Dünya çapında ve zaman içinde bu tür eğilimleri analiz eden ilk çalışma olma özelliğini taşıyan bir araştırmaya göre, bugün ile 2050 yılları arasında 39 milyondan fazla insan antibiyotiklere dirençli enfeksiyonlar nedeniyle ölebilir.
#Antibiyotik DirenciAraştırmacılar çok uzun zamandır antibiyotik direncinin bir halk sağlığı sorunu olduğunu bildiriyor. ‘Sessiz salgın’ olarak da adlandırılan antimikrobiyal direnciyle ilgili yapılan yeni bir araştırmaya korkutucu gerçeği ortaya koydu. Bu hastalık için hiçbir şey yapılmazsa, 2050 yılına kadar 39 milyondan fazla insanın hayatını kaybedeceği öngörülüyor.
#Antibiyotik DirenciSon dakika haberi... Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Samia Suluhu Hassan ile anlaşmaların imza töreni ve ortak basın toplantısına konuştu. Erdoğan, "Tanzanya'dan ülkemize 14 yıl sonra Cumhurbaşkanı düzeyinde yapılan ziyaretin yeni bir dönüm noktası olacağına inanıyorum. İstişaremizde terör meselesini de ele aldık. FETÖ ile mücadele konusunda Tanzanya'dan beklentilerimizi paylaştım. Tanzanya tarafından etkili ve somut adımlar göreceğiz." dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanTürk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, bir zamanlar HIV pozitiflik oranının neredeyse yüzde 50’lere ulaştığı Sahra Altı Afrika’da bile Birleşmiş Milletlerin yoğun kampanyaları ile vaka sayılarının düşme eğilimine girdiğini, HIV yayılım hızının da düştüğünü, ancak Doğu Avrupa, Rusya ve bazı Asya ülkeleri ile Türkiye’de yükseliş trendinin halen devam ettiğini söyledi. Prof. Dr. Yavuz, ülkemizde damgalanma korkusunun önüne geçilemediğini kaydederek HIV / AIDS’in sadece belli bir gruba ait bulaşıcı bir hastalık olarak algılanmasının buna yol açtığını vurguladı ve ülkemizde aralarında bin 500’e yakın çocuğun da olduğu 40 bin kişinin HIV ile yaşadığını kaydetti.
#Prof. Dr. Serap Şimşek YavuzTürk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, bir zamanlar HIV pozitiflik oranının neredeyse yüzde 50’lere ulaştığı Sahra Altı Afrika’da bile Birleşmiş Milletlerin yoğun kampanyaları ile vaka sayılarının düşme eğilimine girdiğini, HIV yayılım hızının da düştüğünü, ancak Doğu Avrupa, Rusya ve bazı Asya ülkeleri ile Türkiye’de yükseliş trendinin halen devam ettiğini söyledi. Prof. Dr. Yavuz, ülkemizde damgalanma korkusunun önüne geçilemediğini kaydederek HIV / AIDS’in sadece belli bir gruba ait bulaşıcı bir hastalık olarak algılanmasının buna yol açtığını vurguladı ve ülkemizde aralarında bin 500’e yakın çocuğun da olduğu 40 bin kişinin HIV ile yaşadığını kaydetti.
#Serap Şimşek YavuzArdahan'da fil görüldüğü iddiası sosyal medyada gündem oldu. Merada hayvanları otlatan bir çoban karşısına çıktığını ileri sürdüğü filin fotoğrafını sosyal medya hesabından paylaştıktan sonra Jandarma ekipleri alarma geçti. Fotoğrafın hızla yayılması üzerine Ardahan Jandarma Komutanlığı, fili bulmak için inceleme başlatırken, Ardahan Valisi Hayrettin Çiçek'ten de açıklama geldi. Sahra altı Afrika ile Güney ve Güneydoğu Asya'da bulunan filler, memeli bir hayvandır. Peki, Fil nerede yaşar, hangi ülkelerde var? Fil ne ile beslenir? İşte, Ardahan fil fotoğrafıyla ilgili valilikten yapılan açıklama ve konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler.
#Ardahan'da FilPanama Kanalı’nda su seviyesindeki düşüş, uluslararası ticareti olumsuz etkiliyor. Enerji ve tarım ürünleri için büyük öneme sahip kanalda hali hazırda bulunan gemiler için ağırlık sınırlaması getirildi. Uzmanlarsa etkisini artıracak El Niño’nun sadece Panama Kanalı’ndaki ticareti değil; dünyada tarımsal üretimi olumsuz etkileyeceğini ve fiyat artışlarına neden olacağını belirtiyor.
#Panama KanalıKan gölüne dönen Afrika ülkesi Sudan’da çatışmalar hız kesmiyor. 270 kişinin can verdiği ülkede yaşayan Türkler de ateş altında. Evine roket isabet eden bir Türk ailenin 2 yaşındaki bebeği hayatını kaybetti. Sosyal medyadan da acil yardım çağrıları yapılıyor.
#SudanSahra Çölü’nün güneyindeki bölgede, yani Sahra Altı Afrika’nın orta kısmındaki ülkelerden biri Ruanda ya da resmi adıyla Ruanda Cumhuriyeti. 1994’te yaşanan ve 800 binden fazla kişinin katledildiği soykırımın ardından planlı bir stratejiyle yaralarını saran Ruanda artık Afrika’nın en güvenli ülkeleri arasında. Yağmur ormanlarında yaşayan dağ gorilleri de ülkenin adını tüm dünyaya duyuruyor.
#SeyahatBilim insanları yarasalarda gizlenen 'Kiwira' isimli yeni bir virüs keşfettiler. Hantavirüs ailesinden gelen bu virüs için çalışmalara başlayan bilim insanları, virüsün insanlara bulaşma olasılığının iyi incelenmesi gerektiğini belirtiyor.
#YarasaDünya Bankası, Yoksulluk ve Paylaşılan Refah Raporu 2022’yi yayımladı. Rapora göre, 2030 yılına kadar aşırı yoksulluğu sona erdirme konusundaki hedeflere ulaşılamayacağı ve pandeminin küresel yoksulluğu azaltma çabalarına en büyük darbeyi vurduğu belirtildi.
#Dünya BankasıDünya çapında referans alınan inşaat sektörü dergisi ENR’ın (Engineering News Record), her yıl müteahhitlerin bir önceki yılda ülkeleri dışındaki faaliyetlerinden elde ettikleri gelirleri esas alarak yayımladığı ‘Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi Listesi’nin 2022 yılı sonuçları açıklandı.
#MüteahhitlikBirleşmiş Milletler’e bağlı UNAIDS kuruluşu, AIDS ve hastalığa neden olan HIV virüsü hakkında küresel raporu dün Kanada’da açıklayarak Kovid-19 salgını ve diğer küresel problemler sebebiyle AIDS ile savaşın tehlike altında olduğunu vurguladı.
#AIDSAK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, "Rusya ve Ukrayna'da sizi de birinci derecede ilgilendiren tahıl sevkiyatıyla ilgili uluslararası bir mekanizmanın İstanbul'da kurulmuş olması bu süre içerisinde Türkiye'nin nasıl önemli bir küresel aktör haline getirildiğinin en büyük ispatıdır." dedi.
#Numan KurtulmuşAK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, "Rusya ve Ukrayna'da sizi de birinci derecede ilgilendiren tahıl sevkiyatıyla ilgili uluslararası bir mekanizmanın İstanbul'da kurulmuş olması bu süre içerisinde Türkiye'nin nasıl önemli bir küresel aktör haline getirildiğinin en büyük ispatıdır." dedi.
#Numan Kurtulmuş