Havaların iyiden iyiye soğuması ile birlikte romatizma hastaları, özellikle eklem ve kas romatizması olan hastalar çok daha şiddetli ağrılar yaşayabiliyor. Kış aylarında bu alevlenmelerin artma ihtimalini vurgulayan Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş, bu dönemde nasıl beslenilmesi gerektiğini anlatıyor.
#RomatizmaHavaların soğumaya başlamasıyla birlikte, bağışıklık sisteminizi güçlü tutmak her zamankinden daha önemli hale geliyor. Bağışıklığı güçlendiren bitkiler, hastalıklara karşı doğal bir savunma oluşturmanız için mükemmel bir yol sunuyor. Özellikle ekinezya, zerdeçal, zencefil ve ginsenggibi bitkiler, vücudun direncini artıran bileşikler içeriyor. Ancak, bu bitkileri dengeli bir şekilde tüketmek çok önemlidir, çünkü aşırı tüketim bazı sağlık sorunlarına yol açabilir.
#Bitkisel ÇaylarHavalar iyice soğumaya başladı, vücudumuzu soğuk havalara hazırlamanın vakti geldi. Mevsim geçişlerinde kimi gıda takviyeleri ve vitaminlere saldırıyor kimi de doğanın bize sunduğu şifalı bitkilerden yardım alıyor. Aktarlar kış hazırlığı yapmaya başladılar bile. Ancak bu konuda kulaktan dolma yanlış bilgiler ve doğal bitkilerin yanlış kullanımı yarardan çok zarara neden oluyor. Peki hangi bitkiler gerçekten bağışıklığı güçlendiriyor? Satın alırken nelere dikkat edilmeli? Fazla ve yanlış tüketimi hangi sağlık sorunlarına neden olur? Uzman Dr. Dinçer Erdinç ile konuştuk
#Bitki ÇaylarıSevgili Hürriyet okurları... Çay, ülkemizde olduğu kadar tüm dünyada en sevilen içeceklerin başında geliyor. Bitki çayları da son dönemlerde oldukça popüler. Peki bitki çaylarında püf noktalar neler? Hangi çay hangi rahatsızlıklar için öneriliyor? Bu soruları Dr. Sevil Özkan’a sordum.
#Şenol KalyoncuBu sene 30 Ağustos zaferinin 100’üncü yılını kutlayacağız. Bir milletin birlik ve beraberlikle neleri başarabileceğinin ilk adımı olan Kurtuluş Savaşı’nı mutlak bir galibiyetle sona erdiren bu önemli günü anarken zaferin coğrafyasında bir gezinti yapalım istedim. Büyük Taarruz’u anlamak isteyenler muhakkak tarihin kültürle harmanlandığı Afyonkarahisar’a, Uşak’a ve Kütahya’ya uğramalı. 1981’de milli park ilan edilen, büyük muharebelerin geçtiği alanları gezi listenizin başına koyun. Ve unutmayın ki bu şehirlerde daha keşfedecek çok şey var.
#HürriyetAdetliyken kiraz sapı içilir mi? sıklıkla yanıtı aranan sorular arasındadır. Özellikle kullanım alanı bakımından önem taşıyan konular arasında yer almaktadır. Bu bakımdan Adetliyken kiraz sapı içilir mi? öğrenebilir ve buna göre rahatlıkla kullanabilirsiniz. Adetliyken kiraz sapı içilir mi? Regl döneminde kiraz sapı içmek zararlı mı ve adet söktürür mü detayları ile derledik.
Uzun tatilleri yazın yapmaya alışkın olduğumuz için kış tatillerine çok ilgi göstermiyoruz. Bir de kışın havaların iyice soğuk olduğu zamanlar gelince tatil aklımızın köşesinden bile geçmiyor. Halbuki Türkiye’de kışın da baharı ya da yazı yaşayacağınız yerler var. Uzmanlarımıza ‘Türkiye’de kışın ılıman olan yerler nereler’ diye sorduk. 5 şehirden birbirinden güzel 10 adresi önerdiler.
