Salmonella virüsü, son günlerde meydana gelen vakalardan dolayı merak konusu. İshal, ateş, bulantı, kusma gibi semptomlarla kendini gösteren Salmonella bakterisi, çeşitli şekillerde insana da bulaşıyor. Peki Salmonella nedir, nasıl bulaşır? Salmonella hangi gıdalarda bulunur? İşte konu hakkında detaylar...
#SalmonellaKapağını açtığınızda yeşil bir tabakayla karşılaştığınız salçanızı, turşunuzu, reçelinizi ya da buzdolabının arka taraflarında unuttuğunuz küflü sebze ve meyvelerinizi atıyor musunuz yoksa küflü kısmını temizleyip geri kalanını tüketiyor musunuz? Çoğumuz bu ikilemde kalıyor ve ikinciyi seçiyoruz ama uzmanlar küflü yiyeceklerin tüketimi konusunda uyarıyor. Zira bazı gıdalardaki küfler karaciğer kanserini bile tetikleyebiliyor. İşte 10 soruda küf rehberi...
#SağlıkMilli Savunma Bakanı Fikri Işık, Manisa’da hiç yemek yemediği halde etkilenen askerlerin de olduğunu belirterek, “Oradaki hem doktorlar ve yetkililerden aldığım bilgiler dahilinde, hiçbir ihtimalin dışlanmadan çalışmaların yapılması gerektiğine karar verdik. Sadece yemekten zehirlenenler vakası olarak değerlendirmiyoruz, tüm ihtimalleri hesaba katan bir çalışmayı yürütüyoruz” dedi. Bakan şirketin bundan sonra gireceği tüm ihalelerde, bütün kamuda yasaklı hale geleceğini söyledi. Konuyla ilgili MHP, CHP ve HDP'den açıklamalar geldi. MHP'li Akçay, "Acaba söz konusu firmanın sadece Manisa'daki yemek ihalesi mi iptal edildi, yoksa diğer yerlerdeki sözleşmeleri de iptal edildi mi? Çünkü, bu firma bir çok askeri kuruma yemek veriyor. Olay çok vahimdir, unutulacak, geçiştirilecek bir olay değildir" dedi. CHP'li Gök ise "Bu şirket kimindir, arkasındaki güçler kimdir" dedi. Bugün askerlere Manisa Büyükşehir Belediyesi yemek çıkarttı.
#ManisaNeden beş parmağımız var? Ölü taklidi yaparak köpekbalığı saldırısından kurtulma ihtimalimiz var mı? Bir gökdelenin boyunu nasıl ölçebilirim? Tavşanlar neden zıplar? Daha hızlı yüzmemizi sağlayacak mayo yapılamıyor mu? Kahverengi ve beyaz şeker arasındaki fark nedir? İşte bilim dünyasının ışık tuttuğu ve çok sorulan o soruların yanıtları...
#Neden Beş Parmağımız Var?İnsan, hayvan ve bitkilere, biyolojik silahlarla yapılan saldırılar henüz zamanında fark edilemiyor, fark edilse bile failin kim olduğunu bulmaya yönelik olay yeri incelemesinin nasıl yapılacağı, delillerinin nasıl toplanıp, nasıl analizleneceği tam bilinemiyor.
‘Dana delirdi.. Kuş grip oldu’ derken, gıdaların yarattığı tehlikelerle hayatımız kabusa döndü. Tavuktan kaçar, yumurtayı ellemez olduk. Oysa, gıdaların oluşturabileceği biyolojik tehlikeleri, pişirme ve saklamaya dikkat ederek önlemek olası. Uzmanların önerisi en iyisi nereden geldiğini bildiğiniz ürünü almaya çalışın.
<B>GÜNÜMÜZDE </B>yaşam koşullarının değişmesi ve aile fertlerinin zamanlarının çoğunu ev dışında geçirmeleri, yeme alışkanlıkları ve gıda teknolojisindeki değişiklikler, seyahat kolaylığı gibi faktörler, mikropların kolayca transfer olmasına ve enfeksiyonların artmasına neden oluyor.