, üretim dolaylı olarak da fiyatlar üzerinde baskı oluşturmaya başladı. Tarım Bakanlığı, şaptan arındırdığı Trakya’ya yeniden virüs bulaşmaması için ‘yasak’ kararı aldı.
Banvit A.Ş.’nin kurucusu Vural Görener, “50 yıldır yalnızca şap hastalığı, şap virüsü ile mücadele ettiği öne sürülen bir Şap Enstitüsü bulunuyor. Devlet, bu enstitüye para akıtıyor. Avrupa’dan hibe yardımlar geliyor. Ama Edirne’den Kars’a şap hastalığı görülmeyen köy yok. Ülkemizde kilosu 22 liraya satılan şaplı et yeniyor” dedi.