Rusya, 1613 yılında, I. Mihail tarafından kuruldu. 1991 yılında gerçekleşen Bolşevik devrimi ile yıkılan Çarlık Rusya'sı, yerini Sovyetler Birliğine bıraktı. Sovyetler Birliği ise 26 Nisan 1991 tarihinde dağıldı. Resmi adı Rusya Federasyonu, 17.130.000 kilometrekarelik yüzölçümüne sahiptir ve dünyanın en büyük ülkesidir. Rusya hangi kıtada, hangi dine mensup, hangi dili, alfabeyi ve takvimi kullanıyor? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#RusyaOrdu’nun Fatsa ilçesinde yaşayan Adnan Sobi isimli vatandaş deniz kenarında yürürken bir cihaz olduğunu fark etti. Üzerinde çeşitli elektronik aksam bulunan cihazı alan Sobi, hemen durumu yetkililere haber verdi. Üzerinde Rus alfabesi ile yazılar yazan cihazın bir balığın üzerine takılmış takip cihazının olduğu tahmin edilirken cihazı incelemek için bulan vatandaşın yanına giden Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmet Balık, karaya vuran cihazın balıkların üzerine takip için takılan telemetri cihazına benzediğini söyledi.
#Adnan SobiOrhun Yazıtlarının hem tarihi hem de edebiyat açısından önemi oldukça büyüktür. Aynı zamanda Göktürk Yazıtları olarak da bilinen Orhun Yazıtları taş üzerine yazılan yazıtlar olduğu bilinmektedir. Orhun alfabesinin ise 700'lü yılların başında yazıldığı bilinmektedir. Peki Orhun yazıtları nedir ve kimler adına dikilmiştir? İte Orhun yazıtlarının özellikleri ve hakkında merak edilen tüm detaylar.
#Orhun YazıtlarıRusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle başlayan savaş tüm şiddetiyle sürüyor. Rus ordusunun neredeyse tüm askeri araçlarının, özellikle de tanklarının üzerine çizdiği Z sembolü savaşın başından beri tartışılmaya devam ediyor. Ünlü Rus figürlerin ve sporcuların giysilerine bile yansıyan bu işaret şimdi de çocuklar için tasarlanan oyuncaklarda görülmeye başladı…
#RUSYAHull City Teknik Direktörü Şota Arveladze, İngiliz basınına bir röportaj verdi ve Rusya ile Ukrayna arasında süren savaş nedeniyle Rusya'ya tepki gösterdi. Gürcü teknik adam, tüm dünyaya da mesaj gönderdi.
#Şota ArveladzeUkrayna dili Rusça mı sorusu, iki ülke arasında artan gerilimin ardından kamuoyunun merak ettiği konu oldu. Birbirine yakın iki ırk olmaları dolayısıyla dillerinin de ortak olup olmadığı merak edilen Rusya ve Ukrayna, temelde aynı ancak özelde farklı bir yapıya sahiptir. İşte, Ukrayna dili Rusça mı sorusuna yönelik bazı detaylar
#UkraynaPara icat edilmeden önce, deniz kabuğundan kıymetli metallere kadar çeşitli mallar değişim aracı olarak kullanılmıştır. Tarihi kayıtlara göre, M.Ö. 118 yılında Çinliler deri para kullanmışlardır. İlk kâğıt para ise M.S. 806 yılında yine Çin'de ortaya çıkmıştır. Batıda kâğıt paraların basılması ve kullanılması 17. yüzyılın sonlarına rastlamaktadır. Peki, Osmanlı ve cumhuriyet döneminde ilk kağıt para ne zaman basıldı? İşte kağıt paranın tarihçesi...
#Kağıt ParaGündelik hayatta kullanılan Rusça kelimeler ve cümleler Rusya seyahati yapacak ya da Rusça öğrenmeye başlayacak biri için oldukça önemlidir. Özellikle basit cümleler kurma bakımından önem taşımaktadır. Bu bakımdan siz de Rusça kelimeler ve belli başlı bazı cümleler öğrenebilir ve bunlarla rahatlıkla cümleler kurabilirsiniz. Rusça gündelik hayatta kullanılabilecek Rusça kelimeleri ve cümleleri detaylarıyla derledik.
