TAV Havalimanları, Zagreb Havalimanı ile Balkanlar’ı adeta kanatlandırdı. Toplam 8 ülkede 15 havalimanı işleten TAV, Balkan coğrafyası portföyü açısından da önemli. Şimdilerde Makedonya ve Hırvatistan’ın ardından Karadağ Havalimanı için de TAV kıyasıya yarışıyor. TAV’ın işlettiği Zagreb Havalimanı tam bir başarı hikayesi olarak öne çıkıyor.
#TAV Havalimanlarıİnternet çöktü mü, siber saldırı var mı? Dünya genelinde birçok şirketin internet üzerinden işlemlerde sorun bildirimi yaşanıyor. Ayrıca Türk Hava Yolları tarafından yapılan açıklamada "Bilgi sistemlerinde global çapta meydana gelen teknik aksaklık nedeniyle biletleme, check-in ve rezervasyon işlemlerinde sorunlar yaşanmaktadır." denildi. Bununla birlikte global çapta bankalar, finans kuruluşları enerji şirketleri ve sağlık platformlarında aksamalar yaşandı. İşte Microsoft crowdstrike güncellemesi kaynaklı olduğu düşünülen aksamayla ilgili son durum...
#İnternetUçak imalatlarındaki gecikmeler, parça tedarikçilerinin imalat hızlarına yetişememesi, motor imalatçılarından birindeki ciddi sorunlar hızla büyüyen havayolu şirketlerini zora soktu. Yaz ayları için havayollarının yaptığı planlar şimdiden alt üst oldu. Yeni hatlar açılması da zorlaştı. Hal böyle olunca uçak biletlerinin fiyatlarına zam gelmesi bekleniyor.
#Boeing43 yaşındaki Alberto Paduanelli, 3,5 yılda 130 bin sterlin harcayarak evinin garajını gerçeği aratmayan bir Boeing 737 simülatörüne dönüştürdü .İngiliz medyasına röportaj veren Paduanelli, “British Airways pilotu simülatörün beklentilerini aştığını söyledi. Hatta bana simülatörümün gerçek bir uçaktan daha fazla modüle sahip olduğunu söyledi” ifadelerini kullandı.
#Boeing 737Pandemiden sonraki en hızlı toparlanma bu yıl oldu. Hem yolcu sayıları arttı, hem de uçak sayıları. Elbette uçulan nokta sayısı, havalimanlarındaki uçak indi-kalktı grafikleri hızla yükseldi. Uçak fabrikalarının imalat hızları arttıkça sistem doruğa ulaşacak. Ancak uçak imalatlarının artması için yan saniyelerinde hıza ayak uydurması bekleniyor. Uçak bilet fiyatlarının yüksekliğine rağmen hemen her havayolu kapasitesinde ya da üstün de bir doluluk yakalıyor. Dünyada ortalama uçak dolulukları yüzde 70-80 hatta zaman zaman üstünde gerçekleşiyor. Dünyanın en çok noktasına uçan havayolları arasında liste başı olan THY taşıdığı 85 milyon yolcu ile bir rekora imza attı.
#THYHavayolu yolcuları bilet fiyatlarına sonradan eklenen el bagajı ağırlığı ya da koltuk seçiminden kaynaklanan fiyat artışlarından şikâyetçi. Genel olarak bilet için rezervasyon yapılırken net bir rakam görmek isteniliyor. Ama şirketler arasındaki standart farklılıkları sorun yaratıyor. Avrupa’da yeni bir düzenleme gündemde.
#TAV HavalimanlarıSipariş vermekte geciken havayollarının büyüme hızları da düşecek. Havayolu uçağı üreten Boeing, Airbus Embraer gibi şirketler bazı modeller için ancak 2027-2028 tarihlerine rezervasyon yapabiliyorlar. Bazı modeller için fabrika tezgahları 2037’ye kadar dolmaya başladı
#Havayolu ŞirketleriTAV Havalimanları Holding CEO’su Serkan Kaptan Riga Havacılık Forumu’nda gelecek 20 yılda gökyüzünün nasıl kalabalıklaşacağını, havalimanlarının nasıl büyüyeceğini ve çok fazla personele ihtiyaç olacağını anlattı. Kaptan, havacılığın her dalının gelecekte de en cazip mesleklerden olacağını söyledi.
