Dünyanın ilk mRNA akciğer kanseri aşısı hastalarda denenmeye başlandı. Türkiye dahil yedi ülkede gerçekleştirilen klinik denemeler kapsamında İngiltere’de bir hastaya ilk doz aşı yapıldı. Peki akciğer kanseri aşısı hastalıkta neleri değiştirebilir? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkNobel Tıp Ödülü'nü kazanan isimler belli oldu. Bu sene ödül Drew Weissman ve Katalin Karikó'ya verildi. Bu gelişmeyle beraber Drew Weissman hakkında bilgiler merak edilen konulardan biri oldu. Peki Drew Weissman kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte Nobel Tıp Ödülü'nü kazanan Drew Weissman hakkında bilgiler...
#Drew WeissmanYoğun Bakım Derneği'nin açıkladığı, hastanelerde Covid-19 tedavisi görenler içindeki yüzde 39,4'lük 'çift doz Sinovac'lı verisi tartışmalara neden oldu. Kafa karışıklığına neden olan istatistikleri yorumlayan uzmanlara göre çözüm, hatırlatma dozu sırası gelenlerin aşılarını acilen yaptırmasından geçiyor
#KoronavirüsDünya koronavirüsle mücadeleyi sürdürürken Türkiye, Sputnik V aşısını kullanmaya başlayacağını duyurdu. Dünyada virüse karşı ilk geliştirilen aşı olan ancak aceleye getirildiği gerekçesiyle güvenilir bulunmayan Sputnik V’yi EMA incelemeye alırken birçok AB ülkesi de onay bekliyor. Ankara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İsmail Balık, faz-3 ön sonuçlarına göre güvenilir bulunan Sputnik V aşısını Hürriyet’e anlattı:
#Sputnik VYerli aşıda Faz-2 çalışmalarını başarıyla tamamlayan Türkiye, aktif olarak kullanılan iki aşı dışında başka aşıların da kullanılması için çalışmalarını sürdürüyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Rusya'nın ürettiği Sputnik V aşısının acil kullanım onayını aldığını ve yakında ülkemizde de devreye gireceğini açıkladı. Bunun yanı sıra aşının Türkiye'de de üretimi yapılacak. Peki Sputnik V aşısının diğer aşılardan farkı nedir? Semptomatik vakalara ve ölümlere karşı yüzde kaç oranında koruma sağlıyor? Prof. Dr. İsmail Balık hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Sputnik VKoronavirüs aşısı ile adını tüm dünyaya duyuran Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin ve Prof. Dr. Özlem Türeci'nin başında bulunduğu ekip, mRNA aşıları ile Multipl Skleroza (MS) çare olmayı umut ediyor. Geçtiğimiz haftalarda dünyaca ünlü tıp dergisi Science'da yayınlanan çalışmada, mRNA aşısı ile farelerin bağışıklık sistemi 'eğitildi' ve vücudun kendi dokusuyla savaşarak MS'e yol açmasının önüne geçildi.
#Uğur ŞahinTürk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin, yaklaşık 43 bin kişiye ulaşan gönüllü aşılamaları ile dünyanın en büyük Faz 3 klinik araştırmalarından biri olan ve sonuca en yakın aşılardan biri olarak görülen Alman BionTech firmasında geliştirilen Kovid-19 aşısı hakkında Demirören Haber Ajansı (DHA)'na konuştu. Prof. Dr. Uğur Şahin, "Ocak ayında Avrupa ve ABD'de aşının ilk birkaç milyon dozluk dağıtımını planlanıyoruz" dedi. Her şey yolunda giderse 2021 yılı bitmeden yaklaşık 1,5 milyar doz aşı üretilecek ve dünyanın her yerine dağıtımı için çalışılacak. Prof. Dr. Şahin, Sağlık Bakanlığı ile yapılacak protokol çerçevesinde 2021'in ilk 3 ayı içinde Türkiye'nin de ihtiyacı kadar aşı dozunu karşılamak istediklerini belirtti.
#Prof. Dr. Uğur ŞahinNormal şartlar altında bir virüse ya da bakteriye karşı başarılı aşı geliştirilmesi ve bunun toplum tarafından kullanılması için geçen süre 5-10 yıl. Ama şu an normal şartlar altında değiliz, dünyanın o kadar zamanı yok.