#TatilYemeklere verdiği lezzet ve ferahlatıcı kokusu ile bilinen ballıbabagiller familyasında yer alan nanenin sağlığa pek çok faydası vardır. Dünyada daha çok ılıman ve astropikal bölgelerinde yetiştirilen nanenin ülkemizde 7 farklı türü bulunuyor. Ülkemizde yetiştirilen nanenin eterik yağ açısından oldukça kalitelidir. Kuru nane faydaları nelerdir tüm detayları ile derledik.
#FaydalarıDiz ağrısı eklemlerde en sık karşılaşılan ağrılardan biridiri. Dizlerimiz gün içinde en yoğun kullandığımız eklemlerimizden biridir.. Bu sebeple dizde meydana gelen kronik ağrılar önemsenmelidir. Bu ağrılar merdiven inip çıkarken, menisküs veya romatizma nedeniyle meydana gelebilir. Diz ağrısına iyi gelen bitkisel ve doğal yöntemlerle de evde çözüm üretilebilir. Peki diz ağrısı nasıl geçer? Evde diz ağrısına ne iyi gelir? Diz kapağı ağrısı nasıl geçer? Diz ve bacak ağrısına ne iyi gelir? İşte diz ağrısı nedenleri ve diz ağrısına iyi gelen öneriler...
#Diz Ağrısına Ne İyi Gelir?Papatya bitkisinin gerek kürü gerekse yağı sağlık alanında oldukça sık kullanılmaktadır. Kökeni Eski Mısır'a kadar dayanan papatya kürü pek çok hastalığın tedavisinde şifa olmaktadır. Görüntüsü ve hoş kokusuyla çok sevilen çiçeklerden olan papatya sakinleştirici etkisi olan bir bitkidir. Papatya kürü nedir ve nasıl yapılır, papatya kürü faydaları ve tarifi nedir tüm detaylarıyla derledik.
Biberiye, fesleğen, lavanta ve ada çayı ailesinin bir üyesi olup çoğunlukla Türkiye'nin Akdeniz bölgesinde yetişen bir bitki olma özelliği barındırmaktadır. Biberiye bitkisinden elde edilen biberiye yağı bu anlamda önemli bir doğal üründür. Sizin için biberiye yağı nedir, nasıl yapılır ve neye iyi gelir? Biberiye yağı faydaları ve kullanımı konularını derledik.
#Biberiye YağıAltın otu, ülkemizin pek çok bölgesinde yetişen ve adını da altın sarısı renginden alan bir bitki. İçerisinde flavonlar, reçine ve benzer bileşenler bulunduran bu bitki çeşitli yararları bulunuyor. Peki altın otunun faydaları nelerdir, çayı nasıl hazılanır? İşte altın otunun faydaları...
#Altın Otu FaydalarıYüz yıllardır tıbbı tedavilerde kullanılan ısırgan otu bitkisi son dönemde en çok merak edilen bitkilerden, özellikle hastalıklarını doğal yöntemlerle tedavi etmek isteyen vatandaşların araştırılmalarına konu oluyor. Peki, ısırgan otunun faydaları neler? Isırgan otu nelere iyi gelir?
#Isırgan Otunun Faydaları Neler?Alternatif tıbbın vazgeçilmez bitkileri arasında yer alan dulavrat otu, içeriğinde bulunan antioksidanlar nedeniyle doğal bir antibakteriyeldir. Bu önemli özelliği, dulavrat otunun romatizma, soğuk algınlığı ve sedef rahatsızlığı gibi birçok hastalığın tedavisinde kullanılmasına olanak sağlamıştır.
#Dulavrat OtuEylül'ü geride bırakırken sonbahar kapımızı çaldı ve ardından kış... Tek endişemiz sağlığımız aslında. Hasta olmamak için gereken tedbirleri almak, hijyen çok önemli ve kapalı alanlarda, kalabalıklarda kalmamak. Pandemi sürecinde en çok da aldığımız her nefesin kıymetini anladık. Temiz havan, sağlıklı gıda, el sıkışıp dokunabilmek ne kadar değerliymiş.
