Yeni yılda bitki temelli beslenme yine yükselişte olacak. Alkolsüz içki eşleşmelerini daha sık göreceğiz. Restoranlar karbon ayak izini ve atıkları azaltacak çözümlerini çoğaltmaya devam edecek. Beyaz çikolatanın hızla yükselen pazar payı daha da artacak. Arpa kahvesi, mantar çayı gibi temiz kafeinlerin sayısı çoğalacak. 2024’ün gümbür gümbür gelen trendlerine birlikte bakalım...
#GastronomiBu yılbaşını restoranda kutlamak isteyenleri kişi başı 1500 TL’den başlayan fiyatlar karşılayınca rezervasyonlar azaldı. Restoranların kişi başı 600 TL’den başlayan evde yılbaşı menülerine ise ciddi bir talep var. Dört kişilik bir aile dışarıda yemeğe 6 bin TL vermek yerine, 2 bin 400 TL’ye 8 kişilik ana yemek içeren evde yılbaşı menüsü almayı tercih ediyor.
#YılbaşıAntakya’nın tarihi 12’nci yüzyıla dayanan ticaret merkezi Uzun Çarşı’yı depremden sonra yeniden ayağa kaldırmak için Türkiye’nin önde gelen restoranları, yemek sanayicileri, gıda perakendecileri bir araya geldi. BIG Chefs Kurucusu Gamze Cizreli’nin girişimiyle başlatılan “uzunçarşıburada.com” oluşumu, Antakya genelindeki yerel üretimin sürdürülebilirliğini hedef aldı. Reyhanlı kavşağına kurulacak konteyner çarşıda 76 esnaf dükkân açacak. Önce 12 milyon TL’lik yerel gıda stoku toplanacak, ardından üreticiye siparişler verilerek göç önlenecek...
#Uzun ÇarşıMarketlerden gelen “fiyat sabitleme” hamlesinin ardından restoran ve lokantaların çatı örgütü TÜRES’ten de çağrı geldi. TÜRES Başkanı Ramazan Bingöl, son dönemde birçok girdi fiyatında gerileme yaşandığını belirterek, “Buradan tüm restoran ve lokantalara ramazanda fiyatları sabitleme çağrısında bulunuyoruz” dedi. TÜRYİD’den ise “Fiyat sabitleme Don Kişot’luk olur” yanıtı geldi.
#Restoranlar FiyatlarıMichelin Rehberi’nin ülkemize gelmesi çok anlamlı. Mutfağımızın çıtasını çok daha yukarılara taşıyacak, nitelikli turisti daha çok çekecektir. Ancak ben iyi bir esnaf lokantamıza veya Kıyı gibi önemli balıkçılarımıza da yıldız verilmesini isterdim. Katkıda bulunan herkesin ve tüm şeflerimizin eline, emeğine sağlık.
#Michelin RehberiRestoran işletmecileri, pandemi döneminde gelir kaybı yaşadıkları için çareyi sektör değiştirmede bulan ustalar ve diğer nitelikli işçilerin geri dönmemesi nedeniyle kalifiye eleman bulma noktasında sıkıntı yaşıyor. Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Genel Başkanı Ramazan Bingöl, “Sektörümüzde kuryelik, TIR şoförlüğü, tezgahtârlık gibi işlere gidenler çok oldu. Çoğu da gittikleri yerden dönmedi” diye konuştu.
#Restoran İşletmecileriYabancı işçi alımı anlaşmasının 60. yıl dönümünde AY YILDIZ Türk-Alman toplumunun nabzını tuttu. AY YILDIZ kamera ekibi, Almanya’nın çeşitli şehirlerinin en işlek caddelerinde yaptığı röportajlarla yabancı işçi alımı anlaşmasının 60 yıllık geçmişini değerlendirdi.
#AlmanyaDizi oyuncusu Ayşegül Çınar ile sevgilisi Furkan Çalıkoğlu, Karaköy’deki bir otelin restoranında kavga etti. Furkan Çalıkoğlu araya girmeye çalışan 5 garsonu, sonra da gelen 2 polis ile bir bekçiyi bıçakla yaraladı. Bir polisin silahını da alan Çalıkoğlu, özel harekât polisleri tarafından etkisiz hale getirildi.
#GazetehaberleriKapılarını turistlere açan Portekiz'in İngiltere tarafından riskli ilan edilmesi ülkede isyana neden oldu. Portekizliler 'Vakalar İngilizler yüzünden arttı' diyor. Öte yandan tüm bunlar İstanbul hakkında verilen bir kararla başladı. Detaylar haberimizde...
#PortekizBaşkent Brüksel'de restoranların ilk açık gününde hava kötü olsa da insanlar kafede oturmanın keyfini uzun aradan sonra yeniden yaşadı. İşletmeciler, kapalı kaldıkları dönemde aldıkları devlet desteği yetersiz kaldığı için yaz aylarında normale dönmeyi umuyor.
#BrükselTÜRKİYE’nin birçok ilinde kontrollü normalleşme döneminde restoranlar müşterilerini kabul etmeye başlarken, Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı tabloya göre kırmızı kategoride yer alan Konya'daki restoranlar paket servise devam etti.
#KonyaGünlük yaşamımızda, restoranların önemli bir yeri vardır. Yemek yiyip, karnımızı doyurduğumuz yerler olması dışında; sosyalleştiğimiz, arkadaşlarımız, sevdiklerimiz ile hasret giderdiğimiz, iş toplantılarımızı gerçekleştirdiğimiz, bazen gelip geçen insanları ve günlük koşturmayı izlediğimiz, kısacası hayatımızın önemli ritüellerini içeren yerlerdir restoranlar. Hatta, bir sohbet esnasında spesifik bir bölge ya da şehir gündeme geldiğinde, o yere yönelik aklımıza ilk gelenlerden biri bildiğimiz, güvendiğimiz ve sevdiğimiz restoranlardır ve bunları paylaşmaya gayret gösteririz.
#HürriyetKoronavirüsün Türkiye’de görülmesinin ardından birçok tedbir devreye alındı. Turizm durdu, restoranlar, berberler kapandı. Sokağa çıkma yasakları uygulanmaya başladı. İnsanların büyük bir çoğunluğu evden çalışma düzenine geçerken, zorunlu olmayan hallerde evden dışarıya çıkışlarda da büyük bir düşüş yaşandı. Peki, restoranlar ve lokantalar ne zaman açılacak? İşte, sektör yöneticilerinden bazı görüşler
#Gazetehaberleri