Salgın haberleri sayfasında Salgın hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 23592 Salgın haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
ABD'nin 14 eyaletinde McDonald's restoranlarında üretilen hamburgerlerle bağlantılı koli basili (E.Coli) "salgınının" sona erdiği ilan edildi. Yapılan açıklamada en fazla vakanın 30 kişiyle Colorado eyaletinde görüldüğü ve 1 kişinin yaşamını yitirdiği aktarıldı.
#AbdE. coli bakterisinin ölümle dahi sonuçlanabilen ağır hastalıklara sebep olması endişeleri artırıyor. Peki bu konuda neler bilmeliyiz? E. coli salgınlarından korunmak için neler yapabiliriz?
#SağlıkGüney Afrika Cumhuriyeti'nin kuzeydoğusundaki Limpopo eyaletinde "şistozomiyaz" salgını görüldüğü bildirildi. Yetkililer, hastalığın 142 ilkokul öğrencisinde görüldüğünü belirtti. Genellikle kirli su kaynaklarından bulaşan şistozomiyaz hastalığı, çoğunlukla Afrika ve Güney Amerika ülkelerinde görülüyor.
#Güney AfrikaHızla yayılması ve ölümlere yol açması nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından acil durum ilan edilen Maymun Çiçeği virüsü, Afrika kıtasında Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Burundi, Orta Afrika Cumhuriyeti, Kongo, Kamerun, Gana, Liberya, Nijerya, Ruanda, Kenya, Fildişi Sahili ve Güney Afrika’da görüldü.
#Maymun ÇiçeğiSakarya Sağlık Müdürlüğü, kentte tedavi altına alınan Senegallinin M çiçeği hastası olmadığını bildirdi. Açıklamada, habere konu hastanın öyküsünde iki yıldır devam eden ve halk arasında "kelebek hastalığı" olarak da bilinen Sistemik Lupus Eritematozus (SLE) hastası olduğu belirtildi. M Çiçeği hastalığı nedeniyle herkesin Covid 19 da olduğu gibi bir pandemi korkusu yaşadığını belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Covid 19’da olduğu gibi bir kaotik pandemi beklentisi içerisinde değilim. Ancak salgının görüldüğü ülkelerden Türkiye’ye geliş gidişlerde hastalık varsa bunların ayıklanması, farkedilmesi izolazyonu önemli” dedi.
#M ÇiçeğiDünya Sağlık Teşkilatı tarafından gerçekleştirilen Acil Durum Komitesi Toplantısı’nın ardından M çiçeği (mpox) hastalığının uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu oluşturduğu açıklanmıştı. M Çiçeği hastalığıyla ilgili açıklama yapan Sağlık Bakanlığı, hastalığın 2024 yılında Türkiye'de görülmediğini duyurdu.
#M ÇiçeğiBeklenen haber dün akşam saatlerinde geldi ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Afrika’da yayılan M çiçeği virüs için "uluslararası öneme sahip acil durum” ilan etti. Afrika kıtasını tamamen etkisi altına alan salgının dünyaya yayılması önlenmeye çalışılacak.
#M ÇiçeğiGaller Prensesi Kate’in, 42 yaşında olmasına rağmen kanser olduğunu ve kemoterapi gördüğünü açıklaması, 50 yaş altında olup bu hastalığa yakalananların sayısındaki önemli artışı bir kez daha gündeme getirdi. Birmingham Üniversitesi’nden kanser uzmanı Shivan Sivakumar, 50 yaşın altındakiler arasında gerçek bir ‘salgın’ olduğunu açıkladı. Peki hangi kanser türlerinde artış var? Ülkemizdeki kanser oranı nasıl? Kansere karşı hangi önlemleri almak gerekiyor? Doç. Dr. Nilay Şengül, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Sağlıkİstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, üst solunum yolu enfeksiyonları ve yoğun bakım doluluk durumuyla ilgili son durumu anlattı. Prof. Dr. Memişoğlu, RSV ve Kovid 19 başta olmak üzere viral enfeksiyonlar nedeniyle meydana gelen üst solunum yolu şikayetlerinin yoğunlukta olduğunu, influenza hastalarının daha ağırlıkta olduğunu söyledi. Yoğun bakımlarda viral enfeksiyonlara bağlı hastalardan çok, dolaşım bozuklukları, diyabet, kanser gibi kronik hastaların yattığına da dikkat çeken Memişoğlu, “Mevsimsel salgınlardan çok, bu hastalıklardan çekinin" mesajı verdi.