#GazetehaberleriHem ülkemizde hem de dünyada kalp ve damar hastalıklarından sonra en sık ölüme sebep olan hastalık kanser. Fakat uzmanlar yeni tanı ve tedavi yöntemlerinin umut verdiğini söylüyor. Genetik mekanizmaların nasıl çalıştığının daha net anlaşılması, aşılar, akıllı ilaçlar, virüslerin kansere karşı kullanılması gibi gelişmelerle bu durumun değişebileceğini düşünüyorlar.
#KanserKanser ilacının direkt tümöre enjekte edilmesi, kanda dolaşan tümör DNA’sının tespiti, bağışıklık sistemindeki T hücresinin genetiğinin değiştirilerek kanserli hücreye savaş açması, akıllı ilaçlar, yeni moleküller, radyoterapide nokta atışı yöntemi ve hatta kanser aşısı… Yakın gelecekte kanser de kronik bir hastalık gibi mi kabul görecek? Dün yani 4 Şubat, Dünya Kanser Günü’ydü. Bu vesileyle de tanı ve tedavilerdeki en yeni teknikleri doktorlara sorup özetledik.
#KanserDünya henüz koronavirüs salgınının etkilerini üzerinden atmamışken 13 ülkede eş zamanlı görülen maymun çiçeği virüsü (monkeypox), yeni bir pandemi endişesine neden oldu. Prof. Dr. İsmail Balık ile Prof. Dr. İftihar Köksal, bu yeni virüsle ilgili en merak edilenleri Hürriyet için yanıtladı...
#Maymun ÇiçeğiCOVID-19 salgını sebebiyle 2 yıldır hepimiz zaten diken üstündeydik ki tam ‘Rahatladık’ derken Batı medyasından ‘Maymun Çiçeği virüsü’ haberleri gelmeye başladı. İngiltere, Portekiz ve İspanya’nın ardından Kanada ve Amerika’da da ilk vakalar görüldü, endişe de tavan yaptı. Bill Gates’in ‘Biyolojik silah’ diyerek uyardığı ve henüz kanıtlanmış, güvenli bir tedavisi olmayan ‘Monkeypox’ nedir? Türkiye’ye gelir mi? Endişelenmeli miyiz? Prof. Dr. Derya Unutmaz ve Prof. Dr. İftihar Köksal yanıtladı.
#Maymun ÇiçeğiAşılar Covid-19 pandemisindeki en güçlü silahımız ancak hem virüsün sürekli mutasyona uğraması hem de başka koronavirüslerin taşıdığı yeni pandemi potansiyelleri, daha geniş kapsamlı bir çözüme ihtiyaç olduğuna işaret ediyor. Bilim insanları bir süredir tüm koronavirüslere etki edecek bir aşı için çalışıyor ve çarpıcı sonuçlar elde ediyor. Biz de bu çalışmalara biraz daha yakından baktık...
#Koronavirüs AşısıSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, tüm dünyada panik yaratan ve kapanmaları yeniden gündeme getiren Omicron varyantının bu kez yeni bir dalga değil, tsunamiye yol açacağını söyledi. Prof. Dr. Yavuz, özellikle yılbaşı nedeniyle kalabalık ortamlara girmekten kesinlikle uzak durulmasını, imkanı olan sektörlerde uzaktan çalışmaya yeniden dönülmesi gerektiğini, aşılamaların da halen hayati önem taşıdığını vurguladı.
#KoronavirüsTemelleri 1970'lerin Macaristan'ında atılan ve son 1 yılda Covid-19'a karşı en güçlü silahımız olan mRNA aşıları, önümüzdeki yıllarda kanser başta olmak üzere birçok ölümcül hastalığa da kalkan olacak. Gelecekte her yıl yüz binlerce kişinin hayatını kurtaracak bu gelişmeleri biz de sizin için mercek altına aldık.
#Mrna AşılarıÇok farklı geçmişlerden gelip kendilerini aynı anda aynı noktada bulan iki bilim insanı: Dr. Uğur Şahin ve Stephane Bancel. Dünyayı kasıp kavuran koronavirüsten çıkışın anahtarının ellerinde olduğunu biliyorlardı. Çevrelerini ve yatırımcıları buna ikna etmek için uzun süre var güçleriyle çabaladılar ve nihayet başardılar. Bu haber inanılmaz paralellikteki iki başarının hikayesi...
