Beraber yemeği çok sevdiğimiz ve adete süper ikili olmuş bazı yiyecekler var. Kurufasulye ve pilav gibi... Ancak bazen birlikte yediğimiz gıdaların peşpeşe tüketilmesi sindirim sistemimizi fazlasıyla yoruyor. Diyetisyen Betül Serttaş, bu konu ile ilgili önemli bilgiler verdi.
#Birlikte Yenmemesi Gereken Besinler1900’lü yılların başlarında Avusturya’da meslek yaşamını sürdüren Dr. F. X. Mayr, daha henüz “probiyotik bakteriler”in önemi ve “MİKROBİYOM” olarak adlandırdığımız muazzam “yeni organ”ımız henüz bilinmezken “Sağlık bağırsaklarda başlar” gibi iddialı bir cümle kullanmış, bize “sağlıklı beslenme”nin sadece “sağlıklı gıda” tüketimiyle ilişkili olmadığını, “sağlıklı sindirim” meselesinin de en az yiyip içtiklerimizin kalitesi kadar önemli olduğunu anlatmaya çalışmıştı.
#AvusturyaEjder meyvesi, özellikle son yıllarda popüler olan bir meyve. Ülkemizde de üretilmeye başlanan ejder meyvesi, harika görüntüsünün yanı sıra lezzeti ve faydaları ile de ilgi çekiyor. Yeni tanınan bu meyve hakkında pek çok soru bulunuyor; ejder meyvesi nereden alınır, nasıl tüketilir ve faydaları nelerdir? Bu soruların hepsini cevaplıyoruz.
#Ejder MeyvesiUzmanlar, laktozsuz sütün içeriğinde bulunan vitamin ve minerallerin sindirim sistemini düzenlediğini belirtiyor. Ramazan ayında rutin beslenme düzeninin değişmesiyle sıklıkla karşılaşılan sindirim bozukluklarından korunmak için uzmanlar, özellikle sahur ve iftarda bir laktozsuz süt içilmesini öneriyor.
#SütRamazan ayında oruç tutarken değişen beslenme düzeni nedeniyle oluşabilecek sindirim problemlerine, yorgunluk ve halsizlik hissine karşı doğru besin tercihlerinin önemli olduğunu, sağlıklı beslenmenin ve gerekli besin ihtiyaçlarını almanın vücut direncini arttırdığını söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Çağatay Kansız, “Koronavirüsten koruyacak bir besin var mı? Ramazan ayında sahurda ve iftarda nasıl beslenmeli, hangi besinler tüketilmeli? Ramazanda ne kadar su tüketmeliyiz? Hangi hastalar çok dikkat etmeli? Fiziksel aktivitelerde nelere dikkat edilmeli?” gibi sıkça karşılaşılan sorular hakkında merak edilenleri anlattı.
#RamazanAşırı stres, sağlıksız ve endüstriyel beslenme, bilinçsiz antibiyotik kullanımı gibi etkenler bağırsak florasını olumsuz etkiliyor. Bu durum da obeziteden diyabete, alerjik hastalıklardan depresyona ve bağışıklık hastalıklarına kadar pek çok olumsuzluğu beraberinde getiriyor. Bunlardan korunmak için ise son yıllarda uzmanların da çok tartıştığı prebiyotik ve probiyotikler gündeme geliyor. Konu ile ilgili Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Fatih Kar bilgi verdi.
#KefirKış mevsiminin vazgeçilmezi ayva, vitamin ve mineral deposu olmasının yanında metabolizmanın da hızlanmasını sağlıyor. Detoks etkisi yaratan ayvanın aynı zamanda cilt, kalp ve sindirim sağlığına da önemli katkıları bulunuyor.Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci Arpacı sağlığa ve güzelliğe katkıları olan ayvanın, hızlı bir metabolizma için yeni yıl beslenme planında yer alması gerektiğini söylüyor:
#AyvaDoğanın bizlere verdiği en değerli hediyelerden olan meyveler, rengarenk görüntüsü, lezzetli tadının yanında aynı zamanda sağlığımız için de oldukça yararlı. Olmazsa olmaz besin maddelerinden olan meyvelerin vücudumuza sağladığı katkılar sayesinde çeşitli hastalıklardan kurtuluyor, daha sağlıklı ve enerjik bir yapıya sahip olabiliyoruz. Özellikle mevsiminde tüketilen meyveler ise çok daha farklı. İşte meyvelerin vücudumuza faydaları...