#Prof. Dr. Kemal MemişoğluBilim insanları, Kuzey Kutbundaki donmuş toprakların erimesinin ardından 'antik zombi virüslerinin' serbest kalabileceğinden ve bunun felaket boyutunda bir küresel salgını tetikleyebileceğinden endişe ediyor.
#Zombi VirüsÖzellikle son birkaç haftadır çocuk yetişkin fark etmeksizin hasta olan insan sayısında gözle görülür bir artış var. Hastalık oranlarının gerçekten artıp artmadığını sorduğumuz Dahiliye Uzmanı Dr. Yavuz Burak Tor, kendi gözlemlerine dayanarak yüzde 200’lere varan bir artış olduğunu söylerken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Anıl Doğan ise çocuklar arasında domuz gribinin her geçen gün yaygınlaştığının altını çizdi. Hasta sayısının arttığı konusunda uzman isimler hemfikir. Peki bu artış bir salgın boyutunda mı? Hangi virüsler yaygın ve dikkat edilmesi gereken kritik belirtiler neler?
#SalgınÇin'de hastanelerin dolup taşmasına neden olan 'Pnömoni Virüsü', Hindistan, ABD ve Avrupa ülkelerinde de görülünce 'yeni salgın' endişeleri arttı. Uzmanlar tatil sezonu öncesi tedbir alınması yönünde uyarıda bulunuyor.
#Pnömoni‘Cerrah’ isimli son romanıyla Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü’nü kazandı. Aynı adlı romanından uyarladığı ‘Kerr’ filmi Türkiye’nin Oscar adayı oldu, ‘Tuhaf Zamanlar’ isimli sergisi açıldı… Son filmi IDEA bu ay İstanbul Film Festivali kapsamında gösterildi. Eserlerinde en çok işlediği konular; tuhaflıklar, kimlik problematiği, çağın akıl dışı durumları... Yazar, yönetmen, senarist, yapımcı, ressam Tayfun Pirselimoğlu ile buluştuk hem eski albümleri karıştırdık hem içinde bulunduğumuz ‘tuhaf dünya’ üzerine konuştuk…
#Tuhaf ZamanlarHer ne kadar çok fazla gündeme gelmese de obezite, 21’inci yüzyılın en önemli sağlık sorunları arasında yer alıyor. Türkiye ise obezitede son beş yıldır Avrupa birincisi olarak maalesef rekor kırıyor. Her geçen gün artan obezite rakamları, her yaştan insanı riske atıyor.
#ObeziteAlmanya’nın Stuttgart kentinde yapılan arkeolojik kazılarda, Roma dönemine ait yaklaşık 100 at iskeletinin bulunduğu büyük bir at mezarlığı ortaya çıkarıldı. Bu keşif, Güney Almanya’da şimdiye kadar tespit edilen en büyük antik at mezarlığı olarak kayıtlara geçti.
#AlmanyaSon haftalarda çocuklar yüksek ateşle yanıyor, yetişkinler ise halsizlikten neredeyse ayakta duramıyor. Kimi “grip oldum” deyip geçiyor, kimi “midem bozuldu” sanıyor. Oysa çoğumuzun yakalandığı şey aslında aynı: Influenza B. Genellikle Influenza A ile anılan grip vakaları bu kez biraz daha sessiz ama etkili gelen bir kardeşle karşımızda... Peki neden bu kadar arttı, nasıl tanıyacağız, nasıl korunacağız?
#SağlıkSomali'nin Orta Şebelle bölgesinde faaliyet gösteren terör örgütü Eş-Şebab, Aadan Yabaal kentine saldırı düzenleyerek bölgeyi ele geçirdi. Çatışmalar sonucunda hükümet güçlerinin kentten tamamen çekildiği, örgüt üyelerinin ise kentin merkezine kadar ilerleyerek kontrolü ele geçirdiği belirtildi.
#El KaideKocaeli'deki gıda zehirlenmesi geçiren 648 kişinin tavuk döner yediği işletmenin tutuklanan sahiplerinin ifadesine DHA ulaştı. Şüphelilerden K.Y. (36) "Zehirlenme vakalarının neden meydana geldiğini bilmiyorum" derken, E.T.’nin (35) ise "Uzun yıllardır sektördeyim; kimsenin sağlığıyla oynamadım. Benim sosum, bu sektöre farklı bir lezzet getirmiştir" dediği öğrenildi.
#KocaeliTeksas'ta yayılan kızamık salgınında ikinci çocuk ölümü yaşandı. Yetkililer aşı çağrısı yaparken, salgın endişe verici boyutlara ulaştı. Teksas Eyalet Sağlık Hizmetleri Dairesi, Cuma günü itibarıyla 481 kızamık vakasının doğrulandığını açıkladı. Bu sayı, geçen haftaya göre yüzde 14'lük bir artışa işaret ediyor. Yetkililer, bu oranın artabileceği uyarısında bulunuyor.