#Mrna Aşılarıİlk koronavirüs haberlerini almamızın üzerinden neredeyse iki yıl geçti. Salgınla mücadele son hızla devam ederken Kovid-19'un dünya genelinde bulaştığı kişi sayısı 239 milyon 126 bini, uygulanan aşı ise 6 milyar 54 milyon dozu geçti. İşte hayatlarımızı kâbusa çeviren salgının seyri...
#KoronavirüsBazı aşılar çok uzun süreli koruma sağlarken, neden koronavirüste tekrardan aşı olmamız gerekiyor? Sorunun cevabını veren uzmanlar, Kovid-19'un hala bir gizem olduğuna dikkat çekerek sürekli koronavirüsün sürekli mutasyona uğraması nedeniyle aşıların uzun süreli koruma sağlayamadığını açıkladılar.
#KoronavirüsmRNA aşılarda yani Biontech aşısında, hatırlatma dozu ile ilgili Sağlık Bakanı Koca'dan son dakika açıklama geldi. Bakan Koca basın toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, " Hatırlatma dozunu vatandaşlarımızın biran önce yapmaları gerektiğini önemsiyoruz." dedi. Değerlendirmelerin ardından hatırlatma dozunun mRNA Biontech aşısında uygulanıp uygulanmayacağına gözler çevrildi. Peki, mRNA (Biontech) aşılarında 3. doz hatırlatma aşısına gerek var mı? İşte, o konuyla ilgili ayrıntılar.
#Mrna AşıKoronavirüsün şu ana kadarki en kuvvetli varyantı olan Delta, hem dünyada hem de ülkemizde yayılmaya devam ediyor. Belirtilerden, aşı etkinliğine Delta varyantı ile ilgili akıllardaki tüm soruları uzmanlarımız hürriyet.com.tr okurlarına özel yanıtladı.
#KORONAVİRÜSİnaktif aşının anlamı son günlerde gündemde yer alan tartışmalar dolayısıyla araştırılan konu oldu. Tıpta öldürülmüş m.o.ları içeren aşı anlamına gelen inaktif aşıların canlı aşılara kıyasla bağışıklık süresi daha kısa oluyor. Gündemde yer alan mRNA ise molekülü işlenmiş, redaksiyona uğramış olarak değerlendiriliyor. İşte, mRNA ve inaktif aşı ile ilgili merak edilen bazı bilgiler.
#BiontechPandeminin bir buçuk yılı aşkın süredir devam etmesi sebebiyle hayatımıza giren yeni kelimelerden biri de varyant oldu. Özetle varyant, virüsün mutasyona uğramış haline deniyor. Şu ana kadar gelişen mutant virüslere karşı PCR tanı kitleri ve aşıların etkisi hâlâ güçlü. Ancak Dr. Sevgi Salman Ünver “Virüs için, bulaştığı her insan mutasyon geçirmek için bir şanstır. Tam da bu nedenle hızlı, yaygın ve etkin bir aşılamayla virüsün şansını azaltmak gerekir” diyor.
#GazetehaberleriGebelerin aşılanmasının temel olarak iki hedefi vardır. Birincisi anne ve fetüsün enfeksiyonların komplikasyonlarından korunmasını sağlamaktır. İkincisi yeni doğanın aşı ile önlenebilir enfeksiyonlara karşı pasif olarak korunmasını sağlamaktır. Aslında ideal olan kadınların gebe kalmadan önce erişkin aşılama programına uygun olarak aşılanmasıdır. Ancak bazı durumlar için gebelik sırasında da aşılama gereklidir.
#GebelikAmerikalı bilim insanları, mesajcı ribonükleik asit (mRNA) bileşimi içeren yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşılarının, vücuttaki antikor seviyesi düştükten sonra dahi bağışıklık sağlayabileceğini bildirdi. Bu yüzden her yıl yeniden aşı olmanın veya bağışıklığı güçlendirici dozla desteklemenin gerekli olmayabileceği değerlendirmesinde bulundu.
#Amerikalı Bilim İnsanlarıAmerikan CNN televizyonu, koronavirüs aşısıyla gündeme gelen mRNA teknolojisinin, gelecekte derman olacağı hastalıklar ve kullanım alanlarına ilişkin kapsamlı bir haber hazırladı. mRNA aşılarının yakın gelecekte, kanser başta olmak üzere, otoimmün hastalıkları ve genetik tedavilerde kullanılacağı belirtiliyor.
#Mrna