#TAV HavalimanlarıYüzlerce uçak iniyor. Bir o kadar uçak kalkıyor. Hepsi dolu. Yedek yolcu listeleri uzayıp gidiyor. Antalya Havalimanı Türkiye’nin turizm lideri haline geldi. DHMİ büyümenin, havalimanı büyültmeyi zorunlu hale getirdiğini anladığı an harekete geçti. Kültür ve Turizm Bakanı da sistemin büyük destekçisi oldu. Yakın gelecekte havalimanı büyüyen boyutları ve düzeniyle turizmin ana üssü olmada iddiasını doruğa taşıyacak.
#Antalya HavalimanıKoronavirüs pandemisi yüzünden ağır darbe alan havayolu şirketleri, daha pandemi bitmeden gelen ekonomik krizle birlikte oldukça zor günler geçirmeye devam ediyor. Sürekli olarak kriz yaşayan şirketler çalışanlarını ya işten çıkarıyor ya da önlerine tatsız seçenekler sürüyor…
#Qantas HavayoluAvrupa genelinde 13-19 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilen uçuşlara göre İstanbul Havalimanı, Avrupa’nın en yoğun havalimanı oldu. Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı’nın (EUROCONTROL) açıkladığı en çok uçuş yapılan ilk 10 havalimanı listesinde Antalya Havalimanı da 7’nci sırada yer aldı. En fazla uçuş yapılan ülke ise İngiltere oldu.
#Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti TeşkilatıBerlin’de yaklaşık 10 yıl gecikmeyle açılan BER Havalimanı, salgın nedeniyle uzun süre hizmet veremedi. Bu süre içinde AB fonu ve devletten yardım alan BER Havalimanı işletmesi, şimdi de ucuz uçuşlar sunan havayolu şirketleriyle artan havalimanı ücretleri nedeniyle sorun yaşıyor.
#Almanyaİngiltere'de Covid kısıtlamanlarının gevşetilmesinin ardından, havayolu şirketleri ve tur operatörleri, tatil planlarında büyük bir sıçrama gerçekleşeceği beklentisiyle personel sayılarını artırıyor. Ancak salgın döneminde çok sayıda kişinin işlerini kaybetmesi ve başka sektörlere yönelmesi nedeniyle işgücü sıkıntısı yaşanabileceğine dair uyarılar var. Öte yandan Yunanistan, Türkiye ve Kıbrıs için yapılan rezervasyonlarda ise "muazzam bir büyüme" olduğu da açıklandı.
#PandemiGünlerdir gerçek bir sinir harbi sürüyordu. Uçak imalatçıları, Amerikan Sivil Havacılık Otoritesi FAA, 5G yayınlarının ertelenmesini istiyorlardı. Gerekçe özellikle havalimanlarının çok yakınındaki baz istasyonlarının, uçaklarda yüksekliği gösteren altimetreleri etkileyeceği, yaratacağı parazitlerle inişleri tehlikeli hale getireceği olarak açıklandı. Haklılık payı da vardı. Ancak, Amerika’nın en güçlü iki telekomünikasyon devi bunu pek kabullenmediler.
#5GGenel olarak uçak ve helikopter kazalarında giderek azalma oluyor. Gerçi uçuşlar geçtiğimiz yıl neredeyse yüzde 60 civarında azdı. Ama yazla birlikte yine de yoğun uçuşlar oldu. Uzun süre uçmayan pilotların çok daha dikkatli oldukları gözlendi. Kazalar azaldı. 2022 yılında da büyük talihsizlikler olmazsa kazaların çok daha azalacağı umudu sürüyor.
#Uçak Kazası