#3-6 Yaş Bebeklerinde Diş SağlığıBildiğiniz gibi fazla kilolarınızdan kurtulmanın ve en önemlisi kilonuzu korumanın yolu diyetlerden geçiyor. Verdiğiniz kiloyu tekrar geri alma ya da sürekli aç kalma korkusuyla yanına bile yaklaşmadığınız diyetler artık neredeyse tarih oluyor. Yerine sağlıklı, kalıcı, beden ve ruh sağlığınızı tehlikeye atmayacak olanlar geliyor. Tıpkı Dr. Mike Moreno’nun 17 Gün Diyeti gibi…
#17 Gün DiyetiSoğan, aynı sarımsak gibi, güçlü kokusu nedeniyle bazen yemekten kaçındığımız gıdalar arasında yer alıyor ancak, yine sarımsak gibi sağlığa faydaları nedeniyle uzmanlar tarafından sık sık tüketilmesi öneriliyor. Soğan suyunun faydaları arasında ilk olarak sayılanlar antiseptik olması, bakterilere karşı vücudun direncini arttırması, kan basıncını dengelemesi ve bazı kanser türlerine karşı koruma sağlaması bulunuyor.
#SoğanÇoğumuz için akşam yemeği masasında sevdiklerimizle vakit geçirmek, keyifli anların bir parçasıdır. Ancak 24 yaşındaki Annie Holland için bu basit eylem bile imkansız hale gelmiş durumda. Çünkü Annie, son 10 yıldır hiç yemek yiyemiyor.
#SağlıkSağlık Bakanlığı, Ramazan’da sağlıklı beslenme önerilerinde bulundu: Sahuru atlamayın, hafif bir kahvaltı tercih edin. İftarda azar azar küçük porsiyonlar şeklinde beslenin. Günde en az 8 bardak su içmeyi hedefleyin. İftardan sonra ve sahurda dişlerinizi fırçalayın.
#RAMAZANİftar vaktinde sabırsızlıkla sofraya oturuyoruz, ancak uzun saatler boyunca dinlenme moduna geçen midemizi aniden doldurmak, beklenmedik sağlık sorunlarına yol açabilir. İftarda yiyecekleri doğru sırayla tüketmek hem sindirim sistemimizi korur hem de daha enerjik hissetmemizi sağlar. İşte iftar sofralarında sağlıklı ve dengeli bir başlangıcın püf noktaları...
#Ayça KayaRamazan ayına sayılı gün kala oruç tutarken ne yemeliyiz ne içmeliyiz araştırmalar arasında yer alıyor. Ramazanda kilo almamak kadar, gün boyunca enerjimizin düşmemesi için tok hissetmek ve yeterli vitaminleri alabilmek de ayrıca önem taşıyor. Peki, sahur ve iftarda nasıl beslenilmeli? İşte, Uzm. Diyetisyen & Psikolog Fatma Yurdagül ile Ramazan ayında beslenme tüyoları!
#Ramazan Beslenme1960'larda yapılan bir deneyin ayrıntıları önce bir belgesel sonra da bir sosyal medya paylaşımı aracılığıyla gündeme taşınınca kızılca kıyamet koptu. Aslına bakılırsa, demir mineralinin vücuttaki emilimini ölçmek isteyen araştırmacılar, o dönemler çok yaygın kullanılan bir yönteme başvurmuştu. Peki tartışmalara yol açan şey neydi?
#İngiltereDünyanın en büyük bağımsız kanser araştırma kurumu Cancer Research UK önderliğindeki ‘Şekersiz Şubat’ta bir ay boyunca şekeri bırakma hedefleniyor. Biz de uzmanlara rafine şekeri hayatımızdan çıkarmanın yollarını sorduk. “Tatlı krizlerini azaltmak için güne peynir, yumurta, meyve, ceviz gibi besinlerle başlayın” diyen uzmanlar özellikle hazır soslar, meyve suları, turşular gibi işlenmiş gıdalara karşı uyarıyor. Sık sık tatlı krizine girenlereyse öğün sayılarını arttırmalarını tavsiye ediyor.
#Şeker