#ABDAvrupalı liderler dün Paris’te bir kez daha Ukrayna için bir araya geldi. Ukrayna’ya verilmesi tartışılan güvenlik garantilerinin masaya yatırıldığı zirveye Türkiye, İngiltere, Kanada, Norveç ve AB üyelerinin de aralarında bulunduğu ülkelerin liderleri ile üst düzey temsilcileri katıldı. Elysee Sarayı’ndaki zirvede Türkiye’yi Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz temsil etti.
#UkraynaSon dönemde zatürre çok sık görülmeye başlandı. Hürriyet’e konuşan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “Kronik hastalıkları olan kişilerde zatürre daha sık görülüyor. Grip, COVID-19, kızamık da zatürreye çeviriyor. Kızamık salgını başlarsa bu COVID-19’a benzemez. Zatürreden ölümler daha da artar” dedi.
#ZatürreAlerjik rinit sezonu bu yıl beklenenden erken başladı. Uzmanlar, sosyal medyada vaka sayılarındaki artışa dikkat çekerken, kullanıcılar Ekşi Sözlük’te alerjik rinitin hayatlarını nasıl zorlaştırdığını ‘Hayatımı zindan etti’, ‘Perişan oldum’, ‘Yoruldum’, ‘Bıktım’ gibi ifadelerle paylaşıyor. Dahası, daha önce alerjik rinit yaşamamış olanlar bile bu yıl hastalığın etkilerini hissediyor. Bazı besinler ise hastalığı tetikliyor. Konuyu İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sedat Irmak ile mercek altına aldık.
#SağlıkDoktorların uyarılarına göre dünya çapında en çok artan kanserlerden bir tanesinin kolon kanseri olduğu ortaya çıkmıştı. Üstelik geçmişte daha ileri yaşlarda görülen bu sinsi hastalığın artık gençleri daha çok etkilediği söyleniyor.
#James Van Der BeekSağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, 1,5 milyon sağlık çalışanıyla 1549 hastanede hizmet verdiklerini, 2002 yılında 92 bin olan hekim sayısını 222 bine çıkarttıklarını belirterek, "Geldiğimiz noktada, sadece bir günde 2 milyon 800 bin muayene, 18 binden fazla ameliyat ve 500 binden fazla görüntüleme gerçekleştiriyoruz" dedi.
#Kemal MemişoğluDünya, önümüzdeki 10 yılda nasıl bir dönüşüm geçirecek? Küresel güçlerin, teknolojinin ve çevresel değişimlerin şekillendireceği yeni dünya düzeni, insanlık için ne anlama geliyor? Gelecekte bizi bekleyen büyük tehditler neler? 357 uluslararası stratejist ve uzmanın öngörüleri, korkutucu bir geleceğe işaret ediyor… Peki, bu tehditler gerçekten kaçınılmaz mı?
#DünyaDemokratik Kongo Cumhuriyeti’nde, son bir hafta içinde 1300'den fazla vaka ve 50’den fazla ölüm meydana geldi. Sağlık yetkilileri, hastalığın kaynağını belirlemekte zorlanırken, dikkatler bir yandan da yarasa eti tüketimiyle ilgili endişelere kayıyor. Peki, hastalığın ardında gerçekten vahşi hayvanlardan geçen bir virüs mü var? Üstelik, sadece bu gizemli hastalık değil, ülke şimdi de çok çabuk bulaşan ve dünyayı tehdit edebilecek bir virüsle de mücadele ediyor. Tüm bu krizlerin arkasında neler yatıyor?
#Sağlık10 günü devirdim, hastayım. Boğaz ağrısı, halsizlik, burun ve sağ kulakta tıkanıklık ile yoğun öksürük var. Onca ilaç ve takviyeye rağmen iyileşemiyorum da. Adeta, ‘geçmeyen’ bir hastalık ile mücadele ediyorum. Ve biliyorum yalnız değilim. Herkes hasta. İyi de ne oldu bu virüslere? Ne değişti de bizi bu kadar çok ve uzun hasta eder oldular? Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği İnfeksiyon Çalışma Grubu üyesi Prof. Dr. Berna Kömürcüoğlu, virüslerin COVID öncesine göre yapıca değiştiğini ve artık ‘yeni’ bir grip türü ile karşı karşıya olduğumuzu söylüyor. Şu anda ise dört farklı karma virüs saldırısı altındayız. Yani biri bitiyor diğeri başlıyor.
#COVID