Rusça dünyanın en fazla konuşulan dilleri arasında yer almaktadır. Hal böyle olunca Rusçada yer alan gündelik hayattaki kelimeler de merak edilmektedir. Rusça dilinde en çok merak edilen kelimelerden bir tanesi de şerefe kelimesidir. Şerefe kelimesinin ne demek olduğu ve nasıl yazıldığı Rusçada merak edilenler arasındadır. Peki, Rusça şerefe ne demek? Rusçada şerefe nasıl denir ve yazılır? Rusça şerefe kelimesinin okunuşu nedir? İşte Rusça dilinde ki şerefe kelimesine dair tüm detayları derledik.
Şanlıurfa’da Göbeklitepe yakınlarında geçtiğimiz cuma günü bulunan ve dün sabah esrarengiz bir şekilde yok olan monolitin sırrı çözüldü. Üzerinde Göktürk alfabesiyle ‘Gökyüzüne bak, ayı gör’ yazısı bulunan metal blokun, Milli Uzay Programı çerçevesinde oraya konulduğu ortaya çıktı.
#GazetehaberleriATATÜRK, 1920’li yıllarda ‘ülke ve millet’ gerçekten hayat memat, yani beka tehlikesiyle karşı karşıyayken bir taraftan TBMM’yi kurmak için yoğun çalışmalarını sürdürüyor, diğer taraftan da Meclis’e halk tarafından seçilerek gönderilecek temsilcilerde aradığı özellikleri, halka ulaştırıyordu.
#YazarSessiz sinemanın yeni restore edilmiş seçkin örneklerini sinemaseverlerle buluşturan Uluslararası İstanbul Sessiz Sinema Günleri’nin beşincisi bu yıl, 5-9 Aralık 2018 tarihleri arasında gerçekleşiyor. Akbank Sanat Merkezi, Fransız Kültür Merkezi, Kadıköy Sineması ve bomontiada ALT mekanlarında seyirciyle buluşacak festivalin ana teması ise ‘Teknoloji’
#Sessiz SinemaMoldova, nüfusu ve nerede olduğu ile internet üzerinden araştırılmaya başlandı. Başkenti Kişinev olan ülkede birçok bölge de yer alıyor. 3 buçuk milyon civarında nüfusa sahip olan Moldova, 27 Ağustos 1991 tarihinde bağımsızlığını ilan etti. Peki, Moldova harita üzerinde nerede bulunuyor? İşte, o ülke hakkında bazı bilgiler
#Moldova NeredeSakarya'nın Karasu ilçesi sahiline geçen hafta batan Rus savaş gemisine ait olduğu tahmin edilen 1 sandık mühimmat vurdu. Önceki gün de Kaynarca ilçesi Başoğlu Karaboğaz sahilinde aynı gemiye ait olduğu tahmin edilen ve içinde mühimmat bulunan 2 sandık daha karaya vurmuştu.
#RusBULGARİSTAN’da 26 Mart tarihinde yapılan erken genel seçimler ile yaşanan olaylar ve bunların arkasında yatan nedenler, Türk basınında pek değer bulmadı. Yani 650 bin Türk seçmenini ilgilendiren gelişmeler, referandumun tartışmalarının gölgesinde kaldı. Biz de yer imkânsızlığından seçimleri bugün yazabiliyoruz ancak.
#Yalçın BayerBulgaristan’da halk dün parlamento seçimleri için sandığa giderken, Türk kökenli seçmenlere getirilen kısıtlamalar dikkat çekti. Türkiye’de daha önce 140’tan fazla sandık kurulurken, Bulgar seçim makamları bu kez 35 sandık kurdu. Seçimden gelen ilk sonuçlara göre Avrupa yanlısı merkez sağ parti GERB (Avrupalı Gelişimi için Vatandaşlar) oyların yüzde 32.55'ini alarak, erken seçimlerden birinci parti olarak çıktı.
#Seçim