#BaharatÜlkemizin Güneydoğu Anadolu bölgesinin bir parçası olan Siirt ili, Bitlis, Şırnak, Batman, Van ve Mardin illeri ile komşudur. Siirt ilinin 7 adet ilçesi ve 12 adet belediyesi bulunmaktadır. Peki, Siirt'in İlçeleri neler ve hangi bölgede? Siirt'te gezilecek ve tarihi yerler nerelerdir? Sizin için derledik.
#Siirt İlçeleriMustafakemalpaşa’da gezdikçe birbirinden güzel doğal alanları keşfedip, tadını çıkaracaksınız. Bu alanları isterseniz, fotoğraf karelerine yansıtıp, ölümsüzleştirebilirsiniz. Bölgeyi gezerken, lezzetlerinden de uzak kalmamalısınız. Peynir tatlısının yanı sıra manda evi ürünleri ilginizi çekebilir.
#BursaUzun yıllardır kullanılan, faydaları saymakla bitmeyen papatya çayının etkileri deneyenleri şaşırtıyor. Yararları pek bilinmeyen papatya çayı ağrıları yok etmekten uykusuzluk problemlerini gidermeye kadar pek çok sorunda etkili oluyor.
#PapatyaUzun yaşamın sırrı olan zeytin yaprağının şifa niteliğinde faydaları bulunmaktadır. Sadece uzun yaşamın değil zayıflamanın da sırrı olan zeytin yaprağının faydaları bitmek bilmiyor. Derde deva zeytin yaprağının faydaları nelerdir? Neye iyi gelir? İşte zeytin yaprağı hakkında önemli bilgiler.
#Zeytin YaprağıTürkiye'nin en soğuk yerleşim alanlarının başında gelen Erzurum'da bulunan ve kutsal olarak nitelendirilen Balıklıgöl, Sibirya soğuklarında bile donmuyor. Hava sıcaklıklarının sıfırın altında 30 dereceye kadar düştüğü zamanlarda bile 22 derece sıcaklık ölçülen gölde, en küçük bir buzlanma olmuyor. Bir başka ilginç olay ise hava sıcaklığının arttığı yaz aylarında gölde suyun sıcaklığının 18 derece ölçülmesi. Göldeki, sırtlarında kırmızı renkte benekler bulunan balıkların etinin de yenilmediğine inanılıyor.
#ErzurumAda çayı, hemen hepimizin mutfağında olan, çayını demlediğimiz bir bitki. Genelde regl sancılarını azaltmak için kullanılan ada çayının etkileri sadece bununla sınırlı değil. Ada çayını hayatınıza dahil etmeniz için 10 harika nedeni aşağıya bırakıyoruz!
#Ada ÇayıAfyon, Uşak ve Kütahya tarihin kültürle harmanlandığı şehirler; her üçü de Kurtuluş Savaşı’nın büyük bir kısmının geçtiği bir coğrafyada yer alıyor. Bu topraklardaki en önemli destanlardan birinin yaşandığı bölge dünyanın dört bir yanından gelen misafirleri ağırlıyor. Bu yazıda sizi askeri tarihçi ve profesyonel bir rehber olan Serhan Güngör’le birlikte adım adım gezdireceğiz. O Büyük Taarruz coğrafyasını anlatacak, ben de tarih boyunca Anadolu’nun kapılarının anahtarı olmuş Afyonkarahisar ve Uşak’tan bahsedeceğim.
#AfyonkarahisarMısır püskülü çayı, mısırın üst kısmında yer alan sarı püsküller ile hazırlanan çok faydalı bir bitki çayıdır. Diyet listelerinde sıkça rastladığımız mısır püskülünün faydalarını ve mısır püskülü çayının nasıl hazırlandığını sizler için derledik.
#Mısır Püskülü Faydaları