Trakya bölgesine geçiş şartlarını sağlayamayan hayvanların bölgeye geçişleri yasaklandı

Güncelleme Tarihi:

Trakya bölgesine geçiş şartlarını sağlayamayan hayvanların bölgeye geçişleri yasaklandı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2017 12:13

Trakya bölgesine geçiş şartlarını sağlayamayan hayvanların bölgeye geçişleri yasaklandı

Haberin Devamı

Vahit İŞBAŞARAN/KIRKLARELİ,(DHA)-KIRKLARELİ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ümit Ortan,  Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan kurban rehberinde, Trakya bölgesinin şaptan ari bölge olduğu için Anadolu’dan Trakya bölgesine geçiş şartlarını sağlayamayan hayvanların bu bölgeye geçişlerinin kesinlikle yasak olduğunu açıkladı.

Kırklareli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ümit Ortan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Kurban Bayramı sebebiyle büyükbaş ve küçükbaş hayvan hareketlerinin yoğun olduğu bu dönemde hayvan hastalıklarının yayılma riski de artmakta, artan risk nedeniyle gerek insan gerek hayvan sağlığı tehdit altına girmekte, dolaylı olarak ülke ekonomisinde büyük kayıplara neden olunmaktadır. Bu olumsuzlukların önlenmesi amacı ile bir takım tedbirlerin alınması; yetiştiricilerin, hayvan satıcılarının ve hayvan alıcılarının bu tedbirlerin gereklerini yerine getirmeleri önemlidir. Kurbanlık olarak hayvanlarını başka illere sevk eden hayvan sahiplerinin İl veya İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri’nden Veteriner Sevk Raporu almaları zorunludur” dedi.

Trakya’ya hayvan sevkininsadece yetkilendirilmiş resmi veteriner hekimler tarafından yapılacağını belirten Müdür Ortan, Trakya’ya canlı hayvan sevki için yetiştiriciler, 30 günlük karantina süresi ile yapılacak testlerin sonuçlanma süresi dikkate alınarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne müracaatta bulunacak. Trakya’ya sevk edilecek hayvanlar doğumlarından itibaren işletme değiştirmemiş veya en az 3 aydır halen bulundukları işletmede barındırılmış olacak. İşletmenin 10 km çevresinde en az 3 aydır şap hastalığı görülmemiş olacak. Sevk edilecek hayvanlar, sevk öncesinde 30 gün süre ile karantina altında tutulacak.  İzolasyon süresince tüm hayvanlar şap virüsü varlığı yönünden teste tabi tutulacak ve virüs tespit edilmemesi durumunda sevklerine izin verilecek. Ayrıca bu süre zarfında bu işletmenin 10 km çevresinde şap hastalığı çıkmamış olmalıdır” diye konuştu.

Trakya bölgesinde, geçiş şartlarını sağlamadan sevk edilen hayvanların yakalanması durumunda hayvan sahibine 8 bin 27 lira para cezası uygulanacağını ifade eden Ortan “Tüm masrafları hayvan sahiplerine ait olmak üzere hayvanlar kesime sevk edilir. Hayvan sevk kontrol noktalarında, Trakya bölgesine geçiş şartlarını sağlamayan hayvan tespit edilmesi durumunda hayvan sahibine; büyükbaş hayvan başına 479 TL idari para cezası, küçükbaş hayvan başına 75 lira idari para cezası ve araç sahibine 1603 lira idari para cezası uygulanacak” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!