Bu hafta 1970’lere ışınlanıyoruz… Televizyonun tek kanal olduğu zamanlara… Bir kuşak onu çok iyi hatırlayacaktır; TRT’nin siyah beyaz ekranında, papyonu ve takım elbisesiyle, ‘Muha muha Can Hatice’ türküsünü söylerken Tarkan’dan yıllar önce ilk öpücüğü o atmıştı seyircilere... Dönemin sevilen türkülerini bugünün ‘video klip’ formatında seslendiren Türk halk müziği sanatçısı Hüsamettin Subaşı ile sanat hayatının 50. yılını kutlamak için çıkardığı ‘Vallahi O Yardır’ albümü vesileyle buluştuk. Hem kendi hikâyesini dinledik hem de repertuara kattığı türkülerinin sosyolojisini konuştuk.
#Hüsamettin SubaşıSinema dünyası büyüleyiciliğini daha siyah beyaz ve sessiz film dönemlerinden başlamak üzere hala sürdürmektedir. Walt Disney'in çizgi filmleri ile bu dünya çocuklar için de çok cazip bir eğlence alanı haline gelmiştir. Red Kit, Donald Duck ve buna benzer dönem çizgi filmlerinin yerini zamanla başka çizgi karakterleri almıştır. Yakın tarihte de çocukların çok sevdiği çizgi karakterleri beyaz perdede yerini almıştır. İşte en iyi nickelodeon çizgi filmleri, en çok izlenen filmler listesi, önerileri ve çok daha fazlasını sizler için derledik.
#NickelodeonAlmanca, İngilizcenin yakın bir kuzeni olduğundan, çoğu Almanca renkli kelime, yazım ve telaffuz açısından İngilizce karşılıklarına çok benzer. Bu, onları hatırlamak için fazla bir iş yapmanız gerekmeyeceği anlamına gelir. Peki, Almancada renkler nasıl okunur, nasıl telaffuz edilir tüm detayları ile derledik.
İnsanların karakterlerine burçlar etki etmektedir. 3 Temmuz hangi burç oluyor? 3 Temmuz burcunun özellikleri nelerdir? 3 Temmuz burcunun yükseleni nedir? 3 Temmuz günü önemli bir gün müdür? 3 Temmuz günü tarihteki önemli olaylar nelerdir? 3 Temmuz günü dünyaya gelen Türk ünlüler ve futbolcular kimlerdir? 3 Temmuz günü doğan yabancı ünlüler ve futbolcular kimlerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#3 Temmuz Hangi Burç Ve Burcu Ne?Bu etkileşimin ilk bölümü şubatta başlamıştı. Şimdi ikinci bölüm... Bu durum dünyada ve hisse senedi piyasalarında istikrarsızlık ortaya çıkacağına ve teknolojinin yeni bir parlama dönemine gireceğine işaret ediyor olabilir. Tarihten örneklerle açıklayacağım...
#Yazar‘Sazlı Cazlı Sözlük’ün dördüncü cildi ‘Yaprak Döker Bir Yanımız’da 80’li yıllar Türkiye’sinde hayatın akışını müzik, popüler kültür üzerinden anlatan Derya Bengi, “Hayali özgürlük yılları. Tıpkı hayali ihracat gibi. Askeri rejimle Özal iktidarı arasındaki devamlılık ilişkisini görmezden gelemeyiz. Türkiye’de bireyin 80’lerde keşfedildiği söylenir ama siyasetin yasaklandığı bir ortamda birey kavramı yerini kolayca bencilliğe, köşe dönücülüğe, gemisini yürüten kaptancılığa ya da en iyimser deyimle yalnızlaşmaya terk eder” diyor.
#80'Li Yıllarda TürkiyeÇok zaman önce hayatlarımıza giren, bazılarının 'en yaygın ve etkili haber kaynağı' tanımladığı, siyah beyaz olarak başladığı serüvenin daha sonrasında şu an evlerden eksik olmayan renkli televizyonlara geçiş tahmin ettiğiniz gibi çokta kolay olmamıştır. Peki, renkli televizyon yayını ne zaman başladı?
#Renkli TelevizyonBugün tarihler 1 Nisan'ı gösteriyor yani bugün 1 Nisan Şaka Günü. Her yıl Nisan ayının ilk günü kutlanan bugünde, insanlar tanıdıklarına birbirinden ilginç şakalar yapıyor, arkadaşları için türlü muziplikler düşünüyor. Vatandaşlar ise 1 Nisan'ın ne olduğunu merak edip sorguluyor. Peki, 1 Nisan neden kutlanır? 1 Nisan'ın kökeni nedir? En güzel 1 Nisan şakaları hangileri?
#1 NisanTÜİK’in gelir dağılımı adaletsizliğine ilişkin araştırması Türkiye’de en zenginlerin en yoksullardan tam 7.7 kat daha fazla pay aldığını ortaya koydu. En zenginlerin gelirindeki yükseliş faiz, temettü, kâr payı gelirlerindeki artıştan kaynaklanırken, en yoksullar ise ‘yevmiye’ gelirlerinde yaşadıkları küçük artış sayesinde ayakta kalmaya çalıştı. Ancak, en yoksulların asıl gelir kaynağını ise sosyal yardımlar oluşturdu.
#TüikTürkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2014 yılına ilişkin "Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması" sonuçlarını açıkladı. Açıklanan rakamlara göre, bir önceki yıla kıyasla Türkiye'de yoksulluk oranı da adaletsiz gelir dağılım oranı azaldı. Rakamlara göre nüfusun yüzde 66,5'i, konut alımı ve konut masrafları dışında taksit ödemesi yaptığını belirtti.
#Türkiye İstatistik KurumuSolunum yolu enfeksiyonu ve kalp yetmezliği nedeniyle vefat eden 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, ülke ekonomisinde de iz bıraktı. Türkiye ekonomisinin ikinci büyük büyüme performansını elde eden ve çok sayıda yatırımlarda imzası bulunan "barajlar kralı" unvanlı Demirel'in, başbakanlık dönemlerinde ekonomik krizler de yaşandı.
#Ekonomi- Bakan Bozdağ: "(Cumhurbaşkanlığı sarayı) 12 yıldır halkın arasında oturuyor. Bu ülkenin Başbakanını bir kez olsun haber yaptılar mı, halkın adamı dediler mi bugün sövenler sayanlar, saray iftirasını yapanlar" - "Eğer biz bu CHP mantığına kalsaydık, Allah size inandırsın 1970 model Murat'a Mercedes niyetiyle binmeye vallahi devam ederdik" - "İdeolojik siyaset olmasa CHP, MHP, HDP oy alamaz. Bunlar ideolojik siyaset ile oy alıyor. İyi yapsalar da sabit, hiç yapmasalar da sabit, berbat etseler de aynı, değişmiyor"
- Başbakan Yardımcısı Akdoğan: (1) - "Mazlumun, mağdurun kimliğini sorgulayamayız. Hangi etkin kökenden, mezhepten, bunu sorgulayarak hareket edemeyiz" - "Suriye'den gelen Araplara da kucağımızı açtık, Türkmenlere de Kürtlere de kucağımızı açtık. Türkiye'ye karşı nasıl bir duygu beslediklerini hesaba katmadan, dostane mi hasmane mi bakmadan kucağımızı açtık" - "Birileri yardım götürdü, Hristiyanlık yüzde 3'tü şimdi yüzde 50'lere ulaştı Afrika'da. Ekmek, ilaç verdiğinizde karşılığında ne bekliyorsunuz? Biz hiçbir şey beklemeden götürdük" - "TİKA ile gittiğimizde, su kuyuları açtığımızda, hastane yaptığımızda, hiçbir karşılık beklemedik. Biz bir kültürel dönüşüm yapalım, emperyalist duygularla hareket etmedik, etmiyoruz da. Sadece insani duyarlılıkla hareket eden bir Türkiye var" - "10 mülteciyi kabul etmek için günlerce hesap yapan ülkeler Türkiye'ye akıl veriyor. Türkiye, 1,5 milyon insana kucağını açtı, 5 milyar dolara yakın kaynak harcadı"