Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, beyaz yakalıların çok tartıştığı “uzaktan çalışma” meselesine tıbbi açıdan girdi. Eğer insanların işyerine gitmesi elzem değilse uzaktan çalışmanın özendirilmesi, zorlanması gerektiğini söylüyor. Bakalım Ceyhan yine, daha doğrusu ne zaman haklı çıkacak?
#Savaş ÖzbeyNASA’nın Hubble Uzay Teleskopu ile yaptığı son gözlem, akılları zorlayan mesafe ve sayı hesaplamalarına bir yenisini ekledi. Dünya’dan 2,5 milyon ışık yılı (1 ışık yılı = Yaklaşık 10 trilyon kilometre) uzaklıktaki Andromeda Galaksisi’nin milyonlarca yıldız içeren kolları net bir şekilde görüntülendi.
Yeryüzünden hayranlıkla seyrettiğimiz o muazzam ve pırıl pırıl yıldızlarla dolu olan Samanyolu (‘Milky way) müthiş bir dinamizme sahip. İçinde 100 milyara yakın yıldızı barındıran, 100 bin ışık yılı boyutlarındaki galaksimiz Samanyolu’nun fotoğrafı oldukça net bir şekilde çekildi.
Avrupa ve Türkiye’nin en büyük teleskopunun kurulu olduğu Doğu Anadolu Gözlemevi’nin (DAG) eteklerinde gökyüzü şöleni yaşandı. 10 bin kişinin teleskoplarla gökyüzünü izlediği şenliğe katılan 12 yaşındaki en genç Hürriyet Seyahat gezginimiz Bilge Altan 3 gün süren etkinlikten izlenimlerini yazdı.
#HürriyetGüneş sistemi dışında, diğer galaksilerin varlığını tespit ettikten sonra, Hubble ve diğer teleskoplar onları daha yakından gözlemlemeye başladı. Şekillerini, içeriklerini ve ölçebildikleri kadar çok diğer özelliklerini not ettiler. Pek çok galaksi türünü gözlemlediler ve ortaya çıkardılar. Galaksi türleri ve özelliklerini sizler için derledik.
NASA’nın yaptığı son hesaplamalara göre, Güneş Sistemi’nin içinde bulunduğu Samanyolu ile Andromeda Galaksisi 4 milyar yıl içinde çarpışacak. Galaksilerin bu şekilde, birbiriyle iç içe geçeceği tahmin ediliyor olsa da, bu, Dünya’nın sonunun geleceği anlamına gelmiyor.