Kış mevsiminin vazgeçilmezi salep ya da diğer yazılışıyla sahlep, sıcak sütle karıştırıp kullanıldığı soğuk kış günlerinin de en çok tercih edilen içeceklerinden biridir. Üzerine tarçın serpiştirilerek ceviz veya fındıkla süslenerek içilen salebin lezzeti yanında birçok faydası da bulunuyor. Peki, salep neye iyi gelir? Gerçek salep nasıl anlaşılır? İşte kış içeceğimiz salebin faydaları...
#SalepOrkide yumrularının dövülerek toz haline gelmesiyle ortaya çıkan salep, bağırsak dostu olmasının yanı sıra bağışıklık sistemini de güçlendirmesiyle kış aylarının vazgeçilmez içecekleri arasında yer alıyor. Salebin akciğer sağlığı üzerinde de olumlu etkileri olduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Öznur Akgöz, "Salep haftada 1-2 kez tüketilebilir. Zencefil ve tarçın eklenerek tüketilmesi, faydalarını artıracaktır" dedi.
#SalepKış denilince akla gelen ilk içeceklerden biri de saleptir. Üzerine arzuya göre biraz tarçın serpiştirip tüketildiğinde çok daha lezzetli olan bu içeceğin pek çok faydası da bulunuyor. Peki salebin faydaları nelerdir? Salebin mucizelerini Diyetisyen Serkan Tutar ve Diyetisyen Cansu Kolukırık anlattı.
#SalepSalep; yumuşak içimi, enfes kokusu ve sıcacık kıvamlı dokusuyla kış aylarının vazgeçilmez içeceği olarak kabul ediliyor. Tarihin tozlu sayfalarında “padişah içeceği” olarak bilinen, içiminin yanı sıra meşhur Maraş dondurmasının da ana maddelerinden biri olan salep, 3000 yıllık geçmişi ile hala sevilen içecekler arasında yerini koruyor. Üstelik faydaları da saymakla bitmiyor…
#SalepKış aylarının vazgeçilmez içeceği olan ve içerisinde yüksek miktarda potasyum, kalsiyum ve C vitamini bulunan salebin, bağışıklık sistemini güçlendirdiğini belirten diyetisyen ve beslenme uzmanı Deniz Zünbülcan, içerisinde nişasta ya da kıvam arttırıcı katkı maddesi bulunan hazır saleplerden uzak durulması gerektiğini söyledi.
#SalepKIŞ aylarının vazgeçilmez içeceği olan ve içerisinde yüksek miktarda potasyum, kalsiyum ve C vitamini bulunan salebin, bağışıklık sistemini güçlendirdiğini belirten diyetisyen ve beslenme uzmanı Deniz Zünbülcan, içerisinde nişasta ya da kıvam arttırıcı katkı maddesi bulunan hazır saleplerden uzak durulması gerektiğini söyledi.
#Deniz ZünbülcanBucak'ta Toros Dağları'nda köylülerin topladığı yabani orkide bitkisinin yumrularından elde edilen salep kış aylarında sıkça tüketiliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Gazeteciler Günü’nde gazetecilere salep ikram edip 'Bu çarşı pazar değil, hakiki Bucak salebi' demesiyle gündeme gelen Bucak salebi, Türkiye’nin dört bir yanına gönderiliyor.
#SalepSadece mevsimlere göre tükettiğimiz bazı yiyecek ve içecekler bulunur. Dondurma, salep ve boza bunlar arasında en bilinenlerdir. Her ne kadar üreticiler bu alışkanlığı değiştirmeye çalışsa da dondurma kışın yenmiyor, boza ve salep de yazın içilmiyor. Kışın kralı olarak adlandırdığımız, boğazımızdan geçtiği an içimizi ısıtan salep…
#Salep