Aşı takvimi ile Sağlık Bakanlığı tarafından belli yaş gruplarında uygulanan aşılama sürecinde sona yaklaşıldı. İlk süreçteki aşamada sağlık görevlileri, yaşlı, engelli, koruma evleri gibi yerlerde kalanlara ve 65 yaş üzerindekilere aşılama gerçekleşti. Bilim Kurulu Toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Bilim Kurulumuzun oluşturduğu öncelikli grupların aşılanmasında 1. aşamayı tamamlamak üzereyiz." ifadesini kullandı. Gözler şimdi sonraki süreçte. Peki, 2. aşamada kimler aşı olacak? İşte, ayrıntılar.
#Aşı Sırası ÖğrenmeKovid-19 Aşısı Ulusal Uygulama Stratejisi kapsamında 14 Ocak'ta sağlıkçıların aşılanma süreci başlamıştı. Bir süre önce sağlık çalışanlarının aşılaması tamamlanmış, 90 yaş üstü vatandaşların da evde aşılama süreci geride kalmıştı. Son olarak da 75 yaş üstüne aşılama çalışmaları devam ediyordu. Şimdi ise 65 yaş üstü vatandaşların aşılanacağı tarih bekleniyor. Peki, 65 yaş üstü ne zaman aşı olacak?
#65 Yaş Üstü Ne Zaman Aşı Olacak?Aşı takvimi, koronavirüs aşısı uygulanacak grup sıralamasının açıklanmasının ardından yoğun ilgi görüyor. Buna göre, aşılamanın birinci aşamasının A grubunda sağlık kurumunda çalışanlar (kamu, özel, üniversite, vakıf vb. tıp fakültesi ve diş hekimliği fakültesi stajyer öğrencileri dahil) ile tüm eczane çalışanları (eczacı ve kalfalar dahil) bulunuyor.
#Sağlık Bakanlığı Aşı TakvimiTürkiye'de özellikle son günlerde yaşanan köpek saldırıları kuduz şüphesini gündeme getirirken, ölümcül olması nedeniyle en çok korkulan hastalıkların başında geldiğini belirten İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Alper Şener, "2030-2040 yıllarında Türkiye'nin nüfusuna eş değer bir sokak hayvanıyla karşı karşıya kalabileceğimiz öngörülüyor. Bu korkunç bir rakam" dedi.
#Prof. Dr. Alper ŞenerTürkiye'de özellikle son günlerde yaşanan köpek saldırıları kuduz şüphesini gündeme getirirken, ölümcül olması nedeniyle en çok korkulan hastalıkların başında geldiğini belirten İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Alper Şener, "2030-2040 yıllarında Türkiye'nin nüfusuna eş değer bir sokak hayvanıyla karşı karşıya kalabileceğimiz öngörülüyor. Bu korkunç bir rakam" dedi.
#Sokak HayvanlarıKızamık aşısı takvimi, son gelişmelerle tekrar gündeme geldi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kızamıkla ilgili yaptığı açıklamada Korunmanın en etkili yolu aşı olduğunu ve ihmal edilmemesi gerektiğini ifade etti. Kızamık aşısı Sağlık Bakanlığı tarafından yeni doğan bebeklere ve çocuklara kızamık hastalığına karşı yapılan aşılar arasında yer alıyor. Peki kızamık aşısı ne zaman yapılır, kimlere uygulanır? Kızamık aşısı hangi aylarda uygulanır? İşte ayrıntılar...
#KızamıkKızamık aşısı takvimi, son gelişmelerin ardından gündeme geldi. Bakan Koca, temaslıların takibe alındığını, sağlık çalışanlarından barınma merkezlerindeki çocuklara kadar büyük bir aşılama kampanyasının yürütüldüğünü anlatarak, “Aşı takvimine uyun” çağrısında bulundu. Kızamık aşısı Sağlık Bakanlığı tarafından yeni doğan bebeklere ve çocuklara kızamık hastalığına karşı yapılan aşılar arasında yer alıyor. Kızamık aşısı ülkemizde 1970’li yıllardan itibaren uygulanmaya başlamış olsa da 1990’lı yıllardan itibaren tüm illerde yaygın ve yüksek dozda hayata geçirildi. Peki, Kızamık aşısı ne zaman yapılır? Kızamık aşısı kimlere uygulanır? İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Kızamık Aşısı Ne ZamanKızamık aşısı takvimi, son gelişmelerin ardından gündeme geldi. Bakan Koca, temaslıların takibe alındığını, sağlık çalışanlarından barınma merkezlerindeki çocuklara kadar büyük bir aşılama kampanyasının yürütüldüğünü anlatarak, “Aşı takvimine uyun” çağrısında bulundu. Kızamık aşısı Sağlık Bakanlığı tarafından yeni doğan bebeklere ve çocuklara kızamık hastalığına karşı yapılan aşılar arasında yer alıyor. Kızamık aşısı ülkemizde 1970’li yıllardan itibaren uygulanmaya başlamış olsa da 1990’lı yıllardan itibaren tüm illerde yaygın ve yüksek dozda hayata geçirildi. Peki, Kızamık aşısı ne zaman yapılır? Kızamık aşısı kimlere uygulanır? İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Kızamık Aşısı Ne ZamanSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, son dönemlerde artan kızamık vakalarının ardından ortaya çıkan 'kızamık salgını' iddialarına ilişkin yaptığı açıklamada, "Sağlık Bakanlığı kızamıkla ilgili 'Bir salgın var' demeden terminolojik olarak bu terimi kullanmak çok doğru değil. Bir kümelenme olabilir, yani beklenenden daha fazla, sık görülen olgu olabilir ama bu duruma 'salgın' demek için henüz erken, elimizde net bir veri yok" dedi.
#Prof. Dr. ŞenerSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, son dönemlerde artan kızamık vakalarının ardından ortaya çıkan 'kızamık salgını' iddialarına ilişkin yaptığı açıklamada, "Sağlık Bakanlığı kızamıkla ilgili 'Bir salgın var' demeden terminolojik olarak bu terimi kullanmak çok doğru değil. Bir kümelenme olabilir, yani beklenenden daha fazla, sık görülen olgu olabilir ama bu duruma 'salgın' demek için henüz erken, elimizde net bir veri yok" dedi.
#Sağlık BakanlığıPandemi sırasında artan aşı karşıtlığının etkisiyle çocukluk çağı aşılama oranlarının düşmesi ve düzensiz göçle aşı takiplerinin zorlaşması, yıllardır görülmeyen kızamık vakalarının yeniden ortaya çıkmasına neden oldu. Türk Pediatri Kurumu Başkanı Prof. Dr. Haluk Çokuğraş, yıllar sonra ilk kez bir kızamık vakasını hastaneye yatırdıklarını belirterek, kızamık için aşılanma oranının yüzde 95'lerin altına inmesi durumunda, salgınların yeniden yaşanabileceğini vurguladı.
#Prof. Dr. Haluk ÇokuğraşPandemi sırasında artan aşı karşıtlığının etkisiyle çocukluk çağı aşılama oranlarının düşmesi ve düzensiz göçle aşı takiplerinin zorlaşması, yıllardır görülmeyen kızamık vakalarının yeniden ortaya çıkmasına neden oldu. Türk Pediatri Kurumu Başkanı Prof. Dr. Haluk Çokuğraş, yıllar sonra ilk kez bir kızamık vakasını hastaneye yatırdıklarını belirterek, kızamık için aşılanma oranının yüzde 95'lerin altına inmesi durumunda, salgınların yeniden yaşanabileceğini vurguladı.
#Kızamık2020 insanlığın yaşadığı en zor yıllardan biri olarak tarihe geçti. Dünyayı kasıp kavuran ve adeta distopik bir hikâyenin ortasındaymış gibi hissetmemize neden olan pandemi o yıl başladı. 2021’de pandemi kısıtlamalarına alıştık; uzaktan eğitim, maske-mesafe-hijyen kuralı, hafta sonu sokağa çıkma yasakları hayatımızın ‘normali’ oldu. Kısıtlamaların esnetildiği 2022’ye Omikron varyantının hafif semptomlarının yarattığı umutla girdik. İşte salgının başından bu yana yaşadıklarımız...
#Pandemi3. doz aşının kimlere yapılacağı ve zorunlu olup olmadığı gündemde yer alıyor. 2 yıldır koronavirüsün pençesindeki dünya omicron varyantı ile yeniden alarma geçerken Sağlık Bakanlığı da hatırlatma dozunu devreye soktu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Avrupa'da görülen günlük vaka sayısı artışlarının ülkemizde görülmemesi için belirlenen aşı takvimi üzerinden 3 aydan uzun süre geçen vatandaşlarımız için hatırlatma dozunun uygulanmasına karar verilmiştir." dedi. Biontech 3. doz aşıların zorunluluğu da öne çıkan konulardan oldu. Peki, 3. doz aşı zorunlu mu oldu? İşte, 3. doz aşılar hakkında ayrıntılı bilgiler.
#BiontechSağlık Bakanlığı, corona virüs için son gelişmeleri ve günlük tabloyu paylaştı. Tabloya göre son 24 saatte 351 bin 253 Kovid-19 testi yapıldı, 18 bin 762 kişinin testi pozitif çıktı, 176 kişi yaşamını yitirdi. Bakan Koca Twitter'dan yaptığı açıklamada, hatırlatma dozu çağrısı yaparak, "Bakanlığımız, belirlenmiş aşı takvimi üzerinden 3 aydan uzun süre geçmiş olan vatandaşlarımızı hatırlatma dozunu yaptırmaları için telefon mesajıyla doğrudan bilgilendirmektedir. HATIRLATMA DOZU zamanı gelenler aşılarını hemen yaptırsınlar. VAKTİNDE YAPILAN AŞI DAHA ÇOK KORUR" ifadelerini kullandı.
#KoronavirüsSağlık Bakanlığı, corona virüs için son gelişmeleri ve günlük tabloyu paylaştı. Tabloya göre son 24 saatte 354 bin 857 Kovid-19 testi yapıldı, 18 bin 141 kişinin testi pozitif çıktı, 190 kişi yaşamını yitirdi. Bakan Koca Twitter'dan yaptığı açıklamada, hatırlatma dozunun önemini vurgulayarak, "Hatırlatma dozu Türkiye’de erken uygulanmaya başladı ve ani vaka artışları yaşanmadı. Bu doz, aşıların yeni varyantlara karşı etkisini de artırıyor. Belirlenen aşı takvimi üzerinden 3 aydan uzun süre geçen vatandaşlarımızın hatırlatma dozunu yaptırmasını ısrarla öneriyoruz" ifadelerini kullandı
#KoronavirüsSon dakika haberi... Koronavirüs Bilim Kurulu, başta tüm dünyayı yeniden sıkı önlemler almaya sürükleyen Omikron varyantı olmak üzere salgındaki son gelişmeleri değerlendirmek için Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında saat 17.30'da toplandı. Toplantının sona ermesinin ardından Bakan Koca, sosyal medya hesabından yazılı bir açıklama paylaşarak toplantıda ele alınan konulara ilişkin kararları açıkladı. Aşılama programına ilişkin karara göre ikinci doz aşısını yaptırmasının üzerinden 3 ay geçmiş vatandaşlar hatırlatma dozu yaptırabilecek.
#KoronavirüsSağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada “Aşı Sonrası İstenmeyen Etki (ASİE) İzleme Sistemi”nin olmadığı iddiasına yanıt verildi. Açıklamada, "Ülkemizde, aşı sonrası istenmeyen etkilerin saptanması ve bildirimi için 'Aşı Sonrası İstenmeyen Etki (ASİE) İzleme Sistemi' mevcuttur." denildi.
#Koronavirüs AşısıTürkiye'de son 24 saatte 294 bin 561 Kovid-19 testi yapıldı, 21 bin 692 kişinin testi pozitif çıktı, 183 kişi ise hayatını kaybetti. Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nurettin Yiyit, "İki doz Sinovac aşılı yoğun bakım hastalarımız artıyor. Delta varyantına karşı mRNA veya inaktif farketmez, mutlaka üçüncü doz aşılarını olmaları gerekiyor. Sonbahar mevsimi onların kötü haberlerini duyacağımız mevsime dönmesin" dedi. Prof. Dr. Yiyit ayrıca, "İki doz Sinovac, biz sağlık çalışanlarını çok iyi korudu. Özellikle Alfa varyantında çok iyi korunduk. Hatta son dalgada yaşlılarımızın yoğun bakıma giriş ve yatışları oldukça düştü.'' ifadelerini kullandı.
#İstanbulSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, salgının önüne geçmede tek doz aşının etkisi olmadığını belirterek ikinci ve üçüncü doz aşıyı da yaptırmanın büyük önem taşıdığını bildirdi. Şener, "Tek aşı eşittir hiç aşı. Hiçbir aşı tipinde tek aşı yapılmaz. Bazıları tek dozu oluyor, ikinci dozu olmuyor. O zaman ilk aşı da boşuna yapılmış oluyor. Maddi ve manevi külfetin yanında sonuç da alamıyoruz. Aşılanma takvimi geçerse baştan başlamamız gerekiyor." dedi. Şener, "Aşı olmuş kişi 1 birim virüs taşırken, aşısızlar 100 ile 1000 birim arası virüs taşıyor. Bu kadar bir fark varken toplumu aşılı ve aşısız diye bölmeye gerek yok." ifadelerini kullandı.
#Alper ŞenerSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, salgının önüne geçmede tek doz aşının etkisi olmadığını belirterek ikinci ve üçüncü doz aşıyı da yaptırmanın büyük önem taşıdığını bildirdi. Şener, "Tek aşı eşittir hiç aşı. Hiçbir aşı tipinde tek aşı yapılmaz. Bazıları tek dozu oluyor, ikinci dozu olmuyor. O zaman ilk aşı da boşuna yapılmış oluyor. Maddi ve manevi külfetin yanında sonuç da alamıyoruz. Aşılanma takvimi geçerse baştan başlamamız gerekiyor." dedi. Şener, "Aşı olmuş kişi 1 birim virüs taşırken, aşısızlar 100 ile 1000 birim arası virüs taşıyor. Bu kadar bir fark varken toplumu aşılı ve aşısız diye bölmeye gerek yok." ifadelerini kullandı.
#Koronavirüs Aşısı18 yaş altı aşı takvimi için gözler Sağlık Bakanlığı'ndan yapılacak açıklamaya çevrildi. En son 18 yaşından gün almış kişilere uygulanan aşılama süreci devam ederken, kronik hastalığı olan çocukların aşı randevularının açılacağı bildirildi. Son tabloya göre 18 yaş üstü nüfusta birinci doz aşı uygulananların oranı yüzde 63,61, ikinci doz aşı uygulananların oranı yüzde 36,80 olarak gerçekleşti. Sağlık Bakanlığı'nın verdiği bilgilere göre aşılama 18 yaş altı çocuklar için de ülkemizde uygulanabilecek. Peki, 18 yaş altı ne zaman aşı olacak? İşte, aşı randevuları ile ilgili ayrıntılı bilgiler.
#18 Yaş Altı Ne Zaman Aşı OlacakSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nurettin Yiyit Türkiye’de de görülen delta varyantına karşı başarı için çift doz aşılamanın şart olduğunu belirtti. Yiyit, "Delta varyantı oranı yavaş yavaş artıyor. Şu an aşılarımızı olup yeterli bağışıklığı sağlayıp sonbahara o şekilde girmek zorundayız. Yoksa tekrar en başa, o yasaklı, kısıtlı, işimizden, okulumuzdan ayrı günlere geri döneriz" dedi.